Takto vyzerá jedno z najväčších bábätiek na svete

Takto vyzerá jedno z
Ilustračné foto
Zdroj: foto: gofundme.com
2019-01-03 00:30:20 |

Americké bábätko Ali prekonalo pri príchode na svet s vyše šiestimi kilogramami rekord. Fúú, malé vecičky kupovali rodičia zbytočne.

Mamina aj dieťatko, ktoré sa narodilo 12. decembra cisárskym rezom, sú už v poriadku. Informácie priniesla v pondelok tlačová agentúra DPA. Obaja si však prešli svojim a zdravotné problémy mal pre vysokú pôrodnú hmotnosť nielen malý-veľký Ali, ale aj mama, ktorej sa dostala infekcia do rany po cisárskom reze a musela sa vrátiť do nemocnice. Ali strávil niekoľko dní na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov preto, lebo mal nízku hladinu cukru v krvi a krvných doštičiek.

Ali od narodenia nosí oblečenie pre deti vo veku od troch do šiestich mesiacov, povedal jeho otec Eric Medlock pre televíziu CNN. „Spí a papá, je to jednoducho zdravý chlapec. O trochu väčší, než by človek čakal," dodal. "Šesť kilogramov sme nečakali, nikto," uviedla zase mama Jennifer Medlocková pre televíziu CBS News v Dallase. Nuž, určite nečakali ani to, že sa z nich stanú hviezdy televízií a o ich synčeka sa budú zaujímať médiá.  

I keď sa Ali nestal v USA prvým novorodencom roka 2019, zrejme sa stal výrazne najväčším novorodencom roka 2018 či možno akéhokoľvek iného roka. Kým väčšina bábätiek sa narodí s priemernou váhou 3,4 kilogramu, Ali prišiel na svet s váhou 6,4 kilogramu a prekonal tak rekord zaznamenaný v nemocnici Arlington Memorial Hospital v meste Arlington v štáte Texas. Mal v podstate dvojnásobok tamojšieho priemeru novorodenca. Za vrchnú hranicu rozpätia je považovaná váha 4,5 kilogramu, pripomenula lekárska fakulta Univerzity v Michigane.

Aliho staršia sestra Annabelle patrí do "normálneho" rozpätia, hoci sa tam zmestila len o vlások - pri narodení pred dvoma rokmi vážila 4,36 kilogramu.

Vzhľadom na to, že chlapci bývajú ťažší než dievčatá a prvé bábätká sú zvyčajne ľahšie než súrodenci narodení po nich, druhorodený Ali mohol byť jedine ťažší. Na facebooku mnohí komentujúci pripomínajú, že vysoká hmotnosť detí môže súvisieť aj s tým, že obaja rodičia sú obézni. Hlavné je však to, že chlapec aj mama sú už v poriadku a môžu byť doma spolu s celou rodinou.

Vyše šesťkilogramové bábätko síce nie je bežné, ale Ali nie je jediným valibukom. Aj u nás na Slovensku sa narodilo bábo, ktoré sa mu hmotnosťou takmer vyrovnalo. V apríli v roku 2012 sa v ružinovskej nemocnici narodil 6,2-kilogramu vážiaci Matúško, ktorý sa stal najväčším bábätkom na Slovensku vôbec. Podľa rodičov sú za tým kvalitné tatranské gény, keďže rodina pochádza z Popradu, aj keď sa neskôr usadili pri hlavnom meste. 

V tom istom roku, o dva mesiace skôr, sa v Číne narodilo dokonca bábätko vážiace viac ako 7 kilogramov, kokrétne 7,04 kg! Pôrod trval 20 minút a prebehol úplne bez kompikácií. Obaja rodičia majú priemernú výšku aj hmostnosť a mama sa nestravovala nijako výnimočne. Chlapcovi dali meno Čchun Čchun.

Najvyššia pôrodná váha na celom svete sa pripisuje chlapčekovi z Ohia, ktorý sa narodil ešte v roku 1879 Kanaďanke Anne Bates. Vážil 9,98 kg a meral neuveriteľných 71,12 cm. Zomrel 11 dní po narodení. 

Prečítajte si tiež:

Snažíte sa o bábätko? V tomto ročnom období máte najväčšiu šancu

Šesť divných vecí, ktoré robia novopečení rodičia

Fotogaléria


Foto: gofundme.com, Facebook/Eric Medlock
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia