Zdriemnutie má viac benefitov, než by ste si mysleli

Zdriemnutie má viac benefitov,
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-02 00:30:29 |

Vedci tvrdia, že krátke pospatie si môže zabrániť chorobám, zlepšiť pamäť či pomôcť pri chudnutí.

Najmä rodičia bábätiek to dobre poznajú. Prespať celú noc je priam utópiou a jediné čo im zostáva, je utrhnúť si trochu času cez deň, keď spinká aj drobček. Lekári čerstvým rodičom odporúčajú využiť spinkanie bábätka pre oddych. Neplánujte si vtedy zbytočne veľa povinností, ale využite čas naozaj na zdriemnutie. Váš organizmus to ocení.  Zdriemnutie neprospeje iba tým, ktorí sú unavení, ale takúto chvíľku pre seba by si mal dopriať každý, kto má možnosť. I keď v niektorých kultúrach sa driemanie považuje za znak lenivosti, v iných kultúrach, napríklad v Japonku, je to považované za znak odhodlania pracovať. Za zvyk plný zdravotných benefitov to považuje aj veda.

Webová stránka Brightside zmapovala, čo s nami robí aká dĺžka zdriemnutia. Tento rýchly praktický spánkový sprievodca sa môže zísť.

10-20 minút: Na prebratie sa

Podľa odborníkov kratučké zdriemnutie trvajúce 10 až 20 minút pomôže človeku vzpružiť sa. Je ideálne pre zvýšenie bdelosti a získanie energie. Krátky čas oddychu zabráni dostať sa do hlbokého spánku, čo vám pomôže po prebudení naplno fungovať. Prebrať sa zo spánku, aj takéhoto krátkeho, je veľmi ťažké. Pre kratučké zdriemnutie je preto ideálne neľahnúť si úplne, ale zostať v polosede. Ak si ho doprajete v čase okolo 15.00 alebo 16.00, lebo to pomáha odvrátiť túžbu po nezdravých potravinách a znižuje tvorbu stresových hormónov, vďaka čomu organizmus zostáva v rovnováhe a to napomáha úbytku hmotnosti.

30 minút: Rozlúčte sa s únavou

Z 30-minútového zdriemnutia sa vstáva naozaj veľmi ťažko, ale výhody, ktoré prináša, za tú „bolesť“ stoja. Ukázalo sa, že polhodinka spánku počas dňa zlepšuje fungovanie pamäti, znižuje stres, zvyšuje pozornosť, znižuje riziko vzniku cukrovky a predchádza demencii. Odborníci radia, že najviac pre seba urobíte vtedy, keď si ho doprajete napoludnie, pretože telo a mozog sa tým najlepšiu udržiavajú v kondícii.

60 minút: Pre posilnenie pamäte

Ak je vaša únava spôsobená viac duševnou než fyzickou prácou, ideálne je pre vás hodinové zdriemnutie.  Za tento čas sa dostanete do hlbokého spánku, ktorý pomáha uvoľniť mozog a zvyšuje jeho kognitívne schopnosti, ako aj schopnosť pamätať si fakty a postavy. Pomáha tiež bojovať proti frustrácii. Na druhej strane, keď sa dostanete do fázy hlbokého spánku, po zobudení sa budete cítiť dosť grogy a potrvá nejaký čas, než sa preberiete.

90 minút: Celý cyklus spánku

Jedná sa o úplný spánok, ktorý zahŕňa plytké aj hlboké štádiá. Hodinu a pol trvajúce zdriemnutie je prospešné pre fyzické i duševné zdravie. Vplýva na zlepšenie pamäte a zvyšuje kreativitu. A najlepšie na tom je, že sa po tomto čase zobudíte čerství.

Výhody zdriemnutia

Výrazne znižuje riziko úmrtia súvisiaceho so srdcom.

Znižuje kardiovaskulárny stres.

Znižuje krvný tlak.

Znižuje riziko vzniku cukrovky.

Pomáha pri redukcii hmotnosti.

Zabraňuje demencii.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Táto sestrička presne vie, ako ľahko uspíte bábätko

Tooto by vám napadlo? Otcovia tvrdý spánok v noci často len predstierajú

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia