Vychovajte z detí slušných ľudí: Vyvarujte sa týchto chýb

Vychovajte z detí slušných
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-12-31 13:30:02 |

Žiadne dieťa nie je len dobré. Aj to najlepšie na svete môže mať zlý deň. Existuje veľa rád, ako z detí vychovať slušné deti. Častokrát však aj rodičia robia chyby...

Aj vy sa snažíte vychovávať dieťa čo najlepšie, no máte pocit, že sa vám nedarí? Skúšate možné aj nemožné, no váš potom sa stále nespráva podľa vašich predstáv? Možno robíte niečo zle vy. Prečítajte si pár tipov, ako byť správnym rodičom a mať slušné dieťa.

1. Buďte správnym rodičom

Deti by mali presne vedieť, kto ste. Ste rodič, ktorému môžu dôverovať, ktorý ich ochráni, silná osobnosť. Stanovte si presné pravidlá a dodržiavajte ich. Buďte dieťaťu kamarátom, no nezabudnite, že je dôležité, aby vás dieťa zároveň rešpektovalo.

2. Neignorujte zlé správanie

Deti vyjadrujú svoje emócie celkom jednoducho - plačú, bijú seba alebo svoje okolie, hryzú. Nie je správne tieto prejavy ignorovať a myslieť si, že je to v poriadku a dieťa len vyjadruje svoj hnev a frustráciu, je ešte malé, aby naozaj niekomu ublížilo a uisťovať sa, že isto z toho vyrastie. Je potrebné im neustále opakovať, že to čo robia je nesprávne a emócie sa dajú vyjadriť aj iným spôsobom. Nekričte ani sa nevyhrážajte, hovorte s deťmi kľudným hlasom.

3. Zastavte kňučanie

Pre deti je kňučanie takmer ako dýchanie. Skúšajú prekročiť hranice vašej trpezlivosti a kňučia, keď chcú dosiahnuť svoje. Nepodľahnite. Väčšinou nezaberie, keď len poviete, aby prestali, treba to zdôrazniť. Oznámte im: „Už som povedala NIE. Ak chceš naďalej kričať, kňučať, môžeš to robiť za zavretými dverami svojej izby. Povedala som NIE a nebudem o tom diskutovať.“

4. Obmedzte ich možnosti

Každý rodič by mal dať dieťaťu priestor, aby sa samo rozhodovalo, čo chce robiť, čím chce byť. Nechajte ho, nech samo rozhodne, či pôjdete na bicykel alebo na korčule. Zvýši to jeho sebavedomie, keď bude mať pocit, že o niečom dôležitom rozhodlo. Ak sa však správa nesprávne, nediskutujte s ním o možnostiach. Je skvelé, keď sa samo rozhodne, či si dá jahody alebo čučoriedky, bude sa hojdať, či dá prednosť šmýkačke. No v žiadnom prípade nesmie dostať priestor rozhodnúť, či niekoho zbije alebo nie, či pôjde do postele alebo sa ešte bude hrať.

5. Musia poznať smútok a sklamanie

Niekedy majú rodičia pocit, že zlyhali, deti nie sú šťastné, lebo im nevenujú 100 pozornosti a času. Opak je pravdou. Dieťa, ktoré je po celý čas šťastné, pretože dostanú všetko, čo chce, v skutočnosti trpí a čaká na to, aby niekto nastavil hranice. Nerobte všetko, aby ste dieťaťu ulahodili, má plné právo byť frustrované, smutné. Naučte sa hovoriť deťom nie, je to úplne v poriadku. Dieťa možno bude chvíľu sklamané, ale taký je život.

6. Dôležití sú aj iní ľudia

My rodičia pokladáme deti za stred vesmíru. To im však vysiela signál, že sú najdôležitejší na planéte a začnú očakávať aj špeciálne zaobchádzanie, preceňovanie, majú priveľké sebavedomie. Musíte ich naučiť, že nie sú jediní na svete a rovnako dôležití sú aj ostatní ľudia.

7. Slušné spôsoby

Deti by sa mali vedieť bez vyzvania pozdraviť a poďakovať. Hovorte s nimi o tom ako to chodí v živote, ako sa správať v spoločnosti. Dbajte na to, aby už od útleho detstva vedeli, že sa k ostatným treba správať s rešpektom a úctou. Deti kopírujú naše správanie, dávajte si pozor, ako sa správate voči svojmu okoliu.

Prečítajte si tiež:

Vojvodkyňa Meghan: Chce byť inou mamou ako Kate

Dosiahnite u detí svoje bez kriku: Skúste to takto


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia