Kiež by som mu dala jedinú fľašu, vyčíta si zdrvená mama

Kiež by som mu
Ilustračné foto
Zdroj: fedisbest.org
2018-12-28 00:30:00 |

Po tom, ako Jilliane Johnsonovej pred piatimi rokmi zomrel trojdňový synček Landon, zrútil sa jej svet. Teraz našla silu o tom prehovoriť a tvrdí, že jeho smrť bola zbytočná.

„Keby som mu dala len jednu fľašu mlieka, bol by nažive,“ je presvedčená nešťastná mama Jillian. Od chvíle, keď maličký Landon zomrel, nemala silu vyrozprávať svoj príbeh, lebo sa veľmi bála odsúdenia. Po piatich rokoch sa však rozhodla na stránke fedisbest.org podeliť o detaily toho, čo sa stalo, aby varovala ostatných rodičov.

Landon prišiel na svet 25. februára 2012 cisárskym rezom v pôrodnici, v ktorej uznávali iba dojčenie. Ako Jillian napísala v príspevku na internetovej stránke The Fed Is Best Foundation, prikrmovanie novorodencov neprichádzalo do úvahy. Inú výživu pre dojča povolili iba vtedy, ak o tom rozhodol pediater a vydal predpis na dojčenské mlieko. Laktačné poradkyne, zdravotné sestry aj lekári Jillian uisťovali, že u nej aj u Landona je všetko v poriadku a dojčeniu nestojí nič v ceste, iba jedna ju varovala pred možnými problémami s produkciou mlieka pre jej syndróm polycystických vaječníkov.  Napriek tomu jej odporučili výhradné dojčenie.

Počas prvých 24 hodín v nemocnici Jillian Landona neprestajne dojčila, no drobček nemal za 9 hodín ani jedinú ocikanú plienku a v štyroch bola smolka, teda prvá stolica novorodenca. Podľa zamestnancov pôrodnice to však bolo v poriadku a povzbudzovali ju, len aby naďalej dojčila. „Dôverovala som lekárom a sestrám, že tomu rozumejú, o to viac, že som bola ubolená z cisárskeho rezu a Landon bol moje prvé dieťa,“ opisuje Jillian.

Za 52 hodín dieťatko stratilo 9,72 percenta svojej pôrodnej hmotnosti, ale napriek tomu ho na tretí deň z pôrodnice prepustili. „Vedeli ste, že novorodenci nemajú po celý čas plakať? Majú jesť, spať a špiniť plienky,“ napísala Jillian. „Nemala som tušenia, že jeho plienky sú prázdne, pretože bol vyhladovaný – doslova.“  Mladá mama si vôbec neuvedomovala, že synček nedostáva dosť mlieka, aj keď ho mala takmer neustále na prsiach. Zdravotnícky personál ju predsa uistil, že všetko je v najlepšom poriadku.

O necelých 12 hodín po tom, ako si Landona doniesli s manželom domov, zaspal pri kŕmení. Nešlo však o obyčajný spánok, ale o zástavu srdca. Tú spôsobila silná dehydratácia. Rýchlo ho previezli do nemocnice, no už bolo neskoro a po 15 dňoch ho odpojili z prístrojov, ktoré nahrádzali jeho životné funkcie.

„Najlepšia rada, ktorú mi dal jeden z lekárov, keď ešte Landon žil, znela: Iste, prsia sú najlepšie, ale ak sa vám zdá, že dieťa dostáva málo materského mlieka, podajte mu aj fľašu,“ napísala Jillian. Keby mohla, dala by všetko za to, aby mohla vrátiť čas a ponúknuť Landonovi aspoň jednu jedinú fľašu s mliekom.

Lekárka Christie del Castillo-Hegyi, ktorá sa venuje výskumu novorodeneckých chýb mozgu vysvetlila, že Landon mal dva znaky novorodeneckého hladovania, ktoré si mali lekári všimnúť. „Ak dieťa dostáva iba zlomok svojej kalorickej potreby skorým exkluzívnym dojčením, môže sa stretnúť s ťažkým hladom a smädom, preto neustále plače a nepretržite je prisaté, lebo prsníky sú jediným zdrojom kalórií a tekutín,“ skonštatovala.

Jillian nikdy nenapadlo, že by sa niečo také mohlo stať. Nabáda čerstvých rodičov, aby si všímali varovné signály. „Absolvovali sme s manželom všetky predpôrodné stretnutia, kupovali a študovali sme rôzne knihy o bábätkách a mysleli sme si, že sme pripravení,“ napísala. Zbytočná smrť synčeka ju naučila, že netreba sa spoliehať na ostatných, ale treba veriť vlastným inštinktom a byť advokátom svojho dieťaťa.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Šokovala sociálne siete: Inšpiratívna alebo nechutná?

Mama dojčí päťročného syna nahá vo vani. Dôvod?

Fotogaléria


Foto: fedisbest.org
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia