Len 4% ľudí na svete jej môžu zachrániť život: Prečo? V žilách jej neprúdi antigén

Len 4% ľudí na
Ilustračné foto
Zdroj: One Blood
2018-12-10 13:30:53 |

„Rakovina - to je Waterloo, ktoré sa dostalo dnu,“ povedal Napoleon Bonaparte. Táto choroba by sa mala deťom vyhýbať, žiaľ nie je tomu tak.

Rodina z Floridy utrpela ťažkú ranu, keď im lekári v októbri zvestovali osud ich maličkej, len dvojročnej dcérky Zainab, ktorej diagnostikovali neuroblastóm – rakovinu nervových buniek. Okrem chemoterapie potrebuje dievčatko krvné transfúzie na obnovenie krvných buniek. Má však vzácnu krvnú skupinu, pretože jej chýba antigén. Antigén väčšina ľudí nosí v krvi a z tohto dôvodu klesá množstvo kompatibilných darcov na menej ako štyri percentá celkovej populácie ľudstva. Antigén alebo imunogén je látka, ktorá vyvoláva tvorbu protilátok a môže vyvolať imunitnú odpoveď. Darcovia okrem absencie antigénu musia byť 100% pakistanského, indického alebo iránskeho pôvodu a musia mať krvnú skupinu typu A alebo 0. Tým sa výber ešte viac zužuje.

Zainabin nádor lekári objavili v oblasti žalúdka pred dvoma mesiacmi, ale rástol tam podľa nich už desať mesiacov. „Všetci sme plakali, bola to tá najhoršia vec, aká nás mohla stretnúť," povedal Zainabin otec Raheel Mughal.

Neuroblastóm je typ rakoviny, ktorá vzniká v nervových bunkách. Táto zákerná choroba vzniká najčastejšie u novorodeniatok a u detí, ktoré, majú menej ako päť rokov. Zriedka sa vyskytuje u starších detí. Neuroblastóm sa najčastejšie vyskytuje v nadobličkách, ktoré sú zodpovedné za produkciu hormónov, ktoré pomáhajú regulovať metabolizmus, imunitný systém a ďalšie základné funkcie. Môže sa však začať rýchlo šíriť do bruška, hrudníka a chrbtice, kde existujú skupiny nervových buniek. Podľa nemocnice St Jude, neuroblastóm predstavuje sedem až desať percent detských rakovín. 

Okrem toho, že malá Zainab má vzácnu krvnú skupinu, krv darcu nesmie obsahovať spomínaný antigén. Rodičia prosia o pomoc každého, kto by mohol byť darcom pre ich malé dievčatko. Celá jej rodina bola na krvných testoch, no neúspešne.

Preto aj pre Zainab založili neziskovú organizáciu OneBlood (Jedna krv), ktorá v súčasnosti uskutočňuje medzinárodné vyhľadávanie s cieľom nájsť kompatibilných darcov krvi.  

Doteraz sa našli traja darcovia. Dvaja z USA a jeden z Anglicka, ale Zainab bude potrebovať viacej krvi, než títo traja môžu darovať. "Život našej dcéry závisí od vás, vašej krvi. Prosím, darujte krv pre našu milovanú Zainab,“ prosia rodičia celý svet.

Idú Vianoce a malej Zainab zo srdca želáme, aby dostala pod stromček dostatočné množstvo vhodných darcov a ďalšie Vianoce nech sú v znamení zdravia a smiechu, ktorý bude znieť celým domom.

Prečítajte si tiež:

Mamina zomierajúca na rakovinu píše dcérke listy

Dôvod, pre ktorý túžila poznať pohlavie nenarodeného bábätka, vás dojme

 

Fotogaléria

One Blood, WPLG
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia