Takto bezbolestne naučíte dieťa jesť aj to, čo doteraz odmietalo

Takto bezbolestne naučíte dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-12-09 14:30:11 |

Je to overené v praxi a nájdeme iba málo výnimiek, u ktorých táto metóda nezabrala. A je to veľmi jednoduché.

Celý trik spočíva v tom, aby ste dieťa zapojili do prípravy jedla, ktoré mu nechutí. Nechajte ho zoznámiť sa zblízka s potravinou, ktorú tak neznáša alebo odmieta jesť. Keď si ju samo umyje, postrúha, nakrája či inak upraví, bude ju vnímať úplne inak a aj jedlo bude mať zrazu inú chuť. Dovoľte mu pri tom použiť „dospelácky“ nôž, ale s tým, že ho samozrejme budete mať pod kontrolou. Malý kuchár môže napríklad aj premiešať jedlo v hrnci pri varení alebo skontrolovať, či sa v rúre nepripieklo.

Výborné je začať rôznymi nátierkami, vďaka čomu dieťa zistí, čo sa do nich dáva a ako vlastne vznikajú. Avokádová, šošovicová, špenátová, tvarohová, medová ... Možností je neúrekom. Ak mu nezachutí na prvýkrát, nevzdávajte sa, skúste spolu variť druhý, tretíkrát.

Rodičom školákov je nápomocný aj projekt Pestrá strava bez zbytočnej chémie, ktorého cieľom je odporučiť a klasifikovať kvalitu potravín a jedál bez zbytočných chemických látok v školských jedálňach, kantínach, bufetoch a natrvalo zmeniť stravovacie návyky detí. Projekt má ambíciu naučiť deti orientovať sa v sortimente potravín a aktívne sa zapojiť do procesu prípravy jedla. Výsledkom je činnosť, ktorá je zábavná a prináša konkrétne výsledky – dieťaťu jedlo chutí, jedlá sú zahrnuté v ponuke jedálne alebo bufetu a dieťa tieto informácie predáva rodine.

Kým v susednej Českej republike projekt funguje už 5 rokov, na Slovensku je teraz druhý rok. Vďaka nemu sa deti naučia, že čipsy alebo párky nie sú súčasťou zdravej a pestrej stravy. Školáci milujú tzv. projektové dni, počas ktorých si vyrábajú pod vedením výživových poradcov sami zdravé desiaty. „Je veľmi príjemné, ba až dojemné vidieť deti, ktoré majú problém s papaním, ako s chuťou a radosťou ochutnávajú a pýtajú si dupľu v podobe jednohubiek s avokádovou či šošovicovou nátierkou alebo pri hodnotení povedia, že najlepšie chutila nátierka z červenej repy,“ hovorí koordinátorka projektu pre slovenský trh Miriam Varšová. Vlani sa u nás do projektu zapojilo 18 základných škôl. V súčasnosti ho reprezentuje 22 výživových poradcov a nutričných terapeutov. Na každý školský rok je vyčlenených 5 receptov, ktoré s deťmi na školách pripravia.

Projekt reaguje na rastúcu obezitu v populácii a ďalšie problémy s výživou. „Najčastejším problémom u detí je nepravidelnosť režimu, často rána bývajú divokejšie a nestíhajú sa zaradiť vyvážené raňajky. Pokiaľ di dieťa neodnesie desiatu od rodičov do školy, možno si niečo kúpi a ak v jedálni narazí na obed, ktorý mu nechutí, ten prísun živín je inde než by mal byť. Popoludní sa zase naháňame na rôzne krúžky a ak chýba aj olovrant, dieťa sa naje až večer a má neustály hlad, preto hľadá rýchle zdroje energie. Často siaha po sladkostiach,“ opisuje garantka projektu, nutričná terapeutka Monika Tělupilová.

Rodičom radí, aby si dali záležať na tom, aby dieťaťu desiatu do školy zabalili a nenechávali na ňom, nech si cestou niečo kúpi v obchode. Tiež by mali byť v otázke stravovania jednotní. Okrem toho je dobré zapájať deti do nakupovania, aby vedeli, z ktorých regálov nakupujeme a dokázali sa orientovať, čo je vhodné a čo nie.

Alarmujúcim problémom posledných rokov je nárast detskej obezity. „U detí je veľmi ľahké presiahnuť energetický príjem a tú prijatú energiu potom nie sú schopné kompenzovať,“ pripomína Tělupilová. Redukcia hmotnosti u dieťaťa je podľa nej niečo úplne iné ako u dospelého. „V prvom rade musí mať dostatočnú výživu na to, aby sa mohlo ďalej vyvíjať, takže musí mať dostatočný príjem energie, ako aj jednotlivých živín,“ pripomína. Ako zdôraznila, deťom treba ísť príkladom, zákazy nič nevyriešia. „Zakázané vždy najviac chutí,“ pripomenula.

V detskej a adolescentnej populácii, u detí vo veku od 9 do 11 rokov je  priemerný výskyt nadváhy a obezity 16,5% a u adoslescentov vo veku 14-18 rokov 12%. „Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa predpokladá, že v roku 2030 bude celosvetovo  trpieť nadhmotnosťou alebo obezitou. až 3,3 miliardy ľudí,” konštatuje diabetologička, MUDr. Katarína Černá z Bratislavy.

Základné princípy, ktoré by ste mali dodržiavať pri stravovaní školáka:

  • jedlo je vhodné rozdeliť na 5-krát denne v pravidelných intervaloch, aby malo dieťa vyrovnanú hladinu krvného cukru
  • ponúkajte veľa ovocia a zeleniny, nespracované a lokálne potraviny
  • ideálne sú raňajky v domácom prostredí, ako aj vlastná desiata a olovrant
  • ponúkajte iba nesladené nápoje
  • stravujte sa aj vy zdravo

Prečítajte si tiež:

Mama nechpe, v škôlke označili túto desiatu za nezdravú

Raňajky sú pre deti dôležitejšie ako by sa zdalo: Toto je dôvod

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia