Tieto štyri domáce medicíny zatočia so suchým kašľom

Tieto štyri domáce medicíny
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-27 00:30:00 |

A máme tu typické jesenné počasie. Nižšie teploty a sychravé počasie si pýtajú svoju daň a nielen koronavírus, ale aj infekcie dýchacích ciest sa hlásia o slovo.

Vlhký kašeľ niekedy síce môže znieť hrozivo, v skutočnosti je však pre dieťa lepší ako dlhotrvajúci suchý kašeľ, ktorého sa nie a nie zbaviť. Ísť si pýtať antibiotiká je vo väčšine prípadov zbytočné. Ak dieťa nemá vysoké horúčky alebo iné nepríjemné vedľajšie príznaky, skúste sa kašľa zbaviť pomocou domácich „pomocníkov“. V prvom rade je dôležité dbať na dostatočný príjem tekutín a odpočinok. Okrem toho do boja vytiahnite aj tieto domáce medicíny.

Med

Tento prírodný liek, ktorý má aj antibiotické účinky, výborne zaberá nielen na kašeľ, ale aj na ubolené hrdlo. Štúdia odborného tímu zo štátnej univerzity v Pensylvánii dokazuje, že u detí vo veku nad dva roky lyžica medu podaná pol hodinu pred spánkom upokojí nočný kašeľ účinnejšie než sirup proti kašľu. Deti do jedného roku by med dostávať nemali.

Veľa oddychu

Znie to ako samozrejmosť, no často dieťa s kašľom vypravíme do škôlky alebo do školy. Samozrejme, ratolesti nemôžeme nechávať doma pri každom zakašľaní, no ak sa nám kašeľ „nepáči“, mali by sme k tomu pristúpiť. Únava a stres totiž znižujú obranyschopnosť organizmu, berú energiu v boji proti infekciám a následná liečba potrvá dlhšie. Ak si neviete predstaviť, že dieťa s kašľom bez teploty necháte doma, zrušte na týždeň aspoň krúžky a iné mimoškolské aktivity, aby malo dieťa dosť času na oddych.


Týmto trikom zastavíte nočný kašeľ u detí


Čokoláda (áno, naozaj!)

Niektoré výskumy naznačujú, že čokoláda môže byť pri  domácej liečbe kašľa tiež nápomocná vďaka zložkám, ktoré sa nachádzajú v kakau. Ide konkrétne o tzv. teobromín. Nehovoríme teda o lacných kakaových pochúťkach, okolo ktorých kakao ani neprešlo, ale o klasickej čokoláde. Samozrejme, s čokoládou to pre vysoký obsah cukru netreba preháňať.

Kurací vývar

Je to prastarý liek, na ktorý prisahajú aj naše babky a prababky. Zmienky o liečivých účinkoch kuracieho vývaru existujú už aj v poznámkach starovekých gréckych lekárov. Kosti hydiny sú plné živín, vrátane želatíny, kolagénu a množstva vitamínov a minerálnych látok, ktoré prispievajú k silnej imunite a v prípade choroby k rýchlejšej regenerácii organizmu. Navyše, soľ v polievke môže upokojiť bolestivé hrdlo a para z nej uvoľňuje dýchacie cesty. Podľa mnohých odborníkov ani množstvo bielkovín a živín vo vývare reálne zdravie neovplyvní, no určite pomáha pri hydratovaní organizmu a keď dieťa je polievku, má menej príležitostí kŕmiť sa nezdravými pokrmami, takže v konečnom dôsledku je to vždy dobrý nápad.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia