Dosiahnite u detí svoje bez kriku. Skúste to takto

Dosiahnite u detí svoje
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2020-11-17 00:30:00 |

Máte pocit, že si už neviete so svojim dieťaťom poradiť? Buďte kreatívni a v situáciách, keď vás opäť raz nebude chcieť počúvnuť, využite jeho hravosť a detskú fantáziu.

Na deti omnoho viac zapôsobíte malými trikmi ako príkazmi a krikom. Dôležité je naučiť sa odviesť ich pozornosť od toho, čo majú urobiť, aby to nakoniec urobili dobrovoľne bez príkazov a kriku. Najlepšie uspejete, ak využijete detskú súťaživosť a hry. Tieto tipy sú vhodné pre predškolákov od troch do šiestich rokov.

 
 

 

Ako rýchlo to zvládneš?

Detská izba je plná kociek, figúriek či autíčok a vaša roztomilá ratolesť sa ani náhodou nemá k tomu, aby ich po sebe upratala? Stačí zobrať do ruky stopky a spýtať sa: „Som zvedavá/ý, či stihneš upratať kocky do krabice do troch minút. Spúšťam stopky.“ Verte, deti výzvy milujú a ak nemáte doma absolútneho flegmatika, zaberie to.

Podobne môžete predškoláka naučiť rýchlejšie si obúvať topánky, obliekať bundu či nasadiť si čiapku. Teraz, keď sa pred odchodom z domu musíme riadne naobliekať, sa to zíde. Objavte sa pri ratolesti so stopkami, vyhláste, za aký čas by to mala stihnúť a nechajte ju súťažiť s časom. Ak máte detí viac, môžu súťažiť medzi sebou, no obvykle to nerobí dobrotu. Ten pomalší sa cíti nespravodlivo ohodnotený a namiesto toho, aby sa deti naučili rýchlejšie obliekať a obúvať, si užijete zbytočné hašterenie. Čas je v takýchto prípadoch ideálnym súperom.

Dovolené sú aj malé úplatky. Ak dieťa stihne upratať alebo sa obliecť skôr než je stanovený limit, určite si nejakú drobnosť zaslúži.

Namiesto stopiek alebo kuchynskej minútky môžete jednoducho počítať na prstoch: „Dokážeš si obuť topánky, než narátam do 25?“

 

Oslavný rituál

Ak nie ste typ úplného mrzúta, určite dokážete v rámci podpory dieťaťa urobiť aj nejaké tie bláznivejšie veci. Čo tak vytvoriť nejakú kreáciu a vždy po „dobre vykonanej práci“ si ju zatancovať? Môže to byť napríklad tanec upratanej izby, tanec zjedenej večere, tanec umytých rúk... 


Mohlo by vás zaujať: Sedem lekcií, ktoré nám dá život s deťmi


Na prvý pohľad absolútna hlúposť, no deti sa rady na rodičoch pobavia a k tancu sa určite pridajú. Čím bláznivejší bude, tým častejšie si ho dieťa rado pozrie a ochotne pre to niečo urobí.  


Prezradím ti tajomstvo

Tak to vážne zaberá. Vyberiete sa pešo do obchodu, na návštevu či k doktorke a dieťaťu sa ani náhodou nechce držať s vami tempo. Alebo lepšie povedané, vôbec žiadne tempo. Tam zbadá na chodníku chrobáka, ktorého treba preskúmať, tam peknú kvetinku, ku ktorej treba privoňať, tam je kôpka super kamienkov, nebodaj nejaké tá kaluž a cesta skončila.

Výzvy typu: „Ponáhľaj sa, nemáme veľa času,“ na dieťa nijako nepôsobiaSkúste to inakDramatickým hlasom povedzte„Viem jedno veľké tajomstvo, ale môžem ho prezradiť len tomu, kto mi dá čo najskôr ruku.“ To by malo na ratolesť zapôsobiť. A keď už konečne upútate jej pozornosť, vyhláste, že všetko prezradíte až v cieli. Ak chcete takto uspieť častejšie, musíte mať v zásobe pripravených zopár detských vtipov alebo skutočných zaujímavostí, ktoré na potomka zapôsobia.

Začarované zvieratká

Dostať dieťa z ihriska alebo od kamaráta je niekedy neskutočne ťažké. Odborné knihy radia, aby sme dieťa na odchod pripravili slovami, že napríklad o 10 minút odchádzame. Povedzme si úprimne, na mnohé to ani náhodou nezaberá. Obrázok ako usmiaty predškolák odchádza od kamarátov s rovnako usmiatou mamou je omnoho zriedkavejší ako vidieť dieťa kričiace a nohami sa zapierajúce do zeme po boku so spotenou mamou ťahajúcou ho nasilu preč. Vraj stačí malý fígeľ a malo by to ísť ľahšie.

Po tom, ako dieťa upozorníte, že o pár minút budete musieť odísť, no ono naďalej kladie odpor, odštartujte hru na zvieratká. Staňte sa žabami, vtáčikmi, medveďmi.... Jednoducho začnite kvákať alebo mávať rukami ako krídlami. Čím bláznivejšie zvuky budete vydávať, tím skôr svojho nezbedníka od kamarátov bez odporu dostanete.

Bojová úloha

 
 

Ak sa predškolák nevie odtrhnúť od hračiek či rozprávky v televízore, neviete ho dostať z detského kútika alebo z hračkárstva, vymyslite mu zábavnú alebo bojovú úlohu. Môže to byť niečo v zmysle, aby našiel stratený poklad (tým budú napríklad nové farbičky, lízanka, omaľovávanka a pod.), ktorý ukryjete niekde v dome a keď ste mimo, tak môže dostať za úlohu nájsť vaše auto na parkovisku, najbližšiu zastávku verejnej dopravy, najbližší obchod ... 

Zaujať môžete aj tým, aby našiel cestou k autu, autobusu či domu minimálne tri červené veci a ukázal vám ich. V dome zase môže rátať, koľko krokov treba urobiť z izby do kúpeľne či do inej miestnosti.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia