6 vecí, ktoré môžete očakávať v 6. mesiaci tehotenstva

Bábätko v trinástom mesiaci
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2018-11-07 00:30:03 |

Čas neskutočne rýchlo letí, keď sa tešíte na svojho drobca. Šiesty mesiac, teda koniec druhého trimestra je tu.

Určite ste zvedavé a zaujíma vás, čo všetko je v šiestom mesiaci tehotenstva normálne. Faktom však ostáva, že sa ani nenazdáte a nedovidíte si na nohy s tak veľkým bruškom. Čo sa týka vášho bábätka, pohyby sú už jasne viditeľné (v tomto mesiaci je bábo najaktívnejšie), a to aj pre vášho partnera. Určite z nich budete mať pocit vzrušenia a radosti. Neznepokojujte sa, ak pohyby nebudete niekoľko hodín cítiť, bábätko v tomto čase spí 15 až 20 hodín denne. Teda, na čo všetko sa môžete prichystať?

1. Edém

Sadli ste si, vyložili nohy a zistili ste, že sú o čosi väčšie? Alebo sa akosi ťažko obúvate do topánok? V šiestom mesiaci vám môžu začať opúchať členky či nohy. Prečo? Telo udržuje tekutinu v tkanivách, aby ste vy a vaše dieťa mali dostatok živín. Malý opuch je normálny a bežný príznak súvisiaci s tehotenstvom. Ale v zriedkavých prípadoch je opuch (najmä keď je sprevádzaný ďalšími príznakmi, ako sú vysoké hladiny bielkovín v moči a vysoký krvný tlak) znakom preeklampsie. Ide o ochorenie ciev placenty. Vtedy treba hneď vyhľadať lekára.

Bežným opuchom sa však môžete vyhnúť. Nezabudnite si, milé mamičky, vyložiť nohy vždy, keď sedíte. 

2. Zažívacie problémy

Zápcha je nepríjemný, ale bohužiaľ častý príznak v tehotenstve. Rastúca maternica vyvíja tlak a tým sa môže trávenie spomaliť. Časté pitie vody, jedlá s bohatým množstvom vlákniny a pravidelné cvičenie (v rámci možností), pomáhajú zmierňovať problémy s trávením a s pálením záhy. Tiež mlieko,či mliečne výrobky bohaté na probiotickú kultúru vedia pomôcť pri zápche.

3. Zvýšená chuť do jedla

Jedno telo musí živiť dvoch ľudí a to dá zabrať. To je pravdepodobne dôvodom, prečo tehotné ženy majú v šiestom mesiaci väčšiu chuť do jedla. Doprajte si jedlá bohaté na vitamíny, obilniny či strukoviny.


TIP: 10 vecí, ktoré môžete očakávať v 5. mesiaci tehotenstva


4. Chrápanie

Čuduje sa, že chrapkáte? Nikdy pred tým ste s tým nemali problém? Počas tehotenstva je chrápanie bežným javom. Zasa sú na vine tie tehotenské hormóny. Spôsobujú zdurenie slizníc. A ako zabrániť chrápaniu? Spánok na boku alebo vyvýšenie hlavy počas spánku vám od chrápania pomôže. 

5. Bolesť tela

Bolí vás celé telo a cítite sa unavená? Je to bolesť kĺbového väziva a vzniká v dôsledku rastúcej maternice. Väzivá v oblasti panvy a bruška sa naťahujú a sú pod obrovským tlakom. Bolesť môže trvať od niekoľkých minút po niekoľko hodín. Ak bolesť tela bude sprevádzaná horúčkou, kontaktujte svojho lekára.

6. Nespavosť

Chcete spať, no nedá sa? Nespavosť často postihuje ženy počas tretieho trimestra, ale niektoré ňou  trpia už od druhej polovice druhého trimestra. Časté návštevy toalety a k tomu váš vrtiaci sa drobec v brušku spánku nepridá. Aj keď možno tuhý spánok mať nebudete, ak si dáte večeru aspoň dve hodinky pred spaním, vyhnete sa kofeínovým nápojom, prečítate si pár strán skvelej knihy pri tlmenom svetle a budete mať pri sebe tehotenský vankúš... Zaspíte ľahšie, než si myslíte.

Prečítajte si tiež:

8 tipov od vojvodkyne zo Sussexu pre budúce mamy

Ste tehotná alebo dojčíte? Tohto sa čo najskôr zbavte


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia