Viete, čo spája Juraja Kemku a štvornohú Bobiku?

Viete, čo spája Juraja
Ilustračné foto
2018-11-07 14:30:09 |

Spoločne sa postavili pred kameru, aby vyvrátili mýty o deťoch s poruchou sluchu. A mimochodom, čivava Bobika má jednu mimoriadnu „nechlpáčovskú“ vlastnosť. Vie spievať.

Predstavte si, že by ste si s vaším dieťatkom nemohli pozrieť rozprávku, zaspievať si obľúbenú pesničku alebo sa zasmiať na spievajúcom psíkovi. Taká je realita nepočujúcich detí a ich rodičov. Ak máte podozrenie, že vaše dieťa nereaguje na meno, nepočuje hlasnejšiu hudbu alebo sa u neho prejavuje iný signál poruchy sluchu, nečakajte a konajte. Návšteva pediatra vás môže zachrániť pred neveselým scenárom. Také je posolstvo projektu Neverím vlastným ušiam, za ktorým stojí OZ Nepočujúce dieťa s podporou Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.

Známemu hercovi Jurajovi Kemkovi nie je táto téma ľahostajná aj napriek tomu, že s manželkou Adrianou vychovávajú dvoch zdravých synčekov. „Svet nepočujúcich detí je pre mňa fascinujúci. Obdivujem ich statočnosť, ako aj ich mamy a otcov. Priznám sa, že po stretnutiach s takými rodinami som začal sledovať aj tie naše deti. Teda či sme náhodou niečo nepodcenili. Človeka to prinúti zamyslieť sa,“ hovorí Juraj Kemka, ktorý je spoločne so spievavajúcou Bobikou ambasádorom projektu.  

OZ Nepočujúce dieťa chce prostredníctvom kampane Neverím vlastným ušiam oboznámiť verejnosť so životom, starosťami aj radosťami nepočujúcich detí. Zároveň sa snaží vyvrátiť mýty o deťoch s poruchou sluchu. Vedeli ste, že nepočujúce deti sa vedie naučiť rozprávať, čítať alebo sa rady hrajú a nechýba im zmysel pre humor?

Život rodinám, v ktorých vyrastá nepočujúce dieťa, by rozhodne uľahčila väčšia pomoc od štátu. Dostupnejšou by sa tak stala služba terénneho mobilného pedagóga, ktorej cieľom je nielen naučiť rodičov prijať hendikep dieťaťa, ale najmä naštartovať jeho aktívny rozvoj. Raná terénna starostlivosť má svoje opodstatnenie, pretože dieťa v známom a bezpečnom prostredí lepšie spolupracuje.  Podľa výsledkov analýzy Ministerstva financií sa každé euro investované do tohto programu vráti viac ako trikrát, no život nepočujúcich detí sa skvalitní niekoľkonásobne. Pritom celkové náklady na včasnú intervenciu by štát vyšli asi na milión eur ročne.

Viac informácií nájdete na: www.nepocujucedieta.sk

 

Fotogaléria


Foto: OZ NepocujuceDieta.sk
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia