NEZABUDNITE: Dieťa v bunde do autosedačky nepatrí

NEZABUDNITE: Dieťa v bunde
Ilustračné foto
Zdroj: foto thinkstock.com
2018-11-24 12:30:00 |

Teploty vonku sú už nižšie a tak deti začíname babušiť do hrubších búnd či overalov. Viete však, že v autosedačke by ich oblečené mať nemali?

Túto chybu robia mnohí z nás. Tak ako dieťa oblečieme na von, necháme ho aj v autosedačke. Nanajvýš mu rozopneme bundu. Odborníci však varujú, že bunda, kabát či overal do detskej autosedačky nepatria!

Objemné oblečenie môže predstavovať vážnu hrozbu, keď ho má dieťa oblečené v autosedačke, lebo sa tak vytvára príliš veľký priestor medzi telom a popruhmi. Tie neplnia potom bezpečnostnú funkciu tak ako by mali a pri kolízii, dokonca aj pri nízkej rýchlosti, sa môžu zarezať dieťaťu do brušnej oblasti. Výsledkom nemusí byť iba pomliaždenie alebo bezvýznamné zranenie, ale  aj vážne poranenia pečene, sleziny, čriev a nemožno vylúčiť ani vnútorné krvácanie.

Ak chcete, aby vaše dieťa bolo aj počas chladných mesiacov v autosedačke naozaj v bezpečí, pred cestou mu bundu alebo overal vyzlečte! Popruhy nastavte tak, aby sa medzi ne a telo dieťatka v oblasti kľúčnej kosti dali vopchať dva prsty.

Ako udržať dieťa v teple

Bábätká

Dôležité je, aby mal drobček na sebe viac tenkých vrstiev, nie jeden objemný overal či bundičku. Ak sa obávate, že bábätku môže byť aj tak chladno, preložte na polovicu tenkú deku a zastrčte ju pod popruhy tak, aby dieťatko zahrievala.

Deti

Podobne ako pri bábätkách je dôležité vyzliecť im hrubé bundy či kabáty, dať správne popruhy a potom ich zakryť dekou. Je to nielen bezpečnejšie, ale aj zdravšie, lebo im nehrozí prehriatie ako v prípade, že majú počas dlhej cesty na sebe hrubú bundu.

Prečítajte si tiež:

Spiace dieťa v autosedačke sa môže udusiť aj do 4 minút!


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia