Mojich 10 výchovných tipov, ktoré ma naučil život

Mojich 10 výchovných tipov,
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-31 00:30:50 |

Môj najstarší syn oslavuje práve dnes 10. narodeniny. Akosi nemôžem tomu uveriť. Na jednej strane ma ešte stále potrebuje, na druhej je zo dňa na deň samostatnejší.

Len prednedávnom som ho priniesla z pôrodnice a dnes má nohu väčšiu ako ja. Kým pred desiatimi rokmi som nemala s deťmi absolútne žiadnu skúsenosť a netušila som, ako k nim pristupovať, dnes je zo mňa zaslúžilá mama, ktorá vychováva tri deti. No, teda, mala som rôzne predstavy, ale po tom, ako som si doniesla bábätko domov a postavila som sa zoči-voči realite, boli mi úplne k ničomu.

Hovorí sa, že pri prvom dieťati robíme najviac chýb, učíme sa cestou pokusov a omylov, ktorá sa s každým ďalším dieťaťom o niečo zlepšuje. Môžem potvrdiť, že je to tak. Prepáč Maťko, môj dnešný oslávenec. Ospravedlňujem sa aj aj 8-ročnej Hanke a 6-ročnému Brunovi za všetky chyby, ktoré som urobila a určite ešte aj urobím. Niečo som sa za tých desať rokov po boku mojich najúžasnejších detí predsa len naučila... Možno to pomôže aj vám.

Netrápte sa pocitmi viny

Toto sa týka všetkých rodičov. Pracujúci rodičia sa trápia tým, že pracujú, rodičia v domácnosti sa trápia tým, že nepracujú. Zaneprázdnení rodičia trpia tým, že sa deťom venujú málo, iným je ľúto, že nemajú dosť peňazí na to, aby potomkom mohli kúpiť toho viac alebo podnikať viac spoločných aktivít, ďalším sa zdá, že deti možno až pričasto berú na výlety a neužijú si dostatočne domácu pohodu... Žiadny rodič nerobí všetko iba správne alebo iba nesprávne. V tomto prípade viac ako kdekoľvek inde platí, že nikto nie je dokonalý.

Nesnažte sa, aby dieťa bolo vaším priateľom

Nie, to neznamená, že musíte byť nepriateľom. Vy ste najväčším podporovateľom a vychovávateľom, vo vzťahu k dieťaťu si musíte vybudovať prirodzenú autoritu a stať sa preňho oporou. Deti nie sú hlúpe. To znamená, že sú múdre. Verte či nie, príde čas, keď pre ne budete tými najtrápnejšími osobami vo vesmíre. A kto by sa chcel kamarátiť s takými „trapákmi“? Urobíte lepšie, keď sa budete snažiť byť skvelými rodičmi, než super kamarátmi.

Nebuďte mamou alebo otcom. Buďte rodičom

Trvalo mi dlho, kým som to pochopila. Ok, niektoré úlohy sú rodovo špecifické. Muži napríklad nie sú schopní dojčiť. Existuje však mnoho úloh materstva a otcovstva, ktoré sú dôležité a väčšina z nich  nemusí byť priradená osobe určitého pohlavia. Nesnažte sa mať monopol na dieťa.

Nebojte sa určiť úlohu primárneho rodiča

Snaha o rovnocenné rozdelenie rodičovských povinností obvykle nedopadne najlepšie. Vedci zistili, že najspokojnejšie domácnosti sú tie, v ktorých má jeden z partnerov úlohu primárneho rodiča. Ak neexistuje, nikto sa nepokúša zaujať konečnú zodpovednosť a schováva sa za toho druhého.

Iných si vypočujte, no riaďte sa vlastným rozumom

Samozrejme, niekedy vám môžu iní poradiť dobre. Netreba sa však spoliehať na to, že to tak je vždy. Nikto totiž nežije váš život a nikto ho nepozná tak dobre ako vy. Nikto tiež nepozná vaše deti a dôvody ich správania tak, ako vy. Nikto nepozná dôvody, prečo ste takým rodičom, akým ste. Dávate si pozor na rady iných rodičov, nikto nevie všetko a žiadne univerzálne riešenia neexistujú. A väčšina ľudí, ktorí ostatným tak radi radia, je bezdetných! Vážne, aj toto experti zistili.

Čo funguje v jednej rodine, nefunguje v inej. Vypočujte si iných, zvážte to a vyhodnoťte podľa vlastných skúseností. A čo je najdôležitejšie,  ak sú vo vašom okolí ľudia, ktorí sa vám zdajú takmer dokonalí a na všetko majú skvelé odpovede, pravdepodobne ich nepoznáte veľmi dobre.


TIP: Čas strávený s otcom ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa


Usteľte si posteľ tak, aby sa vám v nej dobre spalo

Máte deti a už to nejde vrátiť späť. Namiesto toho, aby ste sa sťažovali, aké to máte ťažké, snažte sa urobiť všetko pre to, aby ste to mali jednoduchšie. Väčšina rodičov má pocit, že sa musia aktívne angažovať v živote detí, pomaly namiesto nich dýchajú a zabúdajú na seba. To v mnohých vyvoláva dokonca až pocit odporu k rodičovstvu. Zmeňte to! Keď niečo nechcete robiť, nájdite spôsob, ako to neurobiť. Vybrali ste si tento život. Robte všetko pre to, aby ste ho nežili s hnevom a nenávisťou. PS: Nemusíte si vždy ustielať svoju posteľ, ale naučte deti, aby si tie svoje upratovali samy.

Dbajte na dostatok spánku

Spánok je dôležitý pre každého člena rodiny. Či už  pre tých najmenších, teenagerov alebo dospelých. Možno si poviete, že už ste si zvykli a vy dlho spať nepotrebujete. Nezabúdajte však na to, že málo spánku alebo ak je nekvalitný, môže sa to podpísať na zdraví a ovplyvňuje to aj náladu.

Nezabúdajte na to, koľko rokov má vaše dieťa

Nemám na mysli iba to, aby ste si pamätali narodeniny dieťaťa. Hoci aj to je dôležité. Teraz mám na mysli to, aby ste sa správali k deťom primerane ich veku. Je to naozaj ťažké. Tiež som nedávno kúpila najstaršiemu synovi postavičky gormitov, ktoré zbožňoval pred šiestimi rokmi, pozeral na mňa akoby som padla z jahody. Nuž, život uteká rýchlo a my sa musíme tomu prispôsobiť. V desiatich rokoch sa syn s vami už nechce baviť o Mimoňoch, ale o napoleonských vojnách, Minecrafte, Fortnite a čo si budeme hovoriť, aj o spolužiačkach...

Dnešok sa už nikdy nevráti

Na toto by sme nemali nikdy zabúdať  - žime pre tento okamih, lebo už sa nikdy nezopakuje. Užívajte si každú chvíľu s deťmi. Čas, keď vás potrebujú, ubehne rýchlejšie ako čokoľvek iné na svete. „Ako sa to stalo, že ste tak vyrástli?“ pýtam sa so zúfalstvom v hlase, keď vidím moje tri ratolesti a každú si dokážem úplne do detailov predstaviť  pôrodnici. Akoby to bolo včera...

Teenageri sú z inej planéty

Desať rokov je prelom, keď sa z dieťaťa stáva teenager. Stále častejšie sa vraciam k slovám známych, ktorí majú doma dvoch pubertiakov. „Užívaj si deti, kým ešte nemajú desať, nemáš tušenie, čo bude potom!“ Už to pomaly začínam chápať. Maťo má 10. Ešte stále ma potrebuje, ale... zrazu chce chodiť sám do školy, na krúžky, ku kamarátom. Používa také tie typické pubertálne výrazy typu OMG, LOL, WTF, nub, týpek, kúúúl, to zabil či čilovať. Začína mať svoje tajomstvá. Večer mi však ešte stále dá pusu a pred spaním stále miluje škrabkanie po chrbte. Fúúú, aspoň, že to! Ale pridávam sa k známym a radím vám, užívajte si deti, kým ešte nemajú 10...

Prečítajte si tiež:

Sedem lekcií, ktoré nám dá život s deťmi

Toto je 10 najdôležitejších zásad výchovy


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia