10 vecí, ktoré môžete očakávať v 5. mesiaci tehotenstva

10 vecí, ktoré môžete
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-28 09:30:43 |

Vitajte v piatom mesiaci! Vaše bruško sa guľatí, krásne rastie a koncom 5. mesiaca už môžete cítiť aj prvé pohyby. Tento mesiac tehotenstva je neskutočným zážitkom.

Vaše tehotné bruško sa podobá veľkosťou futbalovej lopte. Pri konci mesiaca bude mať dieťatko osem až dvanásť centimetrov a viac ako pol kila.

Aké radosti, ale aj starosti sprevádzajú piaty mesiac tehotenstva?

1. Rastúce bruško

Ach, ten chrbát. Váš drobec rastie a váha, ako inak, pôsobí na chrbát, preto sa nie je čomu čudovať, keď bolí. Vaše ťažisko sa mení a musíte dbať na to, aby ste si udržali vždy dobrú pozíciu.

2. Tehotenský opasok

Počuli ste už o tehotenskom opasku? Že nie? Pomôže s nosením vášho bruška a vám sa extrémne uľaví.

3. Pehy a pigmentové škvrny

Zdá sa vám, že vaše pehy sú akési výrazné? Nielen, že sa počet pieh zvýši, no bývajú aj farebne výraznejšie, tmavšie a väčšie. Asi tak 70% žien zažije počas tehotenstva kožné zmeny, ktorým sa hovorí melazma. Je to nepravidelné zafarbenie pokožky, stmavnutie, ktoré je spôsobené hormónmi. Estrogén stimuluje zvýšenú produkciu pigmentov, škvrny na pokožke tmavnú, zväčšujú sa, tvoria sa nové. Z úplne rovnakých dôvodov je v tehotenstve bežné stmavnutie bradaviek a v pokročilejších mesiacoch aj vytvorenie tmavšieho pásu na brušku – linea nigra.

Rozjasneniu pomôžete vitamínom C a vhodné je eliminovať pobyt na slnku. No pozor, to je zase dôležité pre vitamín D! Používajte krém s vysokým ochranným faktorom a zbytočne sa neobávajte, pretože toto stmavnutie je dočasné a vo väčšine prípadov do polroka po pôrode samo ustúpi.

4. Zväčšenie pŕs

Čudujete sa, že je vaša podprsenka akási tesná? Ako aj vy, aj vaše prsia sa pripravujú na materstvo.  

5. Bruško a svrbenie

Keď sa pokožka roztiahne, môže spôsobiť aj svrbenie. Takáto pleť je totiž často suchá, napätá a podráždená. Pomôže použitie hydratačných a utišujúcich krémov. Pozor, svrbenie bruška môže byť spôsobené aj inými, niekedy i závažnými problémami, preto ak trvá, spomeňte to gynekológovi. Môže byť totiž príznakom ochorenia, nazvaného intrahepatálna tehotenská cholestáza. Rovnako i prípadné vyrážky je dobré konzultovať s odborníkom.


12 vecí, ktoré môžete očakávať v 4. mesiaci tehotenstva


6. Strie

Najčastejšou nepríjemnosťou, ktorá sa počas tehotenstva nedá ovplyvniť, sú veľmi dobre známe strie. Vznik strií je najmä v oblastiach, kde sa koža najviac rozširuje. Strie má po tehotenstve až 75% žien, mnohé napriek tomu, že si pokožku masírujú a krémujú.

Dostatočný prísun vitamínu E a kyselina glykolová vám pomôže v boji proti striám. Takže, milé mamy, na vitamíny a krémy nezabúdať!

7. Únava, chuť do jedla, zmeny nálad ...

Únava, zvýšená chuť do jedla, roztržitosť, výkyvy nálad... Tieto príznaky už veľmi dobre poznáte a budú vás, aj keď v slabšej forme, sprevádzať až do pôrodu.

8. Potničky

Počas tehotenstva môžete byť náchylná na vyrážky. Najmä v oblastiach podpazušia, slabín a pod prsiami. Sprchovanie pomôže vyrážky eliminovať, nakoniec zmiznú.

9. Spací vankúš 

Je ťažké spať v bežnej polohe? S rastúcim bruškom to bude ťažšie a ťažšie. Použite tehotenský vankúš a bude sa vám spať krásne.

10. Rozprávajte sa s vašim dieťatkom

Kope? Prevaľuje sa sem a tam? Tieto momenty budete milovať. Takýmto spôsobom s vami komunikuje. prihovárajte sa mu, spievajte mu...

Prečítajte si tiež:

Máte strach z tehotenstva a pôrodu? Nie ste samy! Tokofóbiou trpí až 22% žien

Intímny život po pôrode: Nemusí byť pre vás tabu

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia