Zrak: Toto by mali deti jesť pre posilnenie očí

Zrak:  Toto by
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-11 17:30:30 |

Určite aj vám rodičia v detstve hovorili, že treba jesť mrkvu, aby ste mali dobré oči a dnes to možno hovoríte vy svojim deťom. Veru, je to tak. No samotná mrkva nestačí.

Zrak pre to, aby bol silný, potrebuje najmä vitamíny C, E, luteín, zeaxantín, karotenoidy a omega-3 mastné kyseliny. Odborníci pripomínajú, že tým, čo jeme, sa staráme o náš najdôležitejší zmysel. Okrem mrkvy, ktorú si snáď každý spája zo zdravým zrakom, sú aj ďalšie druhy ovocia, zeleniny a jedál, ktoré posilňujú zrak. Mali by preto byť pravidelnou súčasťou jedálnička nielen detí, ale aj dospelých.

Šalát

Červená paprika

Brokolica

Vajcia

Losos

Mrkva

Pomaranč

Ľanové semienka

Mandle

Čučoriedky

Kapusta

Avokádo

„U detí je veľmi dôležitá celkovo životospráva,“ zdôraznila primárka Kliniky detskej oftalmológie NÚDCH Beáta Bušányová, ktorá je odbornou garantkou projektu Zdravé oči už v škôlke. Ako pripomenula, veľmi prospešná je najmä rastlinná strava, zelená listová zelenina, farebná zelenina aj ovocie. Významnú úlohu však zohráva aj bielkovinová strava, preto by v jedálničku nemali chýbať vajíčka, treba dbať aj na príjem mlieka a mäsa. „V podstate je potrebné, aby v strave boli rovnomerne zastúpené bielkoviny, omega mastné kyseliny, luteín, zeaxantín či antioxidanty. To sú všetko zložky, ktoré majú priaznivý vplyv na videnie a zrak,“ konštatuje odborníčka.  Aj keď si to na prvý pohľad neuvedomujeme, deti s nevyváženou stravou a nezdravým spôsobom života majú častejšie problémy so zrakovou ostrosťou.

To, či môže mať dieťa problémy so zrakom je niekedy len veľmi ťažké laicky odhadnúť, určité signály nám však môžu napovedať, že nie je všetko v poriadku. Všímajte si napríklad, či si dieťa neprikladá predmety bližšie o očiam alebo či si pri pozeraní televízie nejde sadnúť k nej bližšie. Sledujte, či mu nerobí problémy orientovať sa v priestore alebo či pri slabšom svetle nemá poruchu motoriky, koordinácie. Tiež by sme ako rodičia mali posúdiť vzhľad detskej tváre, či nie sú očné štrbiny asymetrické a v akom postavení sú oči. Keď zbadáte akúkoľvek odchýlku, pre istotu by ste mali navštíviť oftalmológa. Realitou však je to, že častokrát nemáme šancu očnú chybu sami zistiť, lebo napríklad pri tupozrakosti nie sú žiadne príznaky.

Ak máte doma škôlkara, možno ste sa už stretli alebo sa stretneme s preventívnym meraním  zrakových parametrov detí v materských školách po celom Slovensku v rámci projektu Zdravé oči už v škôlke, ktorý už po tretí raz spúšťa Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v spolupráci s občianskym združením BILLA ľuďom. Už v pondelok  15.10. o 15:10, symbolicky na Svetový deň bielej palice, začne online registrácia do aktuálneho ročníka prostredníctvom webovej stránky www.zdraveocivskolke.sk. Prihlasovať sa môžu škôlky z celého Slovenska. Podmienkou je to, že neboli zapojené v minulom ročníku a škôlku by malo navštevovať viac ako 20 detí. „Snažíme sa vyjsť v ústrety všetkým,“ hovorí riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová. Ako zdôraznila, odhaliť očné chyby u škôlkarov je veľmi dôležité, lebo do 6-teho roku veku je možné ich vyliečiť.

Keď pediater počas preventívnej prehliadky zistí odchýlku od normy, pošle dieťa k oftalmológovi na odborné vyšetrenie. Táto spolupráca je osvedčená a funguje. No stane sa, prevažne u detí vo veku do 4  rokov, že niektoré nespolupracujú, vyšetrenie vnímajú ako nepríjemné, alebo práve nemajú svoj deň. Tu je vynikajúcim riešením práve toto skríningové vyšetrenie, vysvetlila  Bušányová. Pripomenula, že rodič si doma nemusí všimnúť, že jeho ratolesť má nejakú poruchu videnia, lebo dieťa sa zhoršenému stavu videnia dokáže prispôsobiť a ani netuší, že dobre nevidí alebo vidí „inak“. Z každoročných meraní vyplýva, že každý siedmy škôlkar môže mať nejakú formu zrakovej poruchy a je mu doporučené navštíviť oftalmológa.

V prvom ročníku projektu pracovníci z ÚNSS skontrolovali oči vyše 10 000 deťom, v druhom ročníku ich bolo už vyše 15 000 a teraz majú v pláne skontrolovať očká 20 000 škôlkarom. Merania pomocou autorefraktometra sú rýchle, bezbolestné a hlavnou výhodou je to, že sa uskutočňujú v známom prostredí škôlky. Koordinátor merania príde v stanovený čas do škôlky, do rúk chytí prístroj pripomínajúci väčší fotoaparát a každé dieťa skontroluje na diaľku, zo vzdialenosti jedného  metra. Stačí sa pozrieť na „smajlíka“ na displeji, prístroj do pár sekúnd zmeria hodnoty a vyškolený pracovník vyhodnotí, či je obraz, ktorý dieťa vidí, v poriadku.

„Každé dieťa dostane po meraní certifikát pre rodiča, kde sa ten dozvie, či boli zmerané parametre v poriadku. V prípade odchýlky rodič môže priamo s certifikátom navštíviť detského očného lekára. Minulý rok sme takto vydali odporúčania 2 098 škôlkarom, čo je 14 % z celkového počtu zmeraných detí,“ hovorí riaditeľka ÚNSS. BILLA tento rok doplnila potvrdenia o meraní zraku o druhú stranu, kde pridala zoznam potravín prospešných pre zrak. Takto aj škôlkar podľa obrázkov uvidí, že napríklad brokolica alebo čučoriedka urobí jeho očiam dobre, rovnako aj rodič si môže povedať, že ak pravidelne pripraví deťom napríklad lososa alebo inú rybu na mrkve, oči jeho detí sa mu poďakujú.

Novinkou pri meraní je aj použitie špeciálnych testov zvaných optotypy, ako doplnkové vyšetrenie u tých detí, ktorým vyšla odchýlka. Dá sa nimi skontrolovať ostrosť zraku a stereovidenie.

Prečítajte si tiež:

Na prvú očnú prehliadku dieťa pripravte, radí psychologička

Oči: Čo hovorí ich farba o osobnosti dieťaťa

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia