Toľkoto spánku deti potrebujú. Nepodceňujte to

Toľkoto spánku deti potrebujú.
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-10-11 09:10:53 |

Spánok je pre ľudstvo a najmä pre detičky životne dôležitý, nielen pre zdravie, ale aj pre každodennú životnú energiu.

Aj keď dospelákom stačí spať v priemere päť až sedem hodín, deti potrebujú pravidelný spánkový rytmus, pretože práve spánok ovplyvňuje ich schopnosť učiť sa.

Deti denno-denne robia obrovské množstvo aktivít, nasávajú nové informácie, učia sa alebo vyvádzajú huncútstva. A aby si ich telíčko mohlo oddýchnuť, získalo novú energiu a hlavne, aby mohlo rásť, musia aj spať.

Americká akadémia spánkového lekárstva (AASM) a klinika Millpond Children's Sleep hovorí o tom, koľko hodín spánku v priebehu 24 hodín dieťa potrebuje v jednotlivých vývojových štádiách.

1. Novorodenec

Keďže sú to ešte maličkí novorodenci, nevytvorili si vlastné biologické hodiny, aby vedeli, kedy je večer a kedy deň. AASM odporúča, aby spinkali 16-17 hodín denne. Mamičky a oteckovia, dbajte na to, aby nespali menej ako 11 hodín denne, pretože to môže byť škodlivé pre ich rast a vývoj. No váš mesačný až štvormesačný drobec potrebuje 14-16 hodín spánku denne.

2. Dojča

V tomto veku sú už vaši drobci schopní v noci spinkať dlhšie. Samozrejme, deti nie sú rovnaké ani v najmenšom, a tak ani ich spánkový rytmus nebude rovnaký. Čiže AASM odporúča, aby vaša ratolesť od štvrtého mesiaca do roka by mala spinkať 12-16 hodín denne.

3. Batoľa a malý predškolák

Neposedia? Všetko skúmajú a sú stále aktívnejší, čo znamená, že spánok je ešte dôležitejší. Toto je fáza veľkého učenia sa, komunikácie a preto potrebuje dostatok času na odpočinok. Váš ročný až dvojročný drobec by mal spinkať 12 až 14 hodín denne. A čo malý predškolák? Troj až päťročné dieťa by malo spinkať pre zdravý rast a vývoj 11 až 13 hodín denne.


TIP: Spánkový graf: Koľko spánku dieťa potrebuje?


4. Školák

Sú to malí vyjednávači. Ide pekná rozprávka či film a už skúšajú obmäkčiť rodičov, či môžu ostať hore dlhšie. No musíte dbať na to, aby vaše šesť až dvanásť ročné dieťa spalo 9 až 12 hodín denne.

5. Teenager

Poznáte to aj vy! „Á mami, veď už môžem, mám 15 rokov.“ Títo naši mladí dospelí vo veku od trinásť do osemnásť rokov by mali spať 8 až 10 hodín denne.

Buďte príkladom pre vaše ratolesti

Deti si vždy berú príklad od svojich rodičov. Buďte im vzorom a ukážte im dobré spánkové návyky. Spýtajte sa ráno vášho drobca ako sa mu spalo. Je to dobrý spôsob ako deťom povedať, že je spánok dôležitý a zdravý.

Prečítajte si tiež:

Chcete múdrejšie dieťa? Urobte toto 

Zobúdzajte deti takto a do mesiaca príde zmena

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia