Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri odúčaní od plienok

Najčastejšie chyby, ktoré robíme
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-09 13:30:50 |

Neexistuje iba jedna správna technika, ako deti naučiť na nočník alebo na toaletu, ale existuje päť chýb, ktoré pri tomto „tréningu“ robia rodičia na celom svete.

I keď naozaj nejde práve o bežné povolanie, Tracey Fulwood z Austrálie je profesionálnou školiteľkou odúčania detí od plienok. Priviedol ju k tomu vlastný príbeh, keď venovala veľa času nočníkovému tréningu s vlastnou dcérou. Sama veľmi dobre vie, že keď sa nedarí, vedie to k týždňom, ba až mesiacom zbytočnej frustrácie unavených rodičov. V skutočnosti je možné tento tréning uľahčiť, treba sa však vzdať najbežnejších chýb. Tracey sa o ne podelila v rozhovore pre Kidspot.

Takže, toto sú chyby, ktoré robíme...

Pri odúčaní od plienky ju zároveň dieťaťu necháme

Toto je podľa Tracey najčastejšia chyba, ktorú rodičia robia. Používať plienku a zároveň sa snažiť naučiť dieťa na nočník alebo toaletu nie je efektívne. Plienky nefungujú, treba sa pripraviť a kúpiť odúčacie nohavičky. „Dieťa musí cítiť vlhkosť, aby si uvedomilo, kedy ciká,“ hovorí.

Čakáme, než sa dieťa samo vypýta na toaletu

Rodičia by sa nemali spoliehať na to, že ich dieťa vie, či potrebuje ísť na toaletu, lebo je to niečo, čo sa zatiaľ iba učí. „Deti nie sú dostatočne kvalifikované, aby dokázali na túto otázku presne odpovedať,“ upozorňuje.

S nočníkovým tréningom nezačneme v správnom čase

Jestvujú rôzne signály, ktorým ako rodičia musíme venovať pozornosť, aby sme vedeli odhadnúť, či je dieťa na odučenie od plienky pripravené. Akýkoľvek náznak toho, že dieťa vie, čo jeho telo robí, je príležitosťou pustiť sa do toho. Samozrejme, nie je to vždy úplne spoľahlivé, pretože u opatrnejších detí si to nemusíme všimnúť pre známky strachu zo zmien. Sú tiež deti, ktorým vôbec neprekáža, keď sú pocikané či pokakané, prekáža im len povinnosť robiť potrebu do nočníka alebo na toaletu.

Podplácame deti na nočníku či na toalete

Úplatkárstvo nefunguje, lebo nijako nenaučí dieťa kontrolovať svoje potreby. Profesionálna školiteľka vysvetľuje, že úlohou rodičov je stanoviť hranice od začiatku. Neodporúča dávať deťom alternatívy. Upozorňuje, že keď dieťa začne vnímať potrebu na nočníku či na toalete ako povinnosť, bude sa viac zdráhať.

Robíme z potreby na toalete strašiaka

Zabudnite na nútenie. Od začiatku to treba zobrať do rúk správne. „Trénujte dieťa pokojne a dajte mu dôvod, pre ktorý bude chcieť samo vykonávať potrebu na nočníku alebo na toalete. Funguje to oveľa lepšie ako držať ho nasilu na záchode a kričať po ňom,“ konštatuje. Navrhuje, aby rodičia premenili vykonávanie potreby na hru alebo činnosť, ktorá bude dieťaťu robiť radosť.

„Nezabúdajte, je to proces, ktorý sa bude denne opakovať 6 až 8-krát, takže by mal byť čo najpríjemnejší,“ dodáva.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Nepriateľ nočník? Rady, ako sa s ním skamarátiť

Touto metódou naučíte dieťa na nočník za 3 dni

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia