Šesťročné dievčatko trpí pre chlpaté nohy

Šesťročné dievčatko trpí pre
Ilustračné foto
Zdroj: mumsnet.com
2018-10-09 00:30:45 |

Malá prváčka, ktoré len prednedávnom oslávila šieste narodeniny, sa trápi pre svoj výzor. Jej mama hľadá pomoc, lebo sama nevie ako na dcérkin problém reagovať.

Ženy sú neustále bombardované informáciami o tom, ako by mali vyzerať a všímajú si to už aj malé dievčatá, sťažuje sa mama nemenovanej školáčky, ktorá prežíva pre ňu veľké trápenie. Dcérka má až priveľmi chlpaté nohy a kríže. Mama sa nevie rozhodnúť, či jej má dovoliť odstrániť si ich alebo nie. Zdá sa jej to príliš skoro, aby sa dcérka zameriavala na takéto problémy, na druhej strane nechce, aby bola z toho smutná. „Mám jej to dovoliť alebo ju presviedčať, že je krásna aj so zarastenými nohami?“ žiada milujúca mama o radu na rodičovskej stránke mumsnet.com. „Veľká časť mňa vie, že je to smiešne, ale je tu aj druhá časť, ktorá chce, aby sa dcérka rozhodla sama.“

„Najprv som myslela, že ide o tzv. lanugo, teda bábätkovské chĺpky, ktoré časom vypadajú. Bohužiaľ, nestalo sa tak a chĺpky jej vekom výrazne stmavli,“ vysvetľuje ostatným. Žena je presvedčená, že hustejšie tmavé ochlpenie dievčatka súvisí s tým, že ona trpí syndrómom polycystických vaječníkov, ktorý je často spojený s nadmerným rastom vlasov a podľa nej to u dcérky viedlo až k výraznej hormonálnej nerovnováhe.

„V lete si to začala veľmi uvedomovať, videla, že ostatné dievčatá také chlpy nemajú. Pýtala sa, ako by sa ich dalo zbaviť, rozprávali sme sa o tom, ja som jej vysvetlila, že každé telo je iné, na chvíľu ju to upokojilo, ale už je to tu opäť,“ píše mama. Tvrdí, že v škole sa dcérke nikto neposmieva a ani keď sú vonku, nevšimla si, že by vzbudzovala pozornosť. Teraz, keď sa zhoršilo počasie, dievčatko nosí pančuchy a školskú uniformu, problém však nastal po oznámení, že trieda bude chodiť na plávanie. „Chápem ju. Má pravdu. Keďže chĺpky sú dosť dlhé, po namočení jej nohy naozaj nevyzerajú dobre. A ešte jej budú vidno aj chlpy na krížoch,“ píše žena.  

„Ja veľmi odmietam rôzne prípravky na odstraňovanie chĺpkov u tak malého dieťaťa a rozhodne nechcem, aby asi ich skúšala odstrániť sama, ale na druhej strane jej chcem nejako pomôcť,“ je žena nerozhodná.

I keď sa mama obávala, že ostatní rodičia budú k nej nepríjemní, lebo rieši takýto estetický problém už u dosť malého dievčaťa, opak je pravdou. Väčšina z nich je presvedčená, že by mala dcérke pomôcť pri odstraňovaní chlpov. Odporučili jej tiež, aby navštívila s ňou v každom prípade lekára, ktorý zistí, či to môže súvisieť s hormonálnou poruchou alebo iným zdravotným problémom.

„Ak ju to trápi, urobte s tým niečo, prosím vás. Ja som mala v tom veku rovnaký problém, ale mama mi nedovolila odstraňovať si chlpy. Keď som bola trochu staršia, iné deti si to začali všímať, tak som trávila letá s hrubými pančuchami na nohách pod dlhými šatami,“ opisuje traumu z detstva jedna z diskutujúcich. Nakoniec si začala nohy holiť elektrickým holiacim strojčekom a ako píše, podľa nej je to najlepší spôsob odstraňovania chĺpkov. „Škoda, že som predtým musela prežiť toľko rokov zbytočného trápenia,“ dodala.

„Ja by som jej to určite dovolila. Je naozaj trápne, keď v dnešnej dobe necháte dievča chodiť chlpaté. To, že doteraz na to rovesníci nereagujú, neznamená, že to nepríde,“ upozornila ďalšia z diskutujúcich mám.

„Aj moja 6-ročná dcéra má tmavé chĺpky na nohách aj na chrbte. Nie je obzvlášť tmavý typ, má zelené oči a svetlohnedé vlasy, ale myslím, že keď bude staršia, stmavne. Zatiaľ ju jej chĺpky vôbec netrápia a nevšíma si ich, ak ju to však začne obťažovať, nebudem vyčkávať a hneď ich odstránime, lebo viem, aké kruté vedia byť deti“ napísala svoj postreh ďalšia z mám.

Iné žena má zase skúsenosť, že holením ochlpenie zhustne a odporúčala použiť nejaký prípravok, po ktorom vyzerajú chĺpky bledšie. „Mám vlastnú skúsenosť. Som mulatka a spodnú časť nôh mám pokrytú tmavými chlpmi, na stehnách sú skôr bledé. Keď som si začala tie tmavé holiť, zistila som, že riadne zhustli a boli aj pevnejšie. Radšej som to nechala tak a odvtedy používam prípravok na ich zosvetlenie,“ radí.

Prečítajte si tiež:

Pre toto chce mama zmeniť meno 4-ročnej dcérke

Na dámske alebo na pánske. kam s malým dieťaťom?

 


Foto: mumsnet.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia