Upratovanie detskej izby: Takto sa to deti naučia

Upratovanie detskej izby: Takto
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-05-30 13:30:00 |

Jednou z najbežnejších domácich prác pre deti je upratať si izbu. A to je kameň úrazu. Nič horšie snáď ani neexistuje. Naučte ich, ako na to.

Urobiť si poriadok v detskej izbe? To je tá najtrápnejšia požiadavka rodičov. Ešte horšia, ako keď deti musia vynášať smeti, vysávať či vyložiť umývačku. Občas sa ani niet čomu diviť, lebo stačí párminútová hra a izba sa zmení na bojisko, bunker, zoologickú záhradu alebo legoland. Vykašľať sa na to, nechať všetko tak ako je a povedať si, že aj tak to na druhý deň opäť rozhádžu, nie je najšťastnejší nápad. Najmä ak máte doma školáka. Rozhádzaná izba plná rôznych podnetov môže mať na svedomí to, že dieťa sa nedokáže sústrediť na domácu úlohu či na učenie.

Vyskúšajte tieto tipy, ktoré môžu deťom pomôcť udržať detskú izbu aspoň v akom takom prijateľnom stave:

Jasne definujete, čo je to „neporiadok v izbe“

Keď dieťaťu poviete, že v izbe má neporiadok a treba ho upratať, pravdepodobne budete z výsledku sklamaní. Väčšina detí potrebuje špecifické pokyny. Urobte to, že keď je izba uprataná, prejdite po nej aj s ratolesťou a ukážte jej, čo robí miestnosť úhľadnou: „Na podlahe nie sú žiadne hračky, pretože sú odložené. Posteľ je ustlaná. Šaty visia v skrini, nie sú hodené na podlahe. Časopisy sú v poličke. Knihy sú v knižnici.“ Dajte si tú námahu a pekne-krásne takto všetko dieťaťu poukazujte.

Dohodnite sa na úrovni „nulovej tolerancie“

Niekedy je detská izba rozhádzaná len trochu a netreba to riešiť. Je však dobré mať jasno v tom, čo nie ste ochotní tolerovať. Ak sú to napríklad lego kocky rozhádzané po podlahe, treba dieťaťu jasne povedať: „Lego je potrebné odložiť vždy, keď sa s ním dohráš.“

Používajte vizuálne pripomienky

Dieťa si možno nebude môcť spomenúť, ako má vyzerať napríklad jeho stolík, keď je čistý. Pomôžte mu tak, že buď uprataný stolík, poličku, skrinku alebo posteľ odfotíte, prípadne nakreslíte a pripevníte na viditeľné miesto v izbe.

Dobrou pomôckou sú aj poznámky, ako napríklad: „Knihy idú abecedne podľa priezviska autora."

Ďalším užitočným tipom je prilepiť niekde na dvere alebo na skriňu zoznam povinností, aby si dieťa mohlo skontrolovať, čo urobilo a čo ho ešte čaká.

Pomôžte dieťaťu zbaviť sa starých vecí, pokazených hračiek a zbytočností

Jedným z najlepších spôsobov, ako pomôcť dieťaťu udržať si izbu v poriadku, je zbaviť sa neporiadku. Raz za rok poctivo preberte celý šatník, prípadne to môžete urobiť pri výmene sezónneho oblečenia. Vyhoďte všetky poškodené hračky a tie, s ktorými sa dieťa nehráva, ponúknite susede s menšími deťmi. Zbavte sa všetkých zbytočností, ktoré len prekladáte z miesta na miesto. Čím menej vecí v izbe, tým ľahšie sa tam bude udržiavať poriadok.

Všetko musí mať svoje miesto

Dieťa môže zápasiť s neporiadkom aj preto, lebo mu nie je jasné, kam veci patria. Ak chcete, aby po sebe upratovalo, dbajte na to, aby všetko malo svoje miesto. Či už sú to hračky, oblečenie, školské potreby, knihy, hudobné nástroje, športové pomôcky alebo umelecké potreby. Ak nemáte v skrinkách a zásuvkách dosť miesta, využite rôzne koše či škatule. Naučte dieťa, čo kam patrí.

Zvláštnu pozornosť venujte miestu, kde sa dieťa učí

Dieťa potrebuje mať jednoduchý  a prehľadný stôl, ktorý musí byť čistý. Pri stolíku by mala byť nejaká polička alebo zásuvky, v ktorých majú svoje miesto knihy, zošity, časopisy a ďalšie školské potreby. Perá, farbičky, kružidlo, nožnice a podobné pomôcky by mali mať svoje miesto „po ruke.“ Naučte dieťa, aby si svoje domáce pracovisko dokázalo efektívne zorganizovať a udržiavať.

Buďte vzorom

Ak očakávate, že dieťa si bude v izbe udržiavať poriadok, je najlepšie mať čistú aj vlastnú spálňu. Ak kážete dieťaťu ustielať, ale vo svojej posteli tak nerobíte, nepovažuje to za dôležité. Spálňa nemusí vyzerať perfektne, ale mala by zodpovedať rovnakým normám, aké máte pre dieťa.

Chváľte úsilie

Deti potrebujú pozitívnu spätnú väzbu. Dokonca aj keď neupratali perfektne, je dobré pochváliť ich za vynaložené úsilie. Najlepšie je neočakávať, že dieťa dokáže izbu upratať naozaj dokonale. Rátajte s tým, že ju budete musieť nakoniec aj tak dať do poriadku podľa vašich predstáv vy. Avšak, dávať deťom domáce práce, medzi ktoré upratovanie izby jednoznačne patrí, ich učí dôležitým zručnostiam.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia