Babie leto je najlepší čas na chudnutie. Toto je dôvod

Babie leto je najlepší
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-09-22 08:30:17 |

V západných krajinách ho nazývajú indiánskym letom, v Nemecku letom svätého Michala, v Bulharsku je to cigánske leto. U nás ho voláme babie leto preto, lebo všadeprítomné pavučinky pripomínajú strieborné vlasy babičky.

Niekedy príde v polovici septembra, niekedy až v októbri. No jedno je však isté. Keď jeseň zafarbí listy dozlata a rovnako pestrá je i ponuka tohtoročnej úrody, ideálnejší čas na chudnutie sotva nájdete. Ak budete postupovať podľa rád odborníčky na ketodiétu, čoskoro už nadbytočné kilá nebudete musieť skrývať do širokých svetrov.

Menej lákadiel vás naštartuje

V období jesenných kabátov a teplých svetrov si všetci vydýchneme, že tie kilečká navyše sa nám budú odteraz ľahšie schovávať. Prečo s chudnutím čakať až na novoročné predsavzatia? Začnite teraz! „V lete existuje množstvo lákadiel ako grilovanie, sezónne ovocie či zmrzlina, kvôli ktorým je pre niekoho chudnutie oveľa náročnejšie. Jeseň je dobrá v tom, že takýchto lákadiel je menej, do Vianoc je pomerne ďaleko, a preto je vhodné využiť čas a zmeniť svoje stravovacie návyky práve teraz,“ hovorí Martina Dvořáková, výživová špecialistka z KetoDiet.

Dbajte na pravidelnosť

V prvom rade dbajte na to, aby ste v priebehu dňa zrazu nezostali bez jedla alebo narýchlo nesiahli po nezdravej alternatíve. Dodržiavajte pravidelnosť, jedzte každé tri hodiny a majte pri sebe aspoň malú proteínovú tyčinku, napríklad s figami či arašidmi, ktorá vás zasýti vďaka vysokému obsahu bielkovín. Pomedzi jedlá nezabúdajte na pitný režim a vypite aspoň 2,5 – 3 litre tekutín denne. Telo si na to zvykne a postupne prinesie výsledky. Pravidelnosť je totiž najlepšou priateľkou chudnutia. Potvrdzuje to aj odborníčka: „Keď telu dodávame jedlo pravidelne počas dňa v správnom množstvo a zložení, budeme po celý deň rovnomerne sýti a teda nehrozí, že nás prepadne vlčí hlad. Zrýchli si nám metabolizmus a telo si nebude vytvárať tukové zásoby na horšie časy,“ hovorí Dvořáková.

Naložte si jeseň aj na tanier

Využite pekné počasie a hubársku sezónu. Okrem pohybu na čerstvom vzduchu si nazbierajte huby, ktoré použijete v zdravom jedálničku. „Huby sú vynikajúcou potravinou do diétneho plánu. Majú nízku energetickú hodnotu, obsahujú provitamín A a vitamín D a predovšetkým veľké množstvo vody, vlákninu a tiež bielkoviny, vďaka čomu vás na dlhú dobu zasýtia. Pri ich príprave použite radšej menej oleja, ktorý nechajte vopred dobre rozpáliť. Huby sú všeobecne ťažšie stráviteľné a ak ich necháte nasiaknuté olejom, bude vám nielen ťažko, ale zbytočné si urobíte z inak diétneho jedla vysokokalorický,“ vysvetľuje Dvořáková. 
Ak vám nechutia huby, zvoľte iné sezónne plody: zeler, kapustu, cviklu, tekvicu či baklažán. Do jedla si namiesto oleja pridajte orechy, tekvicové alebo slnečnicové semiačka.
 
Vybehnite von, počasie je teraz ideálne

Je známe, že ak chcete schudnúť, musíte sa aj viac hýbať. Vyrazte do prírody, tie farby a scenérie vás budú motivovať! Vysadnite na bicykel, behajte pomedzi šuchotavé lístie, alebo sa vyberte na turistiku. Nájdite si pre seba najvhodnejšiu pohybovú aktivitu. „Ideálne je zaradiť ju do svojho programu aspoň dvakrát týždenne po 45 minút,“ hovorí odborníčka a s úsmevom dodáva: „aj svižná prechádzka sa počíta. Nedajte sa dvakrát prehovárať a využite krásy jesene vo svoj prospech. Telo sa vám za to určite odmení. 

Prečítajte si tiež:

Päť jednoduchých trikov a kilá pôjdu dolu

Pre zaneprázdnené mamy: Tieto cviky pomohli po pôrode aj Kate

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia