Vedci hovoria: Deti sa majú aj nudiť, ale nie stále

Vedci hovoria: Deti sa
Ilustračné foto
2018-09-06 11:30:00 |

Nástup do školy zmení režim celej rodiny. Dni voľna treba naplánovať dlho dopredu. Víkendy by mali byť vyhradené pre aktívny odpočinok a zábavu. Do učenia deti nenúťte.

Nastúpil váš potomok v septembri po prvýkrát do školy? Ak doma ešte nemáte žiadneho iného školáka, s prechodom na povinnú školskú dochádzku sa toho vo vašej rodine zmení veľa. Odteraz budete musieť viac plánovať, organizovať si deň podľa školského rozvrhu, dumať nad zdravými desiatami, vyberať záujmové krúžky, pomáhať s domácimi úlohami…

Plánujte dopredu

Jednou z veľkých zmien je tiež plánovanie voľna. Pokiaľ sú deti v škôlke, môžete sa vybrať na dovolenku takmer kedykoľvek. Súčasným trendom mladých rodín je chodiť na dovolenku mimo školských prázdnin, aby sa vyhli návalom. To už odteraz nebude možné, väčšinu voľnočasových aktivít a dovoleniek si budete musieť plánovať dlho dopredu, aby ste našli voľné ubytovanie vo vami požadovanej lokalite.

Nenúťte deti do učenia

Rodičia školopovinných detí sa samozrejme snažia o to, aby ich dieťa v škole prospievalo čo najlepšie. Preto sa niekedy stáva, že sú spolu s deťmi celý víkend zavretí doma a učia sa s nimi. Školák by ale mal využívať každý deň voľna aktívne, aby si od neustáleho sedenia nad učením odpočinul a prevetral si hlavu. Nesnažte sa preto deťom naplánovatˇ každú hodinu a minútu, nenúťte ich prehnane do čítania, počítania a diktátov. K rozvoju osobnosti a k lepším výsledkom v škole pomôže i obyčajná nuda a aktívny odpočinok.

Nechajte deti nudiť sa

Kvôli pracovnému vyťaženiu a širokej palete možností majú rodičia tendenciu naplánovať dieťaťu každú voľnú minútu. Psychológovia upozorňujú, že to nie je najlepšie riešenie. Deti by sa mali aj nudiť. Nuda podporuje ich predstavivosť a kreativitu, a to napomáha k lepšej schopnosti riešiť problémy.

Dostaňte ich von

Deti nepotrebujú nonstop nové exotické zážitky. Úplne im stačí, keď cez víkend a krátke prázdniny budete jazdiť na výlety alebo pobyty po Slovensku. Vďaka tomu lepšie spoznajú svoju rodnú zem, dostanú sa od mobilov a tabletov na čerstvý vzduch a niečo sa naučia.

Slovensko je skvelou krajinou pre aktívne víkendy - máme krásnu prírodu, hory, veľké vodné plochy a množstvo termálnych prameňov. Pre rodiny s deťmi sa tak počas víkendov a prázdnin stávajú útočiskom wellness hotely s termálnymi bazénmi, ktoré ponúkajú aktívny odpočinok pre rodičov a deti. Samozrejme si musíte vybrať taký wellness hotel, ktorý je priamo zameraný na pobyty pre celé rodiny. Deti sa tak zabavia a niečo sa tiež naučia prostredníctvom bohatých animačných programov, spoznajú krásy Slovenska a odpočinú si od sedenia v školskej lavici.

Zoznam prázdnin a sviatkov pre školský rok 2018/2019 si môžete pozrieť na stránkach Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

 

Fotogaléria


Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia