Spánkový graf: Koľko spánku dieťa potrebuje?

Spánkový graf: Koľko spánku
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2018-09-03 13:30:16 |

Prázdniny skončili a my sa opäť vrháme do kolotoča povinností. Aj deti si opäť zvykajú na tvrdší režim. Naučte ich spávať efektívne, všetko im pôjde ľahšie.

Učiteľka zo základnej školy v americkom Wisconsine Stacy Karlsen v snahe pomôcť rodičom vypracovala graf optimálnych časov spánku detí. Môžte to vyskúšať aj vy!

Učiteľka vyrobila graf pre deti od 5 do 12 rokov s využitím poznatkov o potrebe spánku u nich. Rodičia si tak podľa veku a podľa toho, o koľkej potrebuje dieťa ráno vstávať do škôlky alebo školy, nájdu v grafe čas, o koľkej by malo ísť spať. Napríklad, ak päťročný škôlkar musí vstávať o šiestej ráno, mali by ste ho uložiť večer o 18:45. Ak sa dostane do postele o 15 minút neskôr, mal by o túto štvrťhodinu ráno dlhšie spať. Osemročné dieťa, ktoré potrebuje vstávať o šiestej, by sa malo uložiť na spánok o 19:30 a dvanásťročná ratolesť vstávajúca v tom istom čase by mala zaľahnúť o 20:15.

"O koľkej by malo ísť vaše dieťa spať?" znie otázka v grafe. V hornom riadku si vyhľadajte čas, o koľkej potrebuje dieťa vstávať, vľavo v stĺpci jeho vek a v tabuľke už iba jednoducho zistíte čas, o koľkej by malo ísť spať. (ak by niekto mal problém - AM pri časovom údaji znamená dopoludnia, PM popoludní, večer)

Idea učiteľky je podľa rodičov síce chvályhodná, no ťažko realizovateľná. Graf neprihliada na to, že deti si potrebujú písať domáce úlohy a majú rôzne krúžky, ktoré im nedovoľujú uložiť sa na spánok v „ideálnom“ čase. Odborníci upokojujú, že to ani nie je nevyhnutné. „V každom prípade je to na pohľad zaujímavý graf, no nemôže fungovať všeobecne, lebo každé dieťa nevyžaduje rovnaké množstvo spánku. Tiež nie je nutné automaticky lineárne uberať 15 minút spánku s každým pribúdajúcim rokom,“ zhodnotil graf asistent profesora neurológie na Feinberg School Northwestern University of Medicine Kelly Glazer Baron.

„Dôležité je prihliadať na individuálne rozdiely. Nemôžete jednoducho ísť podľa čísiel – rodič predsa musí na svojom dieťati poznať, koľko spánku potrebuje,“ zdôrazňuje psychoterapeutka Heather Turgeon. Ak je mrzuté a podráždené, potrebuje spať dlhšie a ak má dobrú náladu, môže mu stačiť aj menej spánku ako je uvedené v grafe. Odborníčka však upozorňuje, že rodičia by nemali uprednostniť pred spánkom mimoškolské aktivity alebo iné záujmy. „Dostatočne dlhý spánok by mal byť u detí prioritou,“ zdôraznila.

Najkvalitnejší je spánok pred 21:00

Aj napriek individuálnym rozdielom existujú všeobecné zásady, ktoré by rodičia mali mať na pamäti pri nastavovaní času na spanie. „Najjednoduchším je všeobecné pravidlo 10 pod 10, ktoré znamená, že deti pod desať rokov by mali spať desať hodín. Viaceré štúdie tiež dokázali, že deti, ktoré idú do postele pred 21:00, majú kvalitnejší spánok a sú oddýchnutejšie ako tie, ktoré idú spať po 21:00, aj keby ráno zostali v posteli dlhšie.

Mohlo by vás zaujať:

TOP 10 chýb, ktoré robíme pri uspávaní

Elektroniku dajte z detskej izby preč, kradne spánok

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia