Deti starších mám sú zdravšie

Deti starších mám sú
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2018-08-16 13:45:08 |

Aj keď gynekológovia dvíhajú varovný prst a odporúčajú, aby si ženy nenechávali materstvo na neskorší vek, zdá sa, že vyšší vek rodičiek má aj výhody. Všetko má svoje za aj proti.

Najplodnejším obdobím pre ženu je vek od 18 do 28 rokov, no mnohé sa pre prvé bábätko rozhodnú až ďaleko po tridsiatke. Napríklad aj v säčasnosti mediálne sledovaná topmodelka Adrina Sklenaříková porodí svoje prvé dieťa vo veku 46 rokov. Jej túžbou bolo mať dieťa už omnoho skôr, osud jej ho však ndoprial a k tomu, aby si mohla privinúť na hruď vlastné bábätko, viedla tŕnistá cesta. Staršie ženy vedia, že im aj dieťatku podľa odborníkov hrozí viac zdravotných komplikácií, každá však má svoje dôvody.

 

 

("Je mu dobre v teplúčku," napísala Adrina v popise jednej z najčerstvejších fotiek, na ktorej je na ultrazvuku a sprevádza ju manžel Aram Ohanian.)

Dnes im do karát nahráva aj štúdia, ktorá naznačuje, že deti narodené mamám vo veku okolo 40 rokov a viac sú v skutočnosti zdravšie tak fyzicky, ako aj psychicky než deti mám vo veku okolo 20 rokov.

Devízou starších mám sú skúsenosti a zázemie

Výskumníci z dvoch londýnskych univerzít (Birbeck a University College London) zistili, že u detí starších matiek je o 22 percent menšia pravdepodobnosť, že sa náhodne zrania a takmer o tretinu menšia pravdepodobnosť, že do troch rokov veku skončia v nemocnici. Tiež sa potvrdilo, že sú jednoznačne lepšie v rozvoji jazykových schopností vo veku troch až štyroch rokov a v rámci rodiny menej konfliktné. Z výsledkov štúdie vyplýva, že staršie mamy sú finančne lepšie zabezpečené, majú stabilnejšie zázemie a viac skúseností ako mladé maminy.

Aj keď existuje veľa medicínskych dôvodov, pre ktoré by staršie budúce mamy mali byť opatrnejšie a viac dbať na seba aj vyvíjajúce sa bábätko v tehotenstve a tesne po pôrode, obavy zo zvládnutia rodičovstva nie sú vôbec na mieste,“ hovorí profesorka Jacqueline Barnes, jedna z autoriek štúdie z univerzity Birkbeck. „Naozaj je pravdepodobné, že staršie matky dokážu lepšie pripraviť deti na škôlku a neskôr na školskú dochádzku v teplom a citlivom domácom prostredí,“ dodáva. Nepotvrdzujú sa ani obavy, že staršia mama život svojich detí nedokáže pochopiť tak ako mladšia alebo ich nebude v niektorých obdobiach života (napríklad v puberte) vzhľadom k svojmu veku zvládať.

Zistenie, že deti starších mám majú menej úrazov a sociálno-emocionálnych problémov súvisí podľa expertov s tým, že tieto ženy majú viac životných skúseností, z ktorých čerpajú, vďaka čomu stres z rodičovstva je u nich omnoho menší ako u mladých mamičiek a skôr si poradia s akoukoľvek situáciou.

V celosvetovom porovnaní sa pre materstvo najneskôr rozhodujú ženy v Anglicku. Ich priemerný vek pri pôrode prvého bábätka je 30 rokov. Na Slovensku sa vek prvorodičiek pohybuje okolo hranice 27 rokov.

Prečítajte si tiež:

Toto sú najstaršie mamy sveta

Mária porodila svoje prvé dieťa v 61 rokoch


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia