V tomto tkvie tajomstvo úspechu budúceho prváka

V tomto tkvie tajomstvo
Ilustračné foto
2020-08-12 14:30:00 |

Ako rodičia môžete dieťaťu prechod do nového prostredia a režimu značne uľahčiť. Cieľom nie je naučiť dieťa čítať a písať, ale pomôcť mu v rozvoji jeho schopností a umu.

Vyzerá to tak, že aj keď koronavírus stále straší, deti v septembri do školských lavíc zasadnú. Najväčšia zmena čaká prváčikov, ktorým sa život zmení najviac. Tou najzásadnejšou je azda nový každodenný rozvrh, s ktorým sa spájajú aj vyššie nároky na dieťa. V škole sa od neho navyše očakáva, že bude schopné primerane sa sústrediť a pracovať na zadaných úlohách. Veru, nejeden školáčik bude smutne spomínať na bezstarostné časy škôlke. Prázdninová „prípravka“ môže urobiť divy. Na čo by ste sa mali sústrediť?

Cvičte ručné práce a hrajte hry

Učte predškoláka pokojne a pozorne počúvať predčítavanie rozprávok a následne sa o nich rozprávajte a dbajte na správnu výslovnosť. Vyberajte interaktívne hry ako napríklad Človeče, nehnevaj sa alebo pexeso, čím budete posilňovať pamäť spoločne. Zaobstarajte si plastelínu a modelujte – je to skvelá „posilňovňa“ na rozvoj jemnej motoriky. „Vďaka tejto činnosti sa vyvíjajú svaly v ramene, lakti a v zápästí, čo je dôležité pri písaní rukou. Aby mohol školák správne držať pero, musí totiž ovládať jemné svaly v prstoch a na to je plastelína ideálna,“ vysvetlila špeciálna pedagogička Světlana Drábová, ktorá sa špecializuje na pomoc deťom s rôznymi obmedzeniami a oslabeniami v škole aj v bežnom živote.

Všímajte si, ako dieťa drží písacie potreby

Mnoho malých školákov nastúpi do školy so zlým návykom držania písacích potrieb, čo sa často odráža na kvalite písma, čitateľnosti, na rýchlosti písania a v neposlednom rade aj na úhľadnosti písma. Rodičia by si preto mali dávať veľký pozor na to, čím sa ich dieťa učí písať a ako toto písacie náčinie drží. Pre deti v predškolskom veku sú ideálne ergonomicky tvarované s trojhranným tvarom a nekĺzavými plochami. „Správny úchop môžete navyše podporiť príbehom o tom, že prostredník je pre pero či pastelku postieľkou, ukazovák vankúšikom a palec perinkou, ktorá pero alebo pastelku prikryje. A keď sme v posteli, vankúš a perina sú mäkké, ľahké a nikde nás netlačia,“ radí Drábová.

Dávajte pozor aj na to, ako vaše dieťa sedí

Pomocníkom môže byť aj obyčajná ceruzka. Rovnako ako u pasteliek, aj tu existujú varianty s trojhranným tvarom a nekĺzavými plochami po stranách. Pri výbere ceruzky pre prváčika však treba venovať pozornosť aj tuhe. Tá by mala byť kvalitná a nelámavá. Pre malých školákov sa odporúča tvrdosť HB. Nezabúdajte však, že iba kvalitné písacie potreby nestačia a na dieťa treba po celú dobu jeho výtvarného snaženia dohliadať a sledovať, či pero alebo ceruzku naozaj správne. Avšak dôležitý – a často prehliadaný – je aj správny sed. „Najčastejšou chybou je, keď deti sedia bez opory nôh, keď krčia nohy pod seba alebo ich obtáčajú okolo nôh stoličky. Polihovanie na písacej ploche a podopieranie hlavy sú takisto nesprávne – dieťa sa nedokáže sústrediť. Správne by mali byť nohy opreté oboma chodidlami o podlahu, ruky o pracovnú dosku, telo by malo byť mierne naklonené dopredu a nemalo by sa dotýkať hrany stola,“ hovorí odborníčka a dodáva, že dôležitá je aj vzdialenosť kolien, medzi ktoré by mali vojsť akurát dve päste, vzdialenosť hlavy od podložky a rovný chrbát.

Možno to nepôjde hneď, ale trénovaním sa budú vaše ratolesti určite zlepšovať, a tak budú po nástupe do školy o krok vpred – a pod menším tlakom.

Prečítajte si tiež:

Toto všetko môžu prezradiť detské kresby

Chystáme prváka do školy: Dajte si poradiť od skúsených rodičov
 

 

Fotogaléria


Foto: STABILO
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia