8 známok, že vaše dieťa je príliš veľa soli

8 známok, že vaše
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-12 00:30:00 |

Prijímať veľa soli v detstve môže mať dlhotrvajúce negatívne účinky. Štúdie ukazujú, že deti na Slovensku vysoko prekračujú odporúčané výživové dávky.

Často si to ani neuvedomujeme, no soľ prijímame v množstve denne konzumovaných potravín. Pizza, chlieb, cheesburgery, čipsy, šunka, saláma, nugetky, cestoviny... Zoznam by bol riadne dlhý. Samozrejme, soľ neznamená automaticky iba zlé veci, je dôležitá pre nespočetné množstvo fyziologických funkcií, od prenosu nervových impulzov, zmršťovania a uvoľňovania svalových vlákien až po udržiavanie primeranej rovnováhy tekutín. Nadmerný príjem soli je však spojený s hypertenziou, rizikom srdcových ochorení a mŕtvice. A začína to často už v detstve!

Treba si uvedomiť, že je to hlavne na nás rodičoch, aby sme ustriehli množstvo soli v detskom jedle. K tomu je nutné porozumieť etiketám na potravinách a naozaj ich aj študovať. Pri určovaní normálneho množstva soli, ktoré je pre dieťa vhodné a potrebné, je dôležité rozlišovať medzi sodíkom (na) a soľou. Soľ je v tabuľke NaCl, chlorid sodný, ktorý obsahuje 40% sodíka, zatiaľ čo pri balených potravinách sa zvyčajne uvádza obsah obsah sodíka v miligramoch (mg) na porciu. Skutočný obsah soli je 2,5 násobok uvádzaného množstva. Ak je teda obsah sodíka 100 mg, obsah soli je 250 mg. Inými slovami, množstvo sodíka v potravinách dvojnásobne prevyšuje množstvo soli.

Podľa Food Standard Agency, čo je nezávislá britská organizácia pre kontrolu potravín, potravinou obsahujúcou priveľa soli je taká, ktorá má obsah soli vyšší ako 1,5 g na 100 g.

Nie ste si istí, či aj vaše dieťa nepatrí k tým, ktoré majú príliš slanú stravu? Odborníci odhalili najčastejšie príznaky, ktoré napovedajú, že je potrebné soľ obmedziť.

Prehnaný smäd

Ak je dieťa nezvyčajne smädné bez zjavného vysvetlenia (napríklad horúce počasie alebo veľká fyzická námaha), vyraďte z jedálnička potraviny s vyšším obsahom soli. Pozor, na vine môžu by aj energetické nápoje, v ktorých sa nachádza množstvo sodíka.

Túžba po slaných potravinách

Nie je nezvyčajné, že dieťa má väčšiu chuť na balík čipsov ako na mrkvu. Ak si však všimnete, že dieťa ohŕňa nos úplne nad všetkým, čo nie je riadne slané, treba zakročiť. Skúste do varenia zakomponovať namiesto soli rôzne bylinky.

Vysoký krvný tlak

Vysokým krvným tlakom trpia už aj deti vo veku 3 až 18 rokov. Často ide, podobne ako u dospelých, o nezistenú hypertenziu, lebo nie sú prítomné žiadne príznaky.  Počas preventívnej prehliadky by mal pediater zmerať dieťaťu aj tlak krvi. Ak tak neurobí, požiadajte ho o to.

Tmavý, veľmi žltý moč

Tmavožltý moč so silným zápachom je častý u ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí majú vysoký príjem sodíka. Ak sa vám zdá moč dieťaťa veľmi tmavý, požiadajte pediatra o močový test.

Závislosť na polotovaroch

Väčšina balených a spracovaných potravín má vysoký obsah sodíka, preto je najlepšie sa im vyhnúť. Snažte sa ich nahradiť domácou stravou, ovocím a zeleninou.  Deti, ktoré si zvyknú na polotovary, sa časom stávajú na nich závislými.

Priberanie

Rodičia často vidia za zvyšovaním hmotnosti potomka sladkosti a tuky, no štúdie ukazujú, že prírastok hmotnosti môže súvisieť so zvýšeným príjmom soli. Obezita je ďalším rizikovým faktorom pre rozvoj vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení. Rodičia by preto mali okrem príjmu cukru sledovať aj množstvo sodíka, ktoré sa v kupovaných potravinách nachádza.

Konzumácia rýchleho občerstvenia

Najesť sa vo fast foode je veľmi pohodlné a časovo úsporné, ale dieťaťu to ubližuje. Návštevy takýchto podnikov by nemali byť častejšie ako 1 či 2-krát do mesiaca, aj to je viac ako dosť. Keď už sa tam vyberiete, mali by ste deťom objednať niečo zdravšie s nižším obsahom dusíka. Ak je to možné, požiadajte obsluhu, aby do jedla nepridávali soľ.

Vy ako rodičia veľa solíte

I keď je v poriadku používať napríklad pri varení soľ, netreba jej dávať veľa. Učte deti, že stačí naozaj štipka a jedlo môže aj tak dobre chutiť. Pri kúpe čítajte etikety a učte to aj ratolesti. Vyberajte potraviny s nízkym obsahom sodíka alebo úplne nesolené.

Prečítajte si tiež:

Päť jednoduchých trikov a kilá pôjdu dolu

Tieto jedlá a prísady majú na svedomí detskú úzkosť

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia