Je vaša rodina šťastná? Prezradí to týchto 10 znakov

Je vaša rodina šťastná?
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-08-03 00:30:26 |

Šťastný je ten človek, ktorý je spokojný so svojim život, povedal niekto múdry. O šťastí v rodine nevypovedajú peniaze, ale iné hodnoty. Ktoré sú to?

Šťastná rodina. Kto by takú nechcel mať? Všetci máme svoje predstavy, ako by mala vyzerať. Myslíte si, že vy v takej žijete alebo vám k pocitu šťastia niečo chýba?.

1. Kvalita pred kvantitou

Šťastná rodina nemusí byť spolu non-stop, ale čas, ktorý spolu trávi, je príjemný.

2. Interakcia

Podstatou šťastnej rodiny je skutočnosť, že sú si jej členovia navzájom vzácni a tešia sa na spoločné chvíle. Rodičia prídu domov a deti sú rady, že ich vidia a naopak.

3. Výčitiek je minimum

Rodina musí mať jasne stanovené pravidlá fungovania a hranice. Veľká prísnosť alebo nadmerná benevolentnosť vedú k výčitkám, teda negatívnym reakciám, ktoré nerobia rodinu šťastnou.

4. Na prvom mieste je vzťah

Existuje veľa rodín, v ktorých sú na prvom mieste deti. V skutočnosti by to tak však nemalo byť. Keď deti vidia príbeh rodičovskej lásky v priamom prenose, sú šťastné.

5. Spoločné stolovanie

Rodiny, ktoré spolu jedia, s väčšou pravdepodobnosťou zostanú spolu. Minimálne večere by mali byť spoločné.


TIP: Tajomstvo sťastnej rodiny spočíva v tejto jednoduchej fráze


6. Spoločné aktivity

Rodina by mala mať jednu alebo dve aktivity, ktoré robia všetci spoločne. Môže to byť čítanie príbehov pred spaním, spoločné výlety či nejaká športová aktivita.

7. Emocionálna podpora

Emocionálna podpora je dôležitá pre rozvoj dôvery a sebaúcty. Vždy je potrebné oceniť dobré vlastnosti a skutky a akceptovať slabšie stránky každého člena.

8. Rituály

Každá rodina potrebuje rituály. Šťastné rodiny majú zmysluplné rituály, ktoré ich nestresujú. Môžu byť jedinečné pre konkrétnu rodinu alebo spoločné s priateľmi. Napríklad majú svoju pieseň, tajný pozdrav, raz do mesiaca idú na pizzu alebo vyvenčiť psíka z útulku.

9. Krik nemá miesto

Deti potrebujú k šťastiu stabilné zázemie. V domácnosti musí panovať pokojné prostredie. Je normálne, že sa rodičia s deťmi rozprávajú aj o nepríjemných veciach, môžu im dať trest. Ani rodičia by nemali na seba pred deťmi nikdy kričať a vzájomne sa urážať.

10. Práca nie je prvoradá

Práca, práca, práca a žiadna zábava, to je zabijak rodinného šťastia. Peniaze a kariéra nebudú nikdy také dôležité ako vzťahy. Neraz na to ľudia prídu až vtedy, keď je neskoro. Nadarmo budete mať päť domov, 10 luxusných áut, každoročne si užijete niekoľko exkluzívnych dovoleniek, keď vaše dieťa bude hľadať šťastie v drogách či alkohole.

Prečítajte si tiež:

Najlepšie to v posteli klape rodičom, ktorí...

Čas strávený s otcom ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia