Letné verzus zimné deti: Ako ich ovplyvňuje ročné obdobie

Letné verzus zimné deti:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-07-13 13:30:00 |

Verte alebo nie, to, či sa dieťa narodí v lete alebo v zime, má na jeho život naozaj vplyv. Hovoríme tomu efekt sezóny, aj keď to nemá nič spoločné s astrológiou.

Nikto nevie úplne jasne vysvetliť, prečo je to tak. Pravdepodobne to súvisí so stravou v tehotenstve a množstvom slnečného žiarenia. Strava v každej sezóne má svoje špecifiká, čo ovplyvňuje množstvo a typ živín, ktoré sa dostávajú do maternice a slnečné žiarenie zase súvisí s hladinou vitamínu D, ktorý je považovaný za dôležitú súčasť regulácie imunitného systému a vývoja kostí. Na rozdiely medzi jarnými, letnými, jesennými a zimnými deťmi podľa odborníkov vplývajú tiež zmeny teplôt v jednotlivých ročných obdobiach a vystavenie určitým vírusom.

V ktorom ročnom období sa rodia najzdravšie deti?

Odpoveď na túto otázku je naozaj zložitá, lebo zdravie a vývoj ovplyvňuje veľa faktorov. Výskumy však ukazujú, že deti narodené v období medzi júnom a októbrom sú obvykle o niečo vyššie (v priemer o 0,5 cm) a majú pevnejšie kosti. Dôvodom je pravdepodobne vyššia expozícia vitamínu D v posledných mesiacoch tehotenstva.

Deti narodené na jeseň a v zime majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu potravinových alergií.

Astma je tiež bežnejšia u detí narodených na jeseň. Výskumníci pracujú s teóriou, že počas zimy zostávame častejšie v uzavretých vykurovaných priestoroch a jedným z možných dôvodov je zvýšená expozícia alergénmi, ako sú roztoče z prachu počas prvých mesiacov života.

Deti narodené v lete sú s väčšou pravdepodobnosťou krátkozrakejšie ako deti narodené v zime. To môže súvisieť so zvýšenou expozíciou prirodzeného svetla počas tehotenstva a prvých pár mesiacov života. Dokonca aj keď je dieťa v maternici, vidí svetlo ako ružovú žiaru cez brucho. Očká sa otvoria v 26. týždni a nenarodené dieťa môže vidieť.

Deti, ktoré sa narodili na jar a v lete, častejšie trpia sezónnou depresiou alebo sezónnou afektívnou poruchou, než deti narodené v zime. Opäť to môže súvisieť s vyššou koncentráciou prirodzeného svetla v ranom štádiu života, čo určitým spôsobom programuje nervový systém.

Spia lepšie letné alebo zimné deti?

O tom, či v útlom detstve lepšie spávajú deti narodené v lete alebo v zime, nepojednáva žiadna z dostupných štúdií. Výskumníci sa však zaoberali tínedžerským vekom a dospeli k záveru, že deti narodené na jar a v lete majú tendenciu chodiť spať neskôr ako deti narodené na jeseň a v zime. Jedným z možných dôvodov sú tzv. vnútorné hodiny, ktoré súvisia s vystavením slnečnému svetlu pri narodení.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia