Orientačná „mapa“ kožných vyrážok u detí

Orientačná „mapa“ kožných vyrážok
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-08-08 00:30:47 |

Objavili ste na tele svojho drobčeka nejaký „pupáčik“ a teraz rozmýšľate, či je to štípanec, potnička, ekzém alebo začínajúce ovčie kiahne? Tento prehľad by vám mohol v „hádaní“ pomôcť.

Tak ako pokožka dospelých ľudí, aj detská pokožka reaguje na vonkajšie aj vnútorné podnety. Nie je preto ničím výnimočným, keď sa na nej objavia nejaké tie začervenania či vyrážky. Prinášame prehľad najtypickejších kožných problémov, ktoré by vám mohli napovedať, o čo konkrétne v prípade vášho drobčeka ide.

Ekzém (u dojčaťa)

Vyrážka sa objavuje najprv na tvári, hlavne na lícach a čele.

 

Ekzém (po 2. roku)

Vyrážka sa objavuje najprv na vnútornej strane lakťov, zadnej strane kolien, krku, za ušami a pod.

 

Psoriáza

Šupinatá vyrážka sa objavuje zvyčajne najprv niekde na trupe.

 

Kontaktná dermatitída

Vyrážka sa objaví v mieste kontaktu s dráždivou látkou (šampón, mydlo, pena do kúpeľa, pracie prostriedky môžu vyvolať reakciu na veľkej ploche tela.)

Osýpky

Drobné červené vyrážky sa objavia zvyčajne najprv za ušami alebo na tvári a potom sa rozširujú po celom tele. Vyrážke predchádza horúčka, niekedy zápal spojoviek a dýchacích ciest.


Pomoc pri kožných reakciách a vyrážkach


Ovčie kiahne

Pľuzgieriky na červenom podklade sa objavujú kdekoľvek na tele, často aj na slizniciach a vo vlasoch. O niekoľko dní praskajú, zasychajú a hoja sa. Spolu s vyrážkou sa vyskytuje aj horúčka.

Šarlach

Vyrážke predchádza horúčka, bolesti hrdla a zapálené kútiky úst. Drobné červené vyrážky (koža je drsná ako brúsny papier) sa objavujú najmä v podbruší, pazuchách a slabinách. Na jazyku sa môže objaviť biely povlak.

Seboroická dermatitída

Drobné, mastné vyrážky bledožltej alebo lososovej farby, ktoré trochu svrbia a na ich povrchu sú prichytené drobné bledé šupinky, sa objavujú vo vlasovej časti hlavy bábätka, na čele, okolo obočia a nosa, za ušami, v strede hrudníka, pod pazuchami, okolo pupka alebo v plienkovej oblasti.

Herpes zoster

Prejavuje sa ako ovčie kiahne (spôsobuje ho rovnaký vírus), ale iba v určitom kožnom segmente, ktorý súvisí s nervovým vetvením (preto „pásový“ opar). U detí zriedkavý, u rodičov po štyridsiatke oveľa častejší...

Prečítajte si tiež:

Mama varuje ostatných rodičov pred steroidovými krémami

Táto mama si neumývala vlasy osem mesiacov: Pozrite sa na výsledok

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia