Opaľovacie prípravky – toto by ste o nich mali vedieť

Opaľovacie prípravky – toto
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2018-07-14 00:30:02 |

Vyznáte sa v údajoch na obaloch opaľovacích prostriedkov? Je to dôležitejšie ako si myslíte. Možno zbytočne platíte za značku, i keď kvalita nie je prvotriedna.

Cieľom opaľovacích prípravkov je poskytnúť ochranu pred ultrafialovými zložkami slnečného žiarenia, ktoré majú negatívne účinky na ľudský organizmus. Na to, aby opaľovacie krémy, gély, spreje či oleje fungovali tak ako majú, je dôležité poznať pravidlá správneho výberu a aplikácie.

„Nezávislé a objektívne testy opakovane preukázali, že na výrobky zakúpené v lekárňach nie je z hľadiska kvality väčšie spoľahnutie než na výrobky z drogérií či parfumérií," hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, ktorý opaľovacie prípravky testuje pravidelne od roku 2006.  „Avšak ani najkvalitnejšie opaľovacie krémy neposkytnú dostatočnú ochranu pred UV žiarením, ak ich aplikujete v malom množstve a vrstvu neobnovuje," upozorňuje.

Akou vrstvou natrieť pokožku?

Na celé telo priemerného dospelého človeka by ste mali použiť 36 gramov prípravku, teda približne 6 čajových lyžičiek. Pri polovičnom množstve sa ochranný účinok znižuje o dve tretiny. Napríklad bežne predávané 150 ml (cca 180 g) balenie za predpokladu správnej aplikácie vydrží na päť celotelových použití u dospelého človeka, u detí o niečo viac. Drahé opaľovacie prípravky môžu zvádzať k šetreniu a nebezpečnému znižovanie správneho množstva.

Netreba zabúdať, že pri kontakte s vodou dochádza k výraznému zníženiu ochrany a aplikáciu opaľovacieho prípravku je potrebné zopakovať. „Aj keď veľká časť ochrannej kozmetiky je deklarovaná ako vodeodolná, náš test detských opaľovacích prostriedkov v minulosti ukázal, že niektoré túto vlastnosť nemajú. Preto bez ohľadu na vodeodolnosť sa po osušení vždy znovu natrite opaľovacím krémom,“ odporúča Hoffmannová.

Vystavovanie detskej pokožky slnku výrazne prispieva k vzniku rakoviny kože v neskoršom veku! Dojčatá a malé deti by nemali byť vystavované priamemu slnku vôbec a staršie deti by vždy mali nosiť ochranné oblečenie a pokrývku hlavy. Pre deti sa odporúčajú opaľovacie prípravky s vysokou alebo veľmi vysokou UV ochranou, teda SPF 30 a viac.


TIP: Takto skončilo dievčatko po použití opaľovacieho spreju


Čo znamenajú údaje na obale opaľovacích prípravkov

SPF (Sun Protection Factor) - Slnečný ochranný faktor indikuje, ako dlho krém chráni pokožku pred UVB žiarením. Správne aplikovaný krém s ochranným faktorom 30 ochráni pokožku 30-krát dlhšie ako nič. Odborne povedané - SPF vypovedá, aký diel UVB žiarenia krém po aplikácii prepúšťa do pokožky.

Prípravok s faktorom 20 prepúšťa jednu dvadsatinu čiže 5% UVB lúčov (a 95% ich odfiltruje), krém s faktorom 30 jednu tridsatinu, približne teda 3% (a 97% ich odfiltruje).

UVA – Popri UVB je ďalšou zložkou ultrafialového spektra slnečného žiarenia, ktoré sa spája s rakovinou a predčasným starnutím kože. Ak je na obale krému znázornené logo UVA, znamená to, že výrobok spĺňa odporúčania EÚ o minimálnej ochrane pred UVA žiarením. Tá by mala byť aspoň tretinová v porovnaní s SPF.

Vodeodolný - nápis "vodeodolný", "wasserfest" alebo "water resistant" hovorí, že prípravok chráni pred slnečným žiarením pri pobyte vo vode. Po kúpaní je potrebné emulziu znovu naniesť, pretože pobytom vo vode klesajú ochranné vlastnosti. Prípravky, ktoré po pobyte vo vode nie je nutné znovu aplikovať, neexistujú.

12M - Na obale by mal byť znázornený symbol otvoreného viečka s číselným údajom, väčšinou 12M, ktorý udáva, ako dlho môžete produkt používať po jeho otvorení. Väčšina opaľovacích prípravkov sa kazí, preto majú ročnú trvanlivosť. Snažte sa krémy nevystavovať teplu alebo svetlu, pretože látky v nich obsiahnuté môžu degradovať a strácať svoje vlastnosti.

Zavádzajúce tvrdenia na obale opaľovacích prípravkov

Niektoré tvrdenia na obaloch výrobkov zvyšujú dôveru spotrebiteľov v daný produkt, pritom sú zbytočné alebo dokonca zavádzajúce. V prípade kozmetiky medzi ne patria:

Hypoalergénne - poukazuje na zníženú (hypo) prítomnosť alergénov v danom výrobku. Toto tvrdenie však môže byť pre niekoho zavádzajúce, pretože alergénom môže byť takmer akákoľvek zložka kozmetiky a negatívna reakcia pokožky (pálenie, začervenanie) je individuálna.

Dermatologicky testované - v súčasnej dobe musí byť každý kozmetický výrobok dermatologicky testovaný v rámci overenia zdravotnej bezpečnosti výrobku. Toto oznámenie je preto zbytočné.

Netestované na zvieratách - testovanie finálnych kozmetických produktov na zvieratách je už zakázané, preto aj z tohto pohľadu je prítomnosť tvrdenie na obale zavádzajúca.

Chemické látky v opaľovacích prostriedkoch

Kozmetické prípravky obsahujú množstvo chemických látok, z ktorých nie všetky možno považovať za spoľahlivo dlhodobo neškodné. Skupine chemických látok, ktoré môžu narušiť hormonálny systém, sa hovorí endokrinné disruptory. Je lepšie sa im vyhnúť, pretože ich neškodnosť nie je dostatočne preukázaná a navyše sú obsiahnuté v mnohých iných kozmetických produktoch, takže sa ich pôsobenie zráta. Vysvetlenie koktejlového efektu chemických látok nájdete na webe časopisu dTest.

Posledný test opaľovacích prípravkov vyšiel v mesačníku dTest v roku 2016, test detských opaľovacích prípravkov v roku 2014. V oboch testoch sledovali prípadný výskyt 18 rôznych endokrinných disruptorov. Odporúčania pre spotrebiteľa sú jasné:

- dôkladne čítajte etikety výrobkov

- riaďte sa nezávislými testami

- nepodceňujte natieranie

Viac informácií k výberu opaľovacieho prípravku nájdete na www.dtest.cz/opalovaky.

Prečítajte si tiež:

Opaľovacie spreje pre deti: Na toto si dajte pozor

Tri tipy, ako ľahko natrieť deťom opaľovací krém

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia