Najlepšie to v posteli klape rodičom, ktorí...

Najlepšie to v posteli
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-07-07 00:30:33 |

Mnohí to poznáte – po mesiacoch randenia sa rozhodnete pre bábätko a rozpúta sa peklo. Romantické noci vystrieda nekonečný plač, okakané plienky a kŕmenie. A prídu hádky.

Veru, veru, bábätko, na ktoré mnohí tak túžobne čakajú, dokáže narobiť vo vzťahu riadne zmeny. Už to nie je iba o ja a ty, ale o my. Prebdené noci, choroby, nedostatok času na seba a na partnera sa neraz podpíšu pod vzťahové krízy, z ktorých sa niektoré páry už nikdy nedostanú. Príchod drobčeka na svet mnohých naozaj negatívne zaskočí. Nechcete sa k nim zaradiť? Tak počúvajte vedu. Experti z Georgie totiž odkryli tajomstvo na udržanie vášho puta!

Podľa najnovšieho výskumu sa najlepšie darí vo vzťahu tým rodičom, ktorí si starostlivosť o domácnosť a rodičovské povinnosti rozdeľujú rovnomerne (každý partner venuje domácnosti a deťom 40 až 60 percent času). Týmto dvojiciam sa najlepšie spolu darí vo všetkých oblastiach, vrátane sexuálneho života. Platí to tak pre zosobášené, ako aj nezosobášené rodičovské páry.

Kým páry s rovnomerným rozdelením povinností v rodine dopadli najlepšie, najhoršie výsledky vo všetkých oblastiach rodinného spolužitia sa ukázali vo vzťahoch, kde žena mala na starosti podstatnú časť starostlivosti o deti. Vo vzťahoch, kde starostlivosť o deti spočíva najmä na otcovi, je vo všeobecnosti miera spokojnosti vysoká. Avšak, kým ženy v týchto vzťahoch zhodnotili kvalitu ich sexuálneho života ako najvyššiu spomedzi všetkých žien v štúdii, muži naopak uviedli, že majú najnižšiu kvalitu sexuálneho života. Dôvody tohto rozdielneho vnímania sexuálneho uspokojenia nie sú vedcom jasné.

To, kto starostlivosti o deti venuje viac času – obaja, otec alebo mama, nijako neovplyvnilo frekvenciu pohlavných stykov ani v jednej z troch skupín. Rozdiel uvádzali v už spomínanej kvalite a ako najspokojnejší vyšli rodičia s rovnomerným rozdelením starostlivosti.

Rovnocenné rozdelenie starostlivosti o deti vyžaduje medzi partnermi komunikáciu, podporu a koordináciu, čo podľa vedcov výrazne vplýva na ich porozumenie si vo všetkých oblastiach.

Zaujímavosťou je, že podľa predchádzajúceho prieskumu je rovnomerné rozdelenie starostlivosti o deti a domácnosť škodlivé pre vzťah a sexuálne uspokojenie. Vedci sa domnievajú, že tieto závery ovplyvnil najmä fakt, že štúdia vychádzala z údajov zhromaždených v polovici 90-tych rokov. „Páry v 80-tych a 90-tych rokoch boli iné ako dnešné páry,“ konštatuje vedúci autor aktuálnej štúdie Dan Carlson. 

Prečítajte si tiež:

Vedecky dokázané: "Efekt otca" je veľmi dôležitý

Toto je 5 vážnych dôvodov, prečo by ste mali mať sex

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia