Sme nepoučiteľní? Dieťa potrebuje dozor, nenechávajte ho samo

Sme nepoučiteľní? Dieťa potrebuje
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-12 15:30:06 |

Ak chceme prežiť aktuálne teplé počasie v pohode, musíme myslieť aj prakticky. Deti nie sú zmenšení dospelí a nedokážu často adektvátne reagovať alebo nemajú šancu zareagovať.

Správ o úmrtí detí v rozpálených autách, pádoch z otvorených okien a utopení v bazénoch v teplých mesiacoch roka pribúda. Včera prišla o život iba 2,5-ročná Sabinka z Oravy, ktorú mama nechala v aute a išla na vyšetrenie. Teplotu 40,6 stupňa, ktorú jej namerali, nemal malý organizmus šancu prežiť. V roku 2015 podobnou smrťou odišla z tohto sveta vtedy dvojročná Kristínka, ktorú otec zabudol vyložiť v jasliach a zostala v aute. Ten dva roky po jej smrti odišiel za ňou, srdce to nevydržalo. 

Minulý týždeň sme oplakávali 6-ročného Dávidka z Komárna, ktorý chcel zamávať staršej sestričke a vypadol z okna na šiestom poschodí. Dnes médiá priniesli informáciu, že 40-ročnému, olympijskému víťazovi a štvornásobnému majstrovi sveta v alpskom lyžovaní Bodemu Millerovi z Ameriky sa v bazéne utopila 19-mesačná dcérka Emeline Grier. Pred mesiacom našiel v bazéne smrť aj trojročný Kamilko, syn bývalého futbalového reprezentačného brankára Kamila Čontofalského (39). To je iba niekoľko z tragédií, ktoré sú spojené s teplými jarnými a letnými mesiacmi. 

Horúčavy nie je dobré podceňovať. Ak máte pri sebe deti, NIKDY ich nenechávajte bez dozoru v byte či dome s oknami otvorenými dokorán, NIKDY ich nenechávajte bez dozoru pri vode, či už ste pri jazere, pri mori, na kúpalisku alebo máte bazén na dvore, NIKDY ich nenechávajte v aute a dbajte na ich pitný režim. Aj slabá hydratácia má vplyv na zníženú pozornosť. Stačí si uvedomiť, aká lenivosť prepadáva v horúčavách nás, preto niet divu, že aj deti sú menej sústredené. 

Neexistujú žiadne výnimky. Tieto zásady je nutné dodržiavať! 

AUTO

Možno máte autosedačku, z ktorej sa dieťa odopína ťažko a zle sa z nej vyberá, ale malo by byť samozrejmosťou vždy tak urobiť. Aj takto zmenšíte možnosť, že pre nepozornosť či roztržitosť ho niekedy v ňom zabudnete.

„Nikdy nie je v poriadku nechať deti alebo zvieratá v aute - a to aj keď sú spustené okná,“ varuje odobrník. V letných dňoch sa z auta stáva skleník a teploty sa vyšplhajú vysoko vo veľmi krátkom čase. Pri vonkajšej teplote 33 stupňov Celzia sa do 10 minút v aute zvýši na 47 stupňov! Do hodiny je to cca. 60 stupňov Celzia! Neexistuje žiadne bezpečné množstvo času na ponechanie dieťaťa v aute.  Detský organizmus je veľmi krehký, už niekoľko minút pri vysokej teplote môže znamenať smrť!

Vždy pred zamknutím auta skontrolujte zadné sedadlo. Aj vtedy, keď viete, že dieťa s vami nejde. Vytvoríte zvyk, ktorý mu môže raz zachrániť život.

Majte v aute plyšáka alebo vankúšik, ktoré vždy, keď je dieťa v aute, presuniete na predné sedadlo. Bude slúžiť ako pripomienka. Ak má dieťa batôžtek alebo napríklad šiltovku, niečo z týchto vecí si dajte tiež dopredu.

Nenechávajte na dvorte odomknuté auto, otvorené okná na ňom a mimo dosah detí odložte aj dialkové ovládanie na odomykanie. Z celosvetových štatistík vyplýva, že tri z 10 úmrtí na prehriatie v aute sa udejú práve tak, že dieťa sa dostane do zaparkovaného auta a nevie sa dostať von! 

Ak vidíte dieťa samo v aute, zavolajte políciu. Rozbiť hneď sklo nie je úplne najlepší nápad, môžete si narobiť problémy. Ak si však myslíte, že situácia je už veľmi vážna, neváhajte.V takejto chvíli je potrebné správne vyhodnotiť situáciu.

Keď dieťa stráži kamarátka, starí rodičia alebo opatrovateľka, zavolajte niekoľkokrát, či je všetko v poriadku. Iste, môžu vám vyčítať, že im nedôverujete, ale nezabúdajte, že ide o vaše dieťa a jeho bezpečnosť. Aj pri najlepších úmysloch sa môže stať, že naň zabudnú, keďže nežijú s ním denne a nie sú na jeho prítomnsoť zvyknutí.  

OKNÁ

V byte či dome, v ktorom sú otvorené okná, nikdy nenechávajte samo dieťa mladšie ako 8 rokov. Staršia ratolesť by si už mala byť vedomá nebezpečenstva, ktoré hrozí, ak sa z okna bude nakláňať, ale aj tak sa treba o tom rozprávať, lebo zvedavosť býva neraz silnejšia.

Keď sú deti v izbe, vždy dbajte na to, aby boli okná otvorené iba na vetračku. Pri naplno otvorených oknách vetrajte iba vtedy, keď tam deti nie sú.

Uistite sa, že dieťa nedočiahne na kľučku okna. Ak áno, investujte do bezpečnostných prvkov, ktoré mu zabránia jednoducho kľučkou otočiť a okno otvoriť.

Učte dieťa, aby sa držalo ďalej od okien a balkónov (terás, lodžií).  Neustále ho upozorňujte, aby nešlo k oknu, nevykláňalo sa z balkóna, nechodilo popri zábradlí na balkóne a podobne.

Nenechávajte v blízkosti okien nábytok, na ktorý môže dieťa vyliezť.

Nezabúdajte, že sieťka nezabráni tomu, aby dieťa vypadlo z okna. Naopak, občas poskytuje falošný pocit istoty, dieťa sa o ňu oprie a nešťastie je na svete. Nikdy nedovoľte dieťatku pozerať  sa cez ňu, naučte ho, že ak si potrebuje niečo pozrieť, treba tak urobiť cez sklenú výplň okna, avšak bez toho, aby na ňu tlačilo.

VODA - bazén, jazero, more, kúpalisko

Sledujte deti bez rozptyľovania, keď sú kdekoľvek pri vode. Treba zdôrazniť, že výnimky neexistujú! Ak nepatríte k trpezlivým typom, ktoré ochotne presedia pol dňa sledovaním dieťaťa vo vode, je dobré zvážiť aj zaobstaranie si bazéna na dvor. 

Malé deti do 4 rokov by mali byť VŽDY v dosahu dospelých, staršie musia byť aspoň pod dozorom. 

Naučte deti plávať na úrovni primeranej ich veku. Ak sami neplávate, prihláste ich na kurz.

Každé dieťa, ktoré pustíte do vody, by malo ovládať tieto 4 zručnosti:

- samostatne vojde do vody, do ktorej dokáže ponoriť hlavu a vráti sa breh

- dokáže počas jednej minúty chodiť alebo behať vo vode

- otočí sa dokola a nájde cestu na breh

- prepláva určitú trasu a vráti sa naspäť

Učte deti, že plávanie v otvorenej vode nie je to isté ako plávanie v bazéne. Musia si byť vedomé nerovných plôch, prúdov či meniaceho sa počasia.

Prečítajte si tiež:

NIKDY nenechávajte dieťa v aute bez dozoru

Týchto 7 pravidiel by malo ovládať každé dieťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia