Špinavé ruky: Takto dlho má trvať jedno umytie

Špinavé ruky: Takto dlho
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-07 06:30:28 |

Umývanie rúk po toalete či po príchode z vonku by malo byť pre deti rutinou. Ak si na to nezvyknú v útlom veku, v dospelosti to robiť nebudú. Robia to však správne?

Umývanie rúk. Jedna z najbežnejších činností, ktorú robíme niekoľkokrát denne. Teda... Mali by sme. Je to tak však aj v realite? Až 99 % Slovákov tvrdí, že si pred opustením toalety vždy umyje ruky. Držíme krok so západnými krajinami, ktorých obyvatelia sa k umývaniu rúk hlásia v podobnej miere. Ako však ukazujú britské štúdie, pravda je často trochu iná.

Britskí vedci sa v jednom z prieskumov na vybranej benzínovej pumpe pri diaľnici opýtali návštevníkov, či si pred odchodom z toalety umyli ruky. Až 99 % z nich, teda rovnako ako na Slovensku, odpovedalo, že áno. Pri kontrole kamerových záznamov priamo z toaliet však výskumníci odhalili, že ruky si v skutočnosti umylo len 32 % mužov a 64 % žien.

Z ďalšieho vedeckého pozorovania o nejaký rok neskôr vyplynulo, že bez umývania rúk opustilo verejné záchody 10 % Britov a ďalších 33 % z tých zvyšných nepoužilo pri umývaní mydlo. Niet divu, že niekoľko britských univerzít potom pri spoločnom vedeckom projekte odhalilo fekálne baktérie na 26 % skúmaných ľudských rukách, 14 % bankovkách a 10 % platobných kartách.

Návyk sa musí zakoreniť v detstve

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 80 % infekcií šíri z dôvodu neumytých či zle umytých rúk. Najnebezpečnejšie sú žltačka typu A, salmonelóza, črevné problémy alebo chrípky.

Podľa vedcov ľudia nemusia byť nutne leniví alebo nedbalí hygieny. Pri odchode z toalety môžu konať automaticky a nevedome. „Nepremýšľajú o tom, čo robia. Často si myslia, že si už ruky umyli a pritom to nie je pravda,“ poznamenala doktorka Val Curtisová z The London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Umývanie rúk je preto nutné pestovať ako prirodzený návyk už od útleho veku. A to nielen po toalete, ale tiež po každom príchode z vonku, pred jedlom a pri ďalších príležitostiach. V našich škôlkach sa často deti učia pravidelnému umývaniu rúk pomocou hier a súťaží.


TIP: Naučte deti, ako a kedy si umývať ruky


Kvalitu umývania ovplyvňuje i čistota toaliet

Najnovšie výskumy ukázali, že je v podstate jedno, či si človek umýva ruky studenou alebo teplou vodou. Rozhodujúca je predovšetkým dĺžka umývania mydlom, ktorá by sa mala pohybovať medzi 15 až 30 sekundami. Dôležité je nezabudnúť namydliť kožu medzi prstami, v okolí nechtov a na hánkach rúk.

Z vedeckého pozorovania tiež vyplynulo, že kvalitu umývania ovplyvňuje samotný priestor toaliet. Ponuré, špinavé a zapáchajúce prostredie vedie človeka k rýchlemu odchodu, zatiaľ čo na čistých upravených toaletách si ľudia ruky umývajú dlhšie.

Prečítajte si tiež:

Mama zakázala mužovi kúpať ich dcéry. Dôvod vás dostane

Takto často by ste mali deti kúpať

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia