Toto všetko môžu prezradiť detské kresby

Toto všetko môžu prezradiť
Ilustračné foto
2018-05-12 00:50:53 |

Od momentu, keď zoberie dieťa do ruky po prvýkrát pastelku a načmára svoje prvé umelecké dielo, máte šancu pochopiť, ako myslí, čo cíti a po čom túži.

Detské kresby môžu čo-to napovedať aj o osobnosti dieťaťa. Ak máte doma malých umelcov aj vy, pozrite sa spolu s nami na to, čo všetko môžete z ich kresieb vyčítať.

Začiatky detského výtvarného prejavu prichádzajú už okolo 18. mesiaca, respektíve hneď ako dieťa udrží pastelku v ruke. Spočiatku ide iba o kostrbaté čiary, ale výtvarníkom v plienkach prináša nová „superschopnosť“  zanechať na papieri či stene trvalú stopu rovnaké uspokojenie ako veľkým maliarom ich dokonalé plátna. Koniec-koncov, tak ako skutoční výtvarní umelci prezentujú svoj kritický pohľad na svet, tak aj dieťa vizualizuje svoj imaginárny svet, vlastné myšlienky, pochybnosti a radosť. Detská kresba má však základné vývojové etapy, takže kým sa pustíte do analýzy kresieb, je dobré vedieť, čo môžete od ratolestí v danom veku očakávať.

Čo a kedy by malo dieťa zvládnuť

Detskí psychológovia rozlišujú tri základné etapy detskej kresby: štádium čmárania, predschematické štádium a schematické štádium.

V štádiu čmárania, ktoré trvá približne od 2 do 4 rokov, ešte obrázky nie sú realistické a kreslenie je iba akousi motorickou hrou. Niekedy však dieťa vytvorí čosi, čomu sa hovorí tzv. náhodný realizmus. To znamená, že na obrázku, ktorý sa pôvodne javil ako čmáranica, môžete pozorovať konkrétne tvary a objekty. Skúste sa v takom prípade malého maliara rovno opýtať, čo namaľoval. Asi po 3 – 4 rokoch, keď sa začína objavovať spolupráca oka a ruky, sa veľké neprerušované čiary začínajú spájať a vytvárajú uzavreté tvary. Ide o dôležitý míľnik, keďže schopnosť kresliť uzavreté tvary umožňuje dieťaťu zobrazovať predmety a postavy, ktoré okolo seba vidí a neskôr aj vytvárať písmená abecedy. 

Snaha zachytiť svet okolo seba je typická pre predschematické štádium, ktoré trvá od 4 – 7 rokov. Z kruhov a kociek sa razom stávajú slniečka, jednoduché tváre, postavy, autíčka a domy. Samozrejme, bez realistických detailov. Tie prichádzajú až v schematickom štádiu okolo 7. roku. Keď nakreslí dieťa napríklad more a pláž, sú tam aj vtáky, morské hviezdy, ľudia v plavkách sa na pláži hrajú s loptou a dieťa vie k obrázku obyčajne povedať aj príbeh.

Čo môžu prezradiť farby

Samozrejme, všetci hľadáme v kresbách detí určité skryté významy, avšak dajte si pozor, aby ste to zbytočne nepreanalyzovali. Niekedy sú kresby iba kresby. Uvedené stereotypy navyše vychádzajú zo všeobecných pozorovaní psychológov, a tak ich treba vnímať vždy v širšom kontexte reality dieťaťa.

Čo-to môžu napovedať už samotné linky. Ak sú tenké, ľahko naznačené a dieťa ich gumuje a prekresľuje, prípadne ak používa pravítko, naznačuje to neistotu a nízke sebavedomie. Hrubé čiary, ktoré môžu miestami papier pretrhnúť, môžu svedčiť – naopak – o problémoch s agresivitou. 

Čo sa týka farebných preferencií, pre deti v predškolskom veku je typické, že citové pôsobenie farieb často prevažuje nad ich reálnym významom. Práve preto zvyknú deti kresliť modrú trávu, zelenú oblohu či červené stromy. Avšak to neznamená, že keď dieťa nakreslí čiernu oblohu, musí byť hneď depresívne alebo zlostné. Citové vnímanie farieb sa u detí v predškolskom veku totiž rýchlo mení, a tak môže dieťa vzápätí nakresliť celý obrázok žltou, ktorá je považovaná za farbu radosti. Zbystriť by ste mali vtedy, ak u dieťaťa vypozorujete obľúbené, respektíve neobľúbené farby. Z výskumov totiž vyplýva, že pri kresbe tvárí a postáv k nim deti často vyjadrujú postoj práve použitím obľúbenej alebo neobľúbenej farby, čo môže v prípade známej postavy veľa napovedať. Avšak pozor, deti dokážu stabilne ohodnotiť farby podľa obľúbenosti približne od 4 rokov.

Kresby postáv môžu odkryť vzťah dieťaťa k rodine

Prvá kresba človeka sa vyvíja z čmáraníc. Okolo 3 – 5 rokov kreslí dieťa tzv. hlavonožce, teda hlavu s končatinami znázornenými čiarami – bez krku a trupu. K hlavonožcovi postupne pribúdajú detaily v tvári vrátane vlasov. Okolo 5 – 6 rokov sa už objavuje trup znázornený ďalším kruhom, na ktorý dieťa časom pridáva aj gombíky a iné detaily. Pri interpretácii postáv napovie veľa už ich veľkosť.

Veľké postavy naznačujú dominantné osobnosti a ak sú navyše bez krku a s asymetrickými končatinami, dieťa môže byť impulzívne. Obrovské postavy kreslia aj neisté deti, avšak s malými hlavami a bez rúk.

Neisté deti zvyknú kresliť – naopak – krátke alebo malé postavy s rukami pri tele a bez úst či nosa.

Samostatnou kategóriou sú kresby rodiny, z ktorých možno vyčítať, ku komu má dieťa najbližšie a aké roly jednotliví príslušníci predstavujú. Dieťa na obrázku napríklad často drží mamu za ruku, pretože k nej má najbližšie a otec býva ako dominantný prvok v rodine nakreslený ako najväčšia postava. Ak však dieťa nakreslí súrodenca, ktorý je niekoľkonásobne väčší než ono samo, môže sa cítiť utláčané. Obzvlášť v tých prípadoch, keď súrodenec nie je zásadne starší.

Všímajte si, ako vaše dieťa drží pastelku

Keď sa začnete zaujímať o kresby vašich detí, všímajte si aj to, ako sedia a držia pastelku. Nohy majú byť na zemi ohnuté v pravom uhle a odkedy dieťa nedrží pastelky zovreté dlani, je vhodné trénovať aj správny úchop. Ten má vplyv nielen na kvalitu kresby, a neskôr aj na rýchlosť a úhľadnosť písma, ale významne ovplyvňuje aj sústredenie. Preto treba dbať na správny úchop obzvlášť u predškolákov, ktorým môžu nesprávne návyky osvojené pri kreslení zbytočne skomplikovať prvé krôčiky v škole. Veľkou pomocou v rozvoji správneho úchopu sú ergonomicky tvarované pastelky, ktoré sú anatomicky prispôsobené detskej ruke. Ideálnou voľbou sú trojhranné pastelky STABILO EASYcolors s vyrezanými nekĺzavými priehlbinkami, ktoré dieťa intuitívne navádzajú k správnemu úchopu, a tak zabezpečujú uvoľnené držanie pastelky. Navyše majú veľmi kvalitné pigmenty, a tak bude mať dieťa radosť zo žiarivých farieb bez toho, aby si vytvorilo ďalší nezdravý návyk – tlačenie na papier. Dostupné sú pre pravákov aj pre ľavákov. 

Na záver nezabudnite, že pri interpretácii detských kresbičiek nie je nič jednoduchšie než ako sa malého Moneta na jeho impresie opýtať. Ak totiž nakreslí napríklad postavu so zavretými očami, nemusí to hneď svedčiť o introvertnom type osobnosti. Postava vášho dieťaťa možno iba spí.

Prečítajte si tiež:

Takto osobnosť dieťaťa formuje poradie, v ktorom sa narodilo

Vlastnosti detí podľa znamenia: Aké sú?

Fotogaléria

fotov: archív, Stabilo
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia