Nedožil sa druhých narodenín, láska mu však nechýbala

Nedožil sa druhých narodenín,
Ilustračné foto
Zdroj: tasr.sk
2018-04-29 14:04:30 |

Britský chlapček Alfie Evans, ktorého boj o život a zúfalú snahu rodičov pomôcť mu, sledoval snáď celý svet, zomrel obklopený láskou.

Rodičia, ktorí sa bili za liečenie svojho 23-mesačného synčeka ako levy, oznámili jeho skon na sociálnych sieťach. „Môj bojovník zložil svoj štít a získal svoje krídla o 2.30 h, som úplne zdrvený," napísal včera otec Tom Evans. Mama Kate Jamesová zverejnila na Facebooku podobný odkaz a poďakovala sa všetkým za podporu.

Alfie bol v "polovegetatívnom stave" v dôsledku degeneratívnej neurologickej choroby, ktorú lekári neboli schopní s určitosťou identifikovať. Od prístrojov na podporu života ho odpojili tento pondelok, a to po sérii súdnych rozhodnutí v prospech mienky lekárov z liverpoolskej Detskej nemocnice Aldera Heya. Tí argumentovali, že ďalšia liečba chlapca by bola márna a nebola by v prospech batoľaťa.

Rodičia z Liverpoolu chceli svojho syna vziať na ďalšiu liečbu do Detskej nemocnice Dieťaťa Ježiša (Bambino Gesu) v Ríme. Jej riaditeľka Mariella Enocová v utorok oznámila, že talianske ministerstvo obrany má pripravené lietadlo na prevoz Alfieho, ktorému udelili talianske občianstvo v nádeji, že to umožní jeho prepravu.

Prípad pritiahol aj pozornosť pápeža Františka, ktorý sa počas nedeľného požehnania na vatikánskom Námestí svätého Petra tento mesiac modlil za Alfieho a ďalších pacientov trpiacich vážnymi ochoreniami. František viackrát apeloval, aby chlapca nechali nažive, a vyhlásil, že iba Boh môže rozhodnúť, kto zomrie. Minulý týždeň sa pápež stretol aj s Alfieho otcom Tomom Evansom.

 "Som smrťou Alfieho hlboko pohnutý. Dnes sa modlím predovšetkým za jeho rodičov, keďže Boh, náš Otec, ho berie do svojej láskavej náruče," napísal včera pápež.

Emócie ohľadne Alfieho boli vybičované, pričom podporovatelia jeho ďalšej liečby pravidelne podnikali protesty pred liverpoolskou Detskou nemocnicou Aldera Heya a neraz sa pokúsili vtrhnúť do jej vchodu. V sobotu už títo zástancovia kládli kvety pred budovou zdravotného zariadenia. To však požiadalo ľudí, aby kvetinové a iné dary nechávali vo vedľajšom parku, aby sa zaručilo, že práca nemocnice nebude narušená.

(Alfie vlani v máji.)

Detská nemocnica Aldera Heya vydala aj vyhlásenie, v ktorom vyjadrila "Alfieho rodine úprimnú sústrasť" nad jeho skonom. A dodala: "Bola to pre nich zničujúca cesta a my prosíme o rešpektovanie ich súkromia, ako aj súkromia nemocničného personálu."

Na základe britského zákona sú súdy požiadané, aby rozhodli v prípadoch, keď sa rodičia a lekári nedokážu zhodnúť na liečbe dieťaťa. V takýchto prípadoch majú práva dieťaťa prednosť pred právom rodičov rozhodnúť, čo je pre ich potomka najlepšie.

Chlapca odpojili od prístrojov v pondelok večer, jeho otec následne v utorok dopoludnia novinárom povedal, že lekárov prekvapilo, že Alfie aj po deviatich hodinách stále dýcha.

Prečítajte si tiež:

Bojoval do poslednej chvíle, aby sa jeho brat mohol narodiť

Stačili dve hodiny a bábätko bojovalo o život

Fotogaléria


Foto: TASR.sk, Facebook/Kate James
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia