PORADŇA: Takto môžete motivovať dieťa ku kresleniu

PORADŇA: Takto môžete motivovať
Ilustračné foto
2018-05-06 00:30:14 |

Odpovedá naslovovzatá odborníčka, špeciálna pedagogička Světlana Drábová, ktorá sa roky venuje rozvoju grafomotorických schopností.

Moje dieťa nerado kreslí, a tak sme ho nikdy nenútili. Po nástupe do materskej školy ma však vychovávateľka upozornila, že kresliť treba. Ako a čím dieťa ku kresleniu motivovať?

Treba začať s hravými aktivitami. Je vhodné využiť napríklad trojuholníkové bloky, zapúšťať farby do vody, neskôr do mokrého podkladu a pozvoľna vkladať dieťaťu do ruky štetec. Dôležité pre dieťa je, čo sa deje vo vode a následne na papieri pracujete akoby mimovoľne.

Významným pomocníkom môžu byť aj fixky so zasúvacími hrotmi (napríklad STABILO© Trio Scribbi), ktoré sa pri nadmernom tlaku zasunú dovnútra, a tak bránia dieťaťu na fixku tlačiť. Postupne môžete začať kresliť s pastelkami. Toto je najdôležitejšie obdobie, ktoré nám takpovediac nesmie ujsť, pretože ak si dieťa v období okolo štyroch až piatich rokov zafixuje nesprávny úchop, nepomôže už nič iné ako cvičenie s pomocou špeciálnej pedagogičky. Preto je pri výbere pasteliek dôležité voliť trojhranné pastelky s priehlbinkami (napríklad STABILO© EASYcolors), ktoré dieťa nenásilne navádzajú k správnemu úchopu, ktorý neskôr fixujeme. Hrana pastelky by pritom mala mať 8 až 9 mm. Tenšie alebo hrubšie pastelky pre deti nie sú vhodné.

Pri výbere pasteliek treba venovať pozornosť aj tuhe, ktorá by mala mať kvalitné pigmenty a žiarivé farby, aby na ne dieťa nemuselo pri kreslení tlačiť. To sa dá jednoducho vyskúšať na najsvetlejšej, teda žltej pastelke.

Prečítajte si tiež:

Takto trénujte s budúcimi prvákmi už teraz

Takto by malo dieťa držať farbičku či pero

 

 

 

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia