Takto nás vidí novorodenec v prvých týždňoch života

Takto nás vidí novorodenec
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2018-04-18 14:01:03 |

Na rozdiel od iných pokusov pochopiť detské videnie, táto konkrétna štúdia sa spoliehala na video, lebo pohyblivý obraz je lepšie vidieť ako napríklad statickú fotku. Čo vedci zistili?

O tom, že bábätká v prvých týždňoch po narodení toho naozaj veľa nevidia, ste už určite počuli. Aj preto sa k nim skláňame čo najbližšie. Ak si chcete predstaviť, čo v akej vzdialenosti vidia,  pozrite si túto tabuľku s fotkami ľudí s rôznymi výrazmi v tvári - od radostného prekvapenia cez neutrálnu tvár až po nahnevaný výraz, ktorú mali respondenti k dispozícii vo forme videa.

Výskumníci odfiltrovali všetky ďalšie podrobnosti ako napríklad farbu. Potom ukázali videá dospelým, aby zistili, či dokážu identifikovať výrazy. Predpokladali, že ak by sa to nepodarilo dospelým, je veľmi pravdepodobné, že na rôzne výrazy nebudú reagovať ani bábätká.  Dospelí pomenovali správne tri zo štyroch výrazov na diaľku 30 centimetrov, no na vzdialenosť 120 centimetrov to už nedokázali, problémy mali aj pri 60 centimetroch. To potvrdilo fakt, že novorodenci sú schopní vidieť a vnímať výrazy a tváre ľudí zhruba na dĺžku ruky, v ktorej ich držíme.  Na to by ste mali pri kontakte sbábätkom pamätať. 

 

Takto nás vidia novorodenci pri určitých vzdialenostiach:

Táto štúdia potvrdzuje, že bábätká vidia do diaľky asi 30 centimetrov a tiež pomáha pri pochopení toho, ako môžu napodobňovať výrazy ľudí okolo seba v prvých týždňoch života. Keď sa teda svojmu drobčekovi prihovárate, snažte sa dostať do jeho „zorného poľa“, inak síce bude počuť váš hlas, ale namiesto vašej podoby uvidí iba rozmazanú machuľu. A to predsa nechcete... 

Schopnosť bábätiek v prvých týždňoch vidieť iba na spomínanú krátku vzdialenosť je aj dôvodom, prečo sa veľmi zľaknú zvukov či hlasného hovoru. Kým väčšie deti a dospelí sa jednoducho pozrú, odkiaľ zvuk prichádza, novorodenci nemajú šancu vidieť to.

Prečítajte si tiež:

14 znakov, že ste pripravená stať sa matkou

Toto všetko sa naučia deti za prvých 24 mesiacov života

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia