Päť dôvodov, pre ktoré by ste mali častejšie konzumovať cviklu
Zdroj: thinkstock.com
Táto na prvý pohľad nie úplne lákavo vyzerajúca plodina môže zvýšiť vašu inteligenciu a dodať vám kopec potrebnej energie. A tej ako rodičia potrebujete neúrekom...
Cvikla je hviezdnou zložkou šalátov, štiav, polievok a ďalších moderných pokrmov. A tento trend je podľa odborníkov na výživu veľmi dobrý. Posilňuje srdce, mozog aj svaly. Je veľmi skladná, takže k dispozícii ju máme po celý rok.
Toto je 5 dôvodov, pre ktoré by sa cvikla mala stať pravidelnou súčasťou vášho jedálnička:
1. ZnižujeMôže znížiť krvný tlak
Vysoký krvný tlak je celosvetovo jednou z hlavných príčin úmrtí. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že hypertenzia predstavuje takmer 13 percent všetkých úmrtí na svete.
Repa je bohatá na zdravé dusičnany, ktoré sa premieňajú v tele na oxid dusnatý. Ten napomáha rozširovať krvné cievy a zlepšuje prietok krvi, čím dochádza k zníženiu krvného tlaku. Podľa odborníkov stačí pravidelne denne piť 250 mililitrov cviklovej šťavy. Už tri hodiny po vypití sa budete cítiť lepšie a účinok trvá až do ďalšieho dňa.
2. Nabíja energiou
Pretože oxid dusnatý rozširuje cievy, svaly sú lepšie zásobené kyslíkom a človek sa tak dokáže dlhšie venovať fyzickej aktivite. Potvrdil to aj výskum z roku 2017, podľa ktorého pitie cviklovej šťavy zvyšuje odolnosť športovcov. Autori štúdie navrhujú dať si pohár šťavy 90 minút pred cvičením.
3. Pomáha zvyšovať inteligenciu
Spolu s lepším prekysličením svalov prináša konzumácia cvikly v akejkoľvek podobe extra kyslík aj do mozgu, ktorý je potom tiež výkonnejší.
4. Upravuje stolicu
Jedna šálka cviklovej šťavy obsahuje asi 3,5 gramu vlákniny, čo udržiava tráviaci trakt v rovnováhe. Vďaka nerozpustnej vláknine zabraňujúcej zápche sa môžeme vyhnúť nepríjemným hemoroidom. Tie sa častejšie vyskytujú u ľudí s chronickou zápchou alebo pri diéte s nízkym obsahom vlákniny.
5. Je nabitá antioxidantmi
Cvikla má svoju červenofialovú farbu z vysokej úrovne antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať určitým chorobám vyvolaným voľnými radikálmi. Jeden obzvlášť silný antioxidant je betalén, ktorý sa nachádza práve v cvikle. Podľa prieskumu z roku 2015 zaznamenal v boji proti voľným radikálom vyššie skóre ako vitamín C.
Poznámka ...
Je tu jedna vec, tzv. beetúria – ružové sfarbenie moču. Ak zvýšite príjem cvikle, treba s tým rátať. Ružový bude nielen moč, ale aj stolica. Nemajte obavy, nejde o krv.
Mohlo by vás tiež zaujať:
Farba moču môže odhaliť závažné ochorenie
Máte 40 a neviete schudnúť? Naštartujte metabolizmus