Tieto hashtagy nikdy nepoužívajte pri fotkách detí

Tieto hashtagy nikdy nepoužívajte
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-04-11 00:30:42 |

Dnes je úplne bežné, že rodičia zdieľajú online fotky svojich detí. Mnohí však pri tom zabúdajú na opatrnosť a tak sa snímky ich potomkov stávajú ľahkou korisťou pedofilov.

Zdieľanie fotiek na sociálnych sieťach je už také bežné, že väčšina z nás je zvyknutá ich prebehnúť, dať like alebo okomentovať a nijako to ďalej neriešime. Narodenia, prvý zub, prvé slová, sviatky – rodičia sa chcú pochváliť týmito momentami, preto snímky automaticky pridajú na sociálnu sieť. Experti však stále upozorňujú na riziká spojené so zverejňovaním fotiek a najmä s hashtagmi, ktorými ich označujeme.

Na prvý pohľad v podstate o nič nejde. Tým, že pedofil sa k fotke dostane, dieťaťu nijako fyzicky neublíži. To, čo s ňou robí, by však nikomu príjemné nebolo a tiež takýmto spôsobom umožňujeme tejto skupine ľudí rozvíjať a napĺňať svoje „postihnutie“.

„Pedofili vyhľadávajú určité konkrétne slová a značky,“ vysvetľuje odborník na internetovú bezpečnosť David Angelo.  Odporúča, aby ste sa vyhýbali takým hashtagom ako sú #BathTime, #NakedKids a #ToiletTraining, v slovenčine #kupanie, #nocnik, #ritka, #nahac a podobne. Toto je len niekoľko príkladov hashtagov, pod ktorými nájdete bez problémov snímky detí, o ktoré majú pedofili najväčší záujem.  

„Keď rodičia naivne zdieľajú dôverné fotografie a detaily o svojich deťoch na sociálnych médiách, nezamýšľajú sa nad tým, ako ľahko sa môžu stať screenshotom a byť stiahnuté rôznymi sexuálnymi delikventami. Tí s nimi potom môžu manipulovať, zneužívať ich, posielať si ich medzi sebou či zverejňovať ich na rôznych stránkach takýchto skupín ľudí,“ povedal Angelo pre Daily Mail.

Podľa prieskumu rodičia pridajú na rôzne sociálne siete ohromujúcich 1500 fotiek dieťaťa predtým, než dovŕši päť rokov veku. Nadmerné používanie sociálnych médií rodičmi na zdieľanie fotiek a informácií o deťoch má aj svoj názov – sharenting. Opisuje tých rodičov, ktorí majú potrebu zdieľať takmer každý krok svojho dieťaťa bez toho, aby ich zaujímalo, či má o to záujem. „Konečným výsledkom môže byť generácia detí, ktoré v neskoršom živote zistia, že celý ich život sa deje online a to môže byť nebezpečné,“ zdôrazňuje Angelo.

Upozorňuje aj na funkciu Instagramu, vďaka ktorej je možné v reálnom čase informovať, kde sa dieťa nachádza. Môže byť príjemné rodine a priateľom ukázať, že má krásny deň, ale nezabúdajte, že to môžu zneužiť aj stalkeri.

Prečítajte si tiež:

Sociálne siete a rodičia: Toto tam už naozaj nepatrí

Odhalenie: Tajné symboly pedofilov na sociálnych sieťach

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia