Tieto pár rokov zabudnuté mená opäť vo svete letia

Tieto pár rokov zabudnuté
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-03-19 00:30:27 |

Niektoré mená, ktoré dnes vo svete „fičia“, patrili ešte pred piatimi rokmi skôr k nezvyčajným a dávno zabudnutým. Vybrali by ste si aj vy?

Dnes už dávno neplatí, že na Slovensku dávame potomkom iba rýdzo slovenské mená. Naopak, aj mnohé mamičky u nás vyberajú v svetových kalendároch a nemajú problém dať svojmu potomkovi nezvyčajné meno. Každé obdobie prináša skupinu mien, ktoré sú populárnejšie ako ostatné. Zaujímavé je, že v súčasnosti rebríčky popularity obsadzujú mená, o ktoré pred pár rokmi rodičia takmer ani „nezakopli“. Ktoré sú to?

Eleanor (Eleonóra)

Eleanor je už po stáročia populárnym menom, ale v 20. storočí sa akosi vytratilo. Toto staroveké meno sa dá vysledovať v 12. storočí, keď jeho nositeľkou bola legendárna Eleonóra Akvitánska, ktorá sa vďaka sobášom stala najskôr francúzskou a neskôr anglickou kráľovnou. U nás je mediálne známou nositeľkou tohto mena napríklad Eleonóra (Nora) Kabrheľová. Kým pred piatimi rokmi mu v zozname nameberry patrila 135. priečka, v poslednom období zaznamenáva obrovský nárast popularity a aktuálne mu patrí 41. priečka.  

Greyson

Trochu populárnejšia verzia mena Grayson urobila skok z priezviska na krstné meno na konci 20. storočia. V roku 1995 debutovalo na pozícii číslo 963. Meno sa čím ďalej, tým viac rozširovalo a dnes sa nachádza už v prvej stovke najpopulárnejších mien, v súčasnosti mu patrí 37. miesto.

Paisley

Pôvodne škótske priezvisko sa stáva v poslednom období veľmi populárnym dievčenským menom. Kým ešte pred piatimi rokmi bolo na chvoste, teraz mu patrí 46. priečka. Je ťažké presne určiť, čo urobilo meno takým populárnym.


HVIEZDY: Aký typ mamy ste podľa znamenia?


Willow

Toto je ďalšie meno, ktoré sa prediera na prvé miesta popularity. Svoju pozoruhodnú cestu na vrchol si začalo raziť v roku 1998, krátko po debute amerického seriálu Buffy – premožiteľka upírov. Jednou z hlavných postáv bola Willow Rosenberg, najlepšia kamarátka Buffy. Ľudia si ju zamilovali a meno sa stalo veľmi populárnym. Od tej doby sa začalo niekoľko rokov pomaly šplhať hore, potom prišiel prepad a dnes je opäť medzi najpopulárnejšími. Nájdeme ho v prvej stovke obľúbených mien na 96. priečke. Známou nositeľkou tohto mena je dcéra herca Willa Smitha Willow Smith.

Clara (Klára)

Klára bola dlhé roky považovaná za staromódne meno, ktoré prežilo svoj boom začiatkom 20. storočia, kedy ho rodičia s obľubou dávali aj chlapcom. Po veľmi dlhom útlme sa opäť radí k najtrendovejším menám, najmä v Európe. V Dánsku je v súčasnosti ôsmym najpopulárnejším menom. Nositeľkou je napríklad známa česká herečka Klára Issová.

Jaxson

Ďalšie meno potvrdzujúce trend používania priezviska ako krstného mena. Okrem Jaxcona sa stále častejšie stretávame aj s podobou Jaxon. Obidve mená pochádzajú z priezviska Jacskon, ktoré sa stalo tiež až neuveriteľne populárnym krstným menom. Zaujímavosťou je, že smerom hore idú všetky tri variácie.

Mila

Toto meno robí v posledných rokoch pokroky a je veľmi pravdepodobné, že je to, najmä v Amerike, vďaka herečka Mile Kunis. Po prvýkrát od roku 1943 sa v roku 2006 umiestnilo na 744. mieste v rebríčku popularity. Pred piatimi rokmi to bolo 115. miesto a teraz je na 48. priečke. I keď obľúbené je najmä v USA, boduje po celom svete. Napríklad v Belgicku mu patrí siedma priečka.

Leo

Leo znamená v latinčine lev, preto niet divu, že rodičia po ňom opäť siahajú. Chcú, aby ich synovia mali silné meno. Je to meno viac ako tucta pápežov, ako aj niekoľkých cisárov a kráľov. Možno aj kvôli svojej veľmi dlhej histórii meno upadalo postupne do zabudnutia, ale prišlo k mimoriadnemu návratu a dnes je na 74. mieste.

Vivian

Ľudia dnes vo všeobecnosti vnímajú Vivian ako ženské meno, ale v skutočnosti má aj dlhú históriu ako mužské meno. Až do 30. rokov 20. storočia sa meno Vivian používalo pre obidve pohlavia, až neskôr sa stalo výlučne ženským menom. Kým začiatkom 20. storočia bolo veľmi populárne, potom na celé desaťročia zmizlo zo scény a objavilo sa iba ojedinele. Posledné dva roky zaznamenali jeho výrazné oživenie a teraz je na 95. mieste.

Mateo

Táto španielska forma mena Matthew zaznamenala tiež obrovský nárast popularity. Ešte pred piatimi rokmi sa nachádzalo ďaleko za prvou stovkou, ale teraz mu patrí 59. priečka.

Eliana

Spolu s Elenou len nedávno prelomili magickú hranicu prvej stovky v rebríčku obľúbenosti. I keď znejú veľmi podobne, majú úplne odlišný pôvod. Eliana je variantou francúzskeho mena Éliane, ktoré je odvodené z rímskeho priezviska Aelius. Elena pochádza z mena Helen, ktoré má grécke korene.

Ezra

Meno Ezra znamená v hebrejčine "pomoc" a má biblické korene. I keď vyzerá staromódne, je absolútne trendy. Kým v anglicky hovoriacich krajinách sa používa už dlhšie, v súčasnosti narastá jeho popularita aj v Európe.

Penelope

V dávnych dobách bola Penelope známa z gréckej mytológie ako manželka boha Odyssea. Občas sa toto meno objavilo, ako napríklad u herečky Penelope Cruz, ale jeho popularita stagnovala. V roku 2001 sa dostalo do prvej tisícky a odvtedy pomaličky rástlo. Pred piatimi rokmi sa ešte do prvej stovky nedostalo, ale v súčasnosti je to 27. najpopulárnejšie dievčenské meno.

Prečítajte si tiež:

Meno tretieho dieťaťa Kim Kardashian je opäť špeciálne

Toto považujú za dôležité pri výchove rodičia v iných krajinách

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia