SÚRODENCI: Tí mladší potrebujú byť obľúbenejší. Prečo?

SÚRODENCI: Tí mladší potrebujú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-10 00:30:34 |

Ľúbite svoje deti rovnako, alebo dávate prednosť jednému z nich? Dá sa vôbec láska k potomkom porovnávať?

Každý rodič sa snaží ľúbiť svoje deti rovnako, dať im narovnako pozornosť, lásku aj pochopenie. Niekedy sa však stane, že rodičia uprednostnia jedno dieťa pred druhým bez toho, aby si to uvedomili. Možno by sa na prvý pohľad zdalo, že prvorodené dieťa je obľúbenejšie, keďže bolo prvé, všetko bolo nové, rodičia mali viac času, venovať sa mu, vytvoriť pevné putá. Nová štúdia však ukazuje, že práve mladší súrodenec je v skutočnosti viac v obľube. Pozor! Obľúbenejší neznamená viac milovaný.

Výskumníci zo Školy rodinného života Brigham Young University dospeli k záveru, že mladšie deti potrebujú byť obľúbenejšie, aby sa vzťah rodič a dieťa stal silnejším. Ak tomu tak nie je, puto medzi nimi má trhliny. Mladší súrodenci majú tendenciu pozorovať starších súrodencov, vzhliadajú k nim, napodobňujú ich. Radi sa s nimi porovnávajú, ba dokonca sa snažia byť ešte lepšími. Žiarlia, keď sa im nedarí dosiahnuť to, čo staršiemu bratovi či sestre. Staršie deti nemajú potrebu toto riešiť a to môže vyvolať konflikty.

Povedali ste niekedy staršiemu potomkovi: "Prečo nemôžeš byť ako mladší súrodenec?“ Pravdepodobne nie! Takmer vždy je to naopak. Samozrejme, jestvujú aj výnimky. Ak medzi ne patrí práve vaša rodina, vedzte, že ide skôr o ojedinelý zjav Profesor Alex Jensen si myslí, že rovnaké pristupovanie k deťom nemusí byť najlepšie riešenie. Je presvedčený, že k potomkom je dôležité pristupovať spravodlivo, ale nie rovnako. „Zamerajte sa na ich potreby, každý je iný a potrebuje iný prístup,“ radí.

Vedci podrobili výskumu 300 rodín, z ktorých každá mala dve deti. Rodičia museli odpovedať na rôzne otázky, ich potomkovia opisovali ich vzťah. Z výskumu ďalej vyplynulo, že deti v klasickej rodine mali vrúcnejší vzťah, ale aj viac konfliktov s matkou.

Prečítajte si tiež:

Vedecky potvrdené: Vďaka sestre ste lepším človekom

SÚRODENCI: Takto urobíteich hádkam a bitkám koniec raz a navždy

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: independent.co.uk, pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia