Táto hračka dnes oslavuje narodeniny. Uhádnete koľké?

Táto hračka dnes oslavuje
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-02-15 09:01:02 |

Prvého amerického plyšového medvedíka vyrobili v New Yorku. Bolo to 15. februára 1903. Veru, je to už riadny deduško.

Obľúbená hračka miliónov detí na celom svete sa pred 115 rokmi zrodila takmer v rovnakom čase na dvoch od seba kilometre vzdialených miestach. O jeho vzniku v Spojených štátoch amerických (USA) sa traduje niekoľko historiek, ale v každej z nich dominuje 26. prezident USA Theodore Roosevelt.

Tá najpravdepodobnejšia hovorí o prezidentovej poľovačke v štáte Mississippi v novembri 1902, kde bol urovnávať konflikt týkajúci sa hraníc s Louisianou. Po neúspešnom dni, keď sa sklamanému prezidentovi nepodarilo nič uloviť, chytili jeho hostitelia čierne louisianské medvieďa, priviazali ho k stromu a ponúkli prezidentovi na zastrelenie. Prezident to odmietol vetou, ktorá sa vpísala do histórie: "Ušetrite toho medveďa!".

 Ešte v tom istom mesiaci známy politický karikaturista Clifford Berryman nakreslil do denníka Washington Post obrázok prezidenta Roosevelta, ako sa s puškou v ruke odmietavo odvracia od spútaného čierneho medvedíka a jeho bieleho väzniteľa, psovoda. Metaforický text pod kresbou bol invektívou na riešenie otázky hraničnej čiary medzi dvoma americkými štátmi: "Maľujúc čiaru v Mississippi".

O niekoľko dní ruský židovský emigrant Morris Michtom a jeho manželka Rose, inšpirovaní karikatúrou, vyrobili hračkumäkučkého medvedíka – a vystavili ju vo výklade svojho obchodu v newyorskom Brooklyne spolu s karikatúrou z novín. Záujem zákazníkov bol obrovský. Michtomovci si vzápätí vyžiadali od prezidenta povolenie, aby hračku mohli pomenovať po ňom a 15. februára 1903 bol plyšový medvedík na svete. Teddy (Theodore) Bear priniesol úspech obom stranám: dodnes fungujúcej firme Ideal Novelty and Toy Company, aj prezidentovi, ktorý získal účinného maskota.

Nezávisle na Michtomovcoch na druhej strane Atlantiku vyrobila v tom istom čase krajčírka na vozíku Margaret Steiffová vo svojej firme na výrobu hračiek v nemeckom Giengene plyšového medvedíka. Autorom návrhu bol Steiffovej synovec Richard, ktorý urobil náčrty medvedíka počas návštevy v zoo. Medvedíka prezentovali v Steiffovej katalógu na veľtrhu v Lipsku (Nemecko) v marci 1903 a okamžite získali objednávku na výrobu 3000 kusov tejto nadnárodnej hračky pre Spojené štáty americké.

Od februára 1903 bolo vytvorených niekoľko miliónov najrozmanitejších plyšových medvedíkov. Poskytli živobytie svojim tvorcom, potešenie deťom, ale aj množstvu zberateľov (Arctophile).

 Medvedíci sa tešia veľkej popularite dodnes. Pre obrovské množstvo plyšových macíkov sa v roku 2003 stalo  miestom ich veľkej párty Japonsko. Na dvojdňovej výstave v Osake na počesť 100. výročia zrodu tejto milej detskej hračky si návštevníci mohli pozrieť 5000 medvedíkov z celého sveta. Zaujímavé exponáty - či už historické alebo najnovšie modely - dodalo približne 130 hračkárskych firiem. Na rozkošných macíkov sa prišli pozrieť davy fanúšikov a obchodníkov z východu i západu - z USA, Európy, Singapuru či Nového Zélandu.

Britský komik Rowan Atkinson sa preslávil ako nemotorný Mr. Bean. Celosvetový úspech mu však vyniesla práve úloha pána Beana, majiteľa zeleného vozidla Mini Cooper a plyšového medvedíka menom Teddy.

Vyhľadávanú hračku použili dokonca študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na svoj projekt, ktorého cieľom bolo zbaviť detského pacienta strachu z bieleho plášťa. Nemocnica u medvedíka je inšpirovaná zahraničným projektom "Teddy bear hospital". Zámerom projektu je priblížiť deťom hravou formou prácu lekára a ukázať im, že lekár nie je nepriateľ, ale naopak kamarát, ktorý chce pomôcť vyriešiť ich zdravotné problémy.

Prečítajte si tiež:

Tieto hračky vás rozosmejú: Dizajnéri sa na nich riadne vybúrili

Prečo bolo rodičovstvo v roku 1987 jedndoduchšie?
 

Fotogaléria


Foto: thinkstock. sita.sk/AP, profimedia.sk
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia