Takto dlho je vhodné byť vonku s batoľaťom v zime

Takto dlho je vhodné
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-14 13:29:48 |

Počasie vonku je veru riadne mrazivé a studený vietor farbí líca do červena. Malé deti sú citlivejšie ako dospelí, preto je potrebné držať sa niektorých rád.

Deti nemajú vyvinutú správnu termoreguláciu, ich pokožka je preto na nízke teploty a mráz veľmi citlivá. Samozrejme, pobytu na čerstvom vzduchu sa netreba vzdávať, je však potrebné dodržiavať niekoľko zásad. Pokožku drobčeka chráňte pred omrznutím pomocou krémov, ktoré nie sú na báze vody. Nanášajte ich aspoň pol hodiny pred odchodom von, aby sa krém stihol vstrebať.

Oblečenie

Pri obliekaní na zimnú prechádzku platí zásada – vrstvite! Priamo na telo je vhodné obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, druhou vrstvou by mal byť fleece a najvrchnejšia vrstva vlnená. Na tú oblečeieme bundu. Nezabudnite na čiapku primeranej hrúbky a nepremokavé rukavice. „V prípade holomrazu je teplotná hranica pre pobyt vonku s dojčaťom mínus 3 stupne Celzia, ak je nasnežené mínus 5 stupňov. S batoľaťom nie je vhodné zostávať vonku dlhšie ako hodinu. Optimálne sú prechádzky okolo poludnia, kedy sú teploty najvyššie,“ radí vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.

Brať malé deti von pri mrazoch?

Vo všeobecnosti platí, že zdravé dieťa by malo byť vonku minimálne dve hodiny v každom ročnom období a najvhodnejší je čas okolo poludnia. Dôležité je, aby boli vhodne oblečené. Hrúbka oblečenia závisí od pohybovej aktivity dieťaťa a teploty vzduchu. Potrebné je myslieť na teplú nepremokavú obuv, čiapku a rukavice, nezabúdajte na krém na tvár. Pri teplote nižšej ako mínus 10 stupňov Celzia nie je pobyt batoliat vonku vhodný.

Prečítajte si tiež:

7 pozitívnch zmien, ktoré sa udejú, keď začnete s prechádzkami

Sedem najväčších chýb, ktoré robíme v zime


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, ÚVZ SR.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia