Zatočte so žltými zubmi! Toto je šesť dôvodov, prečo sú také

Zatočte so žltými zubmi!
Ilustračné foto Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-11 00:30:33 |

Všimli ste si, že vám v poslednej dobe zožltli zuby? Neboli ste chorá, nezmenili ste stravovacie návyky i napriek tomu zmenili farbu.

Rodičia nie sú výnimkami a chcú vyzerať rovnako dobre ako ich bezdetní či mladší kamaráti. Veď kto by nechcel mať krásne biele zuby? Kým niektorí ľudia pre krásny žiarivý chrup nemusia robiť nič, iní si za to musia zaplatiť. Človek sa s určitým sfarbením narodí, je dané geneticky. Samozrejme, že ho počas vývoja môžu ovplyvniť časté užívanie liekov, ako sú napríklad antibiotiká. Farba zubov sa mení aj tým, že dochádza k obrusovaniu skloviny. Čím je človek starší, tým je menej jasná. Sfarbenie chrupu ovplyvňuje aj viacero faktorov, ako je povlak na zubov, získaný nesprávnou technikou čistenia, pitie priveľa kávy, čajov, alkoholu, a nesmieme zabudnúť na fajčenie. Čo spôsobuje zožltnutie zubov? Ako tomu zabrániť?

Používate nesprávnu ústnu vodu

Jedným z najhorších prostredí pre zuby je sucho v ústach. Sliny obsahujú kombináciu minerálov, enzýmov a kyslíkových zlúčenín, ktoré udržiavajú neutrálne pH v ústach, ničia baktérie, redukujú kyselinu, ktorá môže opotrebovať smalt zubov. Chrupu škodia nesprávne zvolené ústne vody. Mnohé sú veľmi kyslé a ak sa používajú veľmi často, môžu zničiť zubnú sklovinu. Ak používate ústnu vodu niekoľkokrát za deň len preto, aby ste mali svieži dych, zvážte radšej inú metódu, ako častejšie čistenie alebo používanie žuvačiek.

Prijímate priveľa kyselín v strave

Rovnako ako kyslá ústna voda môžu zubnú sklovinu poškodiť  aj kyseliny v strave. Patria sem citrusové ovocie a šťavy, rajčiny, ananás, ocot, sýtené nápoje, niektoré energetické nápoje, šalátové dresingy, ktoré sú na báze octu. To však neznamená, že sa budete musieť týchto jedál a nápojov navždy zriecť. Zubári však odporúčajú, že ak takúto stravu konzumujete, mali by ste veľa piť vody, aby sa zabránilo znečisteniu  poškodeniu skloviny. Myslite na to, aj keď konzumujete čučoriedky, pijete tmavý čaj alebo červené víno.

Pijete priveľa kávy

Hoci výskumníci naznačili, že pitie kávy môže priniesť výhody pre zdravie človeka, je to zároveň nápoj, ktorý môže poškodiť zubnú sklovinu. Popíjanie dvoch alebo troch káv denne spôsobuje, že sklovina zubov je v neustálom kontakte s farbivom. Keďže je sklovina porézna, môžu sa škvrny na nej usadiť a spôsobiť žltnutie, ak si zuby pravidelne nečistíte.

Fajčíte

Chemikálie, ktoré obsahujú cigarety, majú škodlivý účinok na zuby, pretože sa lepia na sklovinu. Čím dlhšie fajčíte, tým je to viac viditeľné. Fajčenie sa spája aj s inými problémami ústnej hygieny, ako je ochorenie ďasien, zubný kaz a sucho v ústach. Ak chcete mať biele zuby, jedinou pomocou je prestať fajčiť.

Nemáte správne návyky v starostlivosti o zuby

Nesprávna technika čistenia zubov môže spôsobiť nahromadenie povlaku na sklovine, čo spôsobí, že zuby vyzerajú žlto. Dajte si urobiť dentálnu hygienu aspoň raz za rok, ideálne raz za pol roka, kde vám odborníci zuby vyčistia a vysvetlia, ako sa o ne starať a správne ich čistiť.

Príliš tlačíte

Hoci si umývate zuby trikrát denne, väčší tlak a vyššia rýchlosť neznamená, že budete mať zdravý chrup. V skutočnosti to môže mať opačný efekt. Ak budete príliš tlačiť, môžete poškodiť tenkú smaltovú časť a odhaliť dentinovú vrstvu. Ak sú vaše zuby už žlté, poraďte sa so svojím zubným lekárom o možnostiach vybielenie chrupu. Rovnako by vás mal poučiť o tom, ako zmeniť techniku čistenia, aby ste si zuby nepoškodzovali.

Prečítajte si tiež:

Kedy hrozia dieťaťu takéto zuby?

Prečo by ste deťom nemali zakazovať vŕtať sa v nose

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia