Dotýkajte sa: Toto je dôvod, pre ktorý je to dôležité

Dotýkajte sa: Toto je
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-08 14:01:05 |

O liečivých účinkoch dotykov ste už určite počuli. Vedci najnovšie zistili, že držanie ruky partnera významne znižuje pocit bolesti.

Čím je partner empatickejší, tým viac sa jeho srdcová frekvencia a dýchanie zosynchronizujú s ubolenou polovičkou. Vyplýva to zo štúdie Boulderovej univerzity v Colorade. „Ak rozmýšľate, čo môžete urobiť pre svojho partnera, ktorý má neznesiteľné bolesti, stačí ho držať za ruku,“ uvádza nový výskum. Známe nutkanie dotýkať sa niekoho, keď sa necíti dobre, má teraz aj biologické vysvetlenie.

Túto vedomosť je možné využívať najmä pri liečbe či zmierňovaní príznakov chronických ochorení, ale napríklad aj pri pôrode. Držanie rodiacej ženy za ruku môže byť dokonca alternatívou epidurálu. Štúdia reálne preukázala protibolestivé účinky dotyku, preto by budúci otcovia nemali otáľať a držať partnerku pri pôrode. Mnohé ženy nechcú, aby sa otec pri zrode nového života zúčastnil, lebo to považujú za príliš intímnu a neestetickú záležitosť. V skutočnosti je pôrod rovnako emotívne silný aj pre budúceho otca a strach z toho, že nebudete vyzerať najlepšie, je dosť absurdný.

 „Láskavý dotyk môže byť najlepším liekom, ktorý dokáže nový otec ponúknuť žene počas pôrodu,“ hovorí vedecký pracovník z Boulderovej univerzity Pavel Goldstein, ktorý počas pôrodu najstaršej dcéry držal manželku za ruku. „Videl som ako trpí, ale nevedel som, ako jej môžem pomôcť. Požiadala ma, aby som ju držal za ruku, ale aby som zbytočne nerozprával. Len aby som ju držal za ruku,“ opisuje. Rodiacej manželke sa viditeľne uľavilo. To Goldsteina inšpirovalo k zamysleniu sa nad súvislosťou medzi dotykom a fyzickou bolesťou. Úvahy preniesol do laboratória, kde jeho tím skúmal 23 párov vo veku od 23 do 32 rokov. Partneri museli byť zdraví, bez pravidelného užívania liekov a antikoncepcie. Podmienkou bol silný citový vzťah trvajúci dlhšie ako jeden rok.

Vedci vystavili ženy bolestiam v podobe silného tepla v štyroch rôznych situáciách – keď boli samy, v tej istej miestnosti s partnerom, no bez dotykov, s dotykom partnera a s dotykom cudzieho človeka. Bolesť sa jednoznačne znížila pri dotyku partnera, v ostatných prípadoch zostávala rovnaká. Čím viac empatie muž preukázal, tým bola bolesť slabšia. Goldstein so svojim tímom preukázali, že fyziológia ľudí je ovplyvnená empatiou.  

Prečítajte si tiež:

Päť dôvodov, prečo mať sex s manželom každý deň

Ako sa mení jazyk lásky po príchode detí?

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia