Týchto 6 autoimunitných ochorení má na svedomí váš boj s váhou

Týchto 6 autoimunitných ochorení
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-01-24 00:30:00 |

Nedarí sa vám schudnúť alebo naopak, hmotnosť ide prudko dole? Možno trpíte na autoimunitné ochorenie.

Mamy sú typické tým, že neraz prehliadajú príznaky rôznych chorôb a problémy pripisujú únave z výchovy detí či starostiam a stresu. Často je však za tým autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje rôzne nepríjemné stavy. Stačí pritom málo a budete sa cítiť lepšie. 

Autoimunitné ochorenie je nemoc, kedy imunitný systém človeka zlyhá a začne útočiť na vlastné orgány, tkanivá a bunky. Choroba môže začať celkom nenápadne a ťažko ju na začiatku diagnostikovať. Medzi príznaky, že sa s telom niečo deje, sú bolesti kĺbov, únava, bolesti brucha, problémy s vyprázdňovaním. Väčšina týchto chorôb sa však spája so zmenou hmotnosti. Ak číslo na váhe prudko stúpa alebo naopak klesá a začnete sa vo svojom tele cítiť nekomfortne, mali by ste zvážiť návštevu lekára. Aké autoimunitné ochorenia vás môžu ohrozovať?

Diabetes 1. typu

Keď imunitný systém napadne bunky, ktoré produkujú inzulín v pankrease, ide o cukrovku typu 1. Ľudia, ktorých postihne majú vo väčšine prípadov nevysvetliteľnú stratu hmotnosti. Ak máte aj akékoľvek iné príznaky ako je neuhasiteľný smäd, časté močenie, únava alebo rozmazané videnie, je najvyšší čas, aby ste navštívili lekára.

Reumatoidná artritída

Toto ochorenie postihuje najmä ženy. Prírastok hmotnosti súvisí s liečbou. Steroidy, ktoré sa bežne používajú na zníženie zápalu, totiž spôsobujú, že postihnutá osoba zadržiava vodu v tele, cíti sa unavene, stuhnuto, nič sa jej nechce  a aj bežné aktivity jej robia problémy. Lekári odporúčajú pri tomto ochorení, aby sa pacienti prekonali a vyšli si na prechádzku aspoň na 15 až 30 minút denne.

 

Celiakia

V dnešnej dobe počujeme veľa o alergii na lepok či intolerancii. No v skutočnosti asi iba jedno percento populácie naozaj trpí na toto ochorenie. Čo vlastne je celiakia? Je to autoimunitná porucha, pri ktorej konzumácia lepku spôsobuje, že imunitný systém napadne bunky hrubého čreva. Postihnutí majú problémy s trávením, kŕče, s vyprázdňovaním. Niekedy však chorý ma atypické príznaky, ako bolesť hlavy, kĺbov, anémia, časté močenie, nechutenstvo alebo vyrážky.

Addisonova choroba

Táto autoimunitná porucha napáda nadobličkové žľazy, ktoré produkujú hormóny, ktoré povzbudzujú činnosť obehovej sústavy, pomáhajú vyrovnať sa so stresom a regulujú krvný tlak. Nedostatok týchto hormónov spôsobuje zníženú chuť do jedla, nevoľnosť a náhlu stratu hmotnosti. Ak ste poslednej dobe vyčerpaná, máte problémy s vyprázdňovaním, bolí vás brucho, ťažko zvládate stres, mohlo by ísť o toto ochorenie. Je potrebné, aby ste navštívili lekára.

Poruchy štítnej žľazy

Keď sa imunitný systém rozhodne bojovať so štítnou žľazou, môže to spôsobiť nevysvetliteľné zmeny hmotnosti. Práve táto žľaza pomáha regulovať metabolizmus. Keď nefunguje ako má, všetko sa spomaľuje. Tento stav sa vola hypotyreóza. Medzi bežné príznaky patrí prírastok hmotnosti, i napriek tomu, že sa stravujete zdravo, vyčerpanosť, únava, zápcha, vypadávanie vlasov a depresia. Ak sme opísali váš momentálny stav, je najvyšší čas navštíviť endokrinologickú ambulanciu. Keď je štítna žľaza hyperaktívna produkuje viac hormónov, metabolizmus sa zrýchľuje a vy chudnete i keď jete za troch. Ak vám rýchlo tlčie srdce, máte problémy  s črevami a so spánkom, mali by ste navštíviť lekára.

Crohnová choroba a kolitída

Crohnova choroba a kolitída sú zápalové ochorenia čriev. Kým kolitída ovplyvňuje iba hrubú črevo, Crohnova choroba môže postihnúť akúkoľvek časť tráviaceho traktu. Obe ochorenia môžu spôsobiť hnačky, kŕče, bežným príznakom je nechutenstvo a strata hmotnosti. Ak máte nevysvetliteľné bolesti brucha, poraďte sa so svojim lekárom.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia