Med: Deťom do jedného roka ho nikdy nedávajte

Med: Deťom do jedného
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-12-19 00:30:45 |

Med patrí k Vianociam rovnako ako oblátky či kapor. Je chutný a o jeho liečivých účinkoch sa už veľa popísalo. Prečo ho teda deti do roka nemôžu?

Deti med obvykle milujú a mnohí nedajú na túto prírodnú sladkú medicínu dopustiť pri rôznych ochoreniach. Rodičom sa osvedčil najmä pri liečbe detského nočného kašľa. Stačí 1 – 2 lyžičky medu pred spaním a ak ste chorobu zachytili na začiatku, nerozvinie sa.

Sile medu verili už naši predkovia a proti kašľu a bronchitíde najčastejšie používali medové mlieko. Tento prírodný liek sa určite oplatí vyskúšať. Najjednoduchšou verziou je priviesť mlieko do varu a potom nechať vychladnúť zhruba na 40 stupňov. Vtedy pridáme maslo a med, ktoré v mlieku rozmiešame. Ak primiešate štvrť lyžičky jedlej sódy a pol lyžičky kurkumy, čo je už novodobejšia verzia, účinky sa ešte znásobia. Keď na dieťa alebo na vás „niečo lezie“, odporúča sa toto sladké mlieko piť tri až päť dní.

Deťom do jedného roka med nikdy neponúkajte. V žiadnom prípade im ním neslaďte čaj či mlieko a nepridávajte ho do žiadneho jedla. Dôvod? Každý med, aj ten, ktorého zdroj poznáte a viete, že je kvalitný, môže obsahovať baktériu clostridium botulinum. Tá produkuje botulotoxín, ktorý patrí k najsilnejším známym jedom. Požitím spór, teda kľudových foriem tejto baktérie, ktoré sa v mede často vyskytujú, môže prísť u malých detí k tzv. dojčenskému alebo infantilnému botulizmu. Kým pre väčšie deti a dospelých nie je v takej dávke baktéria nebezpečná, dojčatá nemajú vybudovanú imunitu, majú nižšiu kyslosť tráviaceho traktu a vo všeobecnosti sú v detskom čreve iné podmienky. Výsledkom môže byť smrť dieťatka.

Na dosladenie nápojov a jedál u drobčekov použite radšej trstinový cukor, melasu, stéviu alebo javorový sirup. Po prvých narodeninách možno začať med opatrne dávkovať a neskôr ho používať v jedálničku napríklad ako dochucovadlo do bieleho jogurtu či na sladenie čaju.

Prečítajte si tiež:

V chrípkovom období využite aj silu citrónov

Proti kašľu a hlienom pomôže aj mrkva

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia