Toto je desiatka najťažších detských otázok

Toto je desiatka najťažších
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-06 00:30:04 |

Napadlo by vám, že zvedavé deti rodičom denne položia 73 otázok denne? Rodičia dokážu odpovedať asi na polovicu z nich. Asi aj dnes padne nejedna o Mikulášovi...

Experti zistili, že väčšina rodičov bombardovaných dennodenne otázkami Kto? Čo? Kedy? Ako? Prečo? Koľko? a podobne sa musí nakoniec obrátiť na vyhľadávač google, aby dokázali nájsť správnu odpoveď. Štúdia zaoberajúca sa touto témou tiež odhalila, že obdobie kladenia otázok vrcholí okolo štyroch rokov veku, kedy tiež vrcholí zúfalstvo mám, otcov, opatrovateliek či učiteľov v škôlkach. Beznádejne sa cítia až štyria z desiatich!

Niet sa čo čudovať, keď dieťa začne s otázkami o 6 hodine ráno a neskončí, až kým nezaspí, čo je neraz aj 14 hodín rozhovorov na témy, ktoré ratolesť zaujímajú. Tak sa zdá, že otcovia sú detskými otázkami atakovaní menej ako mamy. Tie ich každý týždeň riešia v priemere 413.

Takmer tretina z 1500 rodičov zúčastnených na štúdii pripúšťa, že neustále vypytovanie sa je vyčerpávajúce. Štyria z desiatich však priznali, že cítia hrdosť, keď sa dieťa živo zaujíma o svet okolo seba. „Keď deti vyrastajú, je prirodzené, že sú zvedavé na svet okolo seba. Ako rodičia ľahko zabúdame,  koľko vedomostí našich detí pochádza práve z toho, čo im hovoríme. Ale môže to byť ťažké riešiť problematické témy - napríklad peniaze alebo to, prečo musia spávať skôr ako my,“ hovorí detský psychológ Sam Wass.

Radí, aby rodičia pri vysvetľovaní používali vzdelávacie a vizuálne pomôcky, ktoré pomôžu deťom veľa vecí lepšie a rýchlejšie pochopiť. „Vyjadrenie myšlienok prostredníctvom známych položiek môže veľmi pomôcť deťom porozumieť, " zdôrazňuje.


Magická formulka, ktorá zastaví detské PREČO?


Zatiaľ čo zjavným vinníkom neúprosných otázok môže byť zvedavá myseľ, polovica rodičov si všimla, že otázky sa znásobujú vtedy, keď dieťa počúva rozhovory dospelých.

No a keby sa experti pýtali dnes rodičov na Slovensku, väčšina z nich sa asi stretla s otázkou týkajúcou sa Mikuláša - Kedy príde? Je naozajstný? Prečo má takú bradu? Prečo má červený kabát? Príde aj čert? Prečo chodí aj čert? Kde je anjel? No, možností je veľa. Apropo, viete odkiaľ Mikuláš pochádza?

Top 10 najčastejších náročných detských otázok

1. Prečo ľudia zomierajú?

2. Odkiaľ som prišiel?

3. Kto je Boh?

4. Ako som vznikol?

5. Čo znamená „Nemôžeme si to dovoliť?"

6. Existuje Ježiško naozaj?

7. Prečo musím ísť do školy?

8. S kým budem žiť, keď zomrieš?

9. Prečo je obloha modrá?

10. Prečo nemôžem zostať večer hore tak dlho ako vy?

 

Prečítajte si tiež:

Vyskúšajte tieto frázky: Zaberajú na deti

Tieto tri veci pred deťmi nikdy nehovorte

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia