Päť malých výchovných trikov s veľkými výsledkami

Päť malých výchovných trikov
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-12-04 00:30:00 |

Niekedy stačí len pár malých zmien, ktoré vám zoberú pár minút denne a postupne si v správaní dieťaťa všimnete výrazné zmeny. Vyskúšajte to!

Zmeniť správanie dieťaťa nevyžaduje vždy zvoliť úplne nový výchovný prístup. Ak je čo zlepšovať aj u vášho potomka, vyskúšajte týchto päť malých výchovných trikov, ktoré môžu jeho správanie celkom rýchlo upraviť.

Hrajte sa s dieťaťom denne

Väčšina ľudí nevníma hru ako výchovný nástroj, ale v skutočnosti hrať sa s dieťaťom môže byť jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť problémom so správaním. Netreba k tomu veľa. Venujte ratolesti plnú pozornosť 10 až 15 minút každý deň, počas ktorých sa spoločne zahráte podľa výberu dieťaťa. U starších ratolestí môže ísť o inú aktivitu, dôležité je však to, aby ste sa zamerali iba na dieťa a nerobili v tom čase nič iné!


Urobte všetko pre to, aby deťom nechýbalo spoločné stolovanie


Hovorte často Áno

Keď deti väčšinou počúvajú Nie, postupne ich to frustruje. Zamyslite sa nad tým, či vždy, keď dieťaťu slovíčkom Nie odpoviete, musí to tak byť. „Nie, nemôžeš maľovať prstom,“ „Nie, nemôžeme ísť von,“ „Nie, nemôžeš pozerať televízor“... Koľkokrát denne na detské žiadosti odpovedáte podobným spôsobom? Niekedy rodičia jednoducho zo zvyku reagujú na žiadosť dieťaťa negatívne a ani neuvažujú nad tým, že by mu odpovedali slovíčkom Áno.

Zmeňte to a častejšie ako Nie používajte Áno. Keď majú deti slobodu, aby preskúmali nové príležitosti a nové veci, ich správanie býva menej problematické. Keď im dovolíme občas robiť aj veci, ktoré nám nie sú v prvom momente úplne po vôli, ukážeme im, že veríme ich schopnostiam. Takéto deti sa snažia spĺňať naše očakávania a nesklamať nás.

Dbajte na dostatok pohybu u dieťaťa

Znudené a „nevybehané“ deti sa často bavia tým, že hľadajú možnosti, ako upútať pozornosť. Dieťa, ktoré nemá dostatok pohybu a aktivity, obťažuje ostatných, prerušuje rozhovory, schválne prekračuje pravidlá, len aby zaujalo okolie. Deti potrebujú veľa psychickej a fyzickej stimulácie, preto je dôležité dbať na ňu počas celého dňa. Keď bude mať dostatok pohybu a programu, jeho správanie  bude určite prijateľnejšie ako keby sa nudilo.

Najmä teraz, počas opatrení spojených s obmedzeniami pre koronavírusovú pandémiu, treba dbať na to, aby deti netrávili celé dni pred obrazovkami. Je úplne prirodzené, že najmä druhostupniari a stredoškoláci, ktorí sa učia dištančnou formou, zleniveli a je im pohodlnejšie sedieť celý deň doma, než vybehnúť von. Dajte si tú námahu a snažte sa vymyslieť každý deň nejakú aktivitu, pre ktorú je potrebné vyjsť von. Ak to nevyjde cez deň, vyberte sa aspoň na krátku podvečernú prechádzku.

 
 

Učte dieťa príkladom

Uprednostnite prax pred teóriou. Namiesto toho, aby ste dieťaťu povedali, že starších treba zdraviť, sami vždy pozdravte. Namiesto toho, aby ste mu vysvetľovali, že treba poďakovať, vždy sami ďakujte. Výbornou pomôckou v tomto prípade je hranie rolí. Vďaka tomu môže dieťa objavovať stratégie, ktoré mu budú užitočné v budúcnosti.

O dieťati hovorte vždy len pekne

Aj keď je dôležité pochváliť dieťa z očí do očí, hovorte o ňom pekne aj pred známymi či kamarátmi, najmä vtedy, keď je na dosluch. Napríklad, keď telefonujete babke, povedzte: „Som taká hrdá, aj keď to teraz nemajú školáci ľahké, Sofinka si sama do seba napísala úlohy, ani som ju nemusela do toho nútiť.“ Keď dieťa začuje takúto chválu, poskytne mu to motiváciu správať sa podobne aj v budúcnosti. Pochvalu potrebuje aj ratolesť v puberte, z ktorej máte pocit, že jej jediným cieľom je robiť vám napriek a rozčuľovať vás. Každé milé slovo a pochvala sa ráta i keď sa pubertiak tvári, že ho vaše názory ani náhodou nezaujímajú. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia