5 vecí, ktoré ste možno o všiach nevedeli

5 vecí, ktoré ste
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-11-21 13:30:14 |

Vši. Nočná mora všetkých rodičov. Znepríjemňujú život deťom aj dospelým.

Najviac ohrozenými sú škôlkari a školáci. Domov si ich však ľahko donesiete z kina, obchodu, či autobusu. Po odhalení nevítaných návštevníkov je dôležité ihneď konať a dostať ich z hlavy čo najskôr. Postup isto poznáte. Na trhu sa nachádza množstvo šampónov, kondicionérov, pomôcok, ktoré zaručujú okamžité vyhubenie týchto parazitov. Treba sa obrniť dávkou trpezlivosti a pustiť sa do boja. Voš dokáže prežiť aj štyri týždne a za tento čas nakladie 150 hníd. Nakaziť sa môžete za pár sekúnd. Čo ste o všiach možno nevedeli?

1. Vši nie sú choroba

Vši sú síce veľmi nepríjemná záležitosť, no nie je to choroba. Môže ich dostať aj to najčistejšie dieťa na svete. Preto neverte mýtom o tom, že sú záležitosťou len domácností, kde nie sú správne hygienické návyky. Mať vši nie je hanba!

Ak svojmu dieťaťu nájdete v hlave parazitov, oznámte to učiteľkám v škôlke či škole. Tie by potom mali vyvesiť oznam o výskyte vší v triede a požiadať ostatných rodičov, aby skontrolovali deťom hlavy. Je vhodné nechať dieťa doma, až kým si nebude stopercentne istí, že ste sa nevítaných hostí nadobro zbavili. Aj keď sa týchto parazitov rýchlo zbavíte, kontrolujte deťom hlavy najbližšie dva mesiace. Vši sa totiž s radosťou vracajú.

2. Šíria sa najmä v jesenných mesiacoch

Vši môžete dostať po celý rok. Najviac sa však šíria práve v jesenných mesiacoch, keď začíname nosiť čapice. Stačí, keď si deti v šatni skúšajú pokrývky hlavy spolužiakov, lebo sa im veľmi páčia a problém je na svete. Upozorňovať dieťa, aby si vešalo čapicu ďaleko od ostatných alebo si nedávalo hlavu dokopy so spolužiakom, asi nemá veľký zmysel. Deti sú deti, nedávajú na takéto veci pozor. Odborníci odporúčajú rodičom, aby ráno deťom kvapli do hlavy pár kvapiek éterických olejov, napríklad tea tree oil. Vši neznášajú silné arómy a takýmto voňajúcim hlavám sa oblúkom vyhnú.

3. Bez ľudského hostiteľa umierajú

Prenášajú sa len z človeka na človeka. Nemusíte sa preto obávať, že nevítaných návštevníkov dostanete od domáceho miláčika. Vši milujú teplo a ľudskú krv, ktorú sajú, preto sa postihnutý človek na hlave škriabe. Mimo ľudského hostiteľa sa dehydratujú a zomrú.


Takúto všivavú hlavu ste ešte nevideli


4. Hlava nemusí vždy svrbieť

Výskyt vší býva bežne sprevádzaný svrbením za ušami a na zátylku. Tieto miesta sú pre ne raj na zemi pre vyššiu teplotu kože. Niekedy sa však môže stať, že je zamorená celá hlava  a svrbenie žiadne. Preto je dôležité kontrolovať hlavy deťom pravidelne. Zbystriť pozornosť by ste mali, ak objavíte červené vyrážky či hrbolce na krku, ušiach alebo pokožke hlavy, mohlo by ísť o vši.

5. Vši nemusia byť len vo vlasoch

Áno, vlasovú časť milujú. Dostatok miesta, ľahko dostupná potrava a teplo. Ideálne miesto sa množenie sa. Ale vedeli ste, že môžu postihnúť aj ostatné vlasaté časti tela? Ak ste už objavili nežiaducich obyvateľov v hlave vášho dieťaťa, poriadne mu skontrolujte obočie, aj tam sa totiž môžu skrývať.

Prečítajte si tiež:

Odstráňte vši podomácky vyrobeným olejčekom

Nie je hanbou dostať vši, ale enchať dieťa zavšivavené

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: parents.com, pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia