Vedecky potvrdené: Rodina z matkinej strany je deťom bližšia

Vedecky potvrdené: Rodina z
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-21 00:30:22 |

Najdôležitejšiu úlohu v živote dieťaťa zohráva babka po matkinej línii. Tiež vraj máme tendenciu viac pomáhať bratrancom a sesterniciam práve z maminej strany.

Prarodičia majú v živote detí výraznejšiu úlohu ako sme ochotní priznať. Neraz sa na nich podobajú viac ako na rodičov a dokonca „dedia“ po nich choroby, ktoré rodičov obišli. Najmä po babke z maminej strany. K tej majú deti obvykle aj bližší vzťah ako k starej mame po otcovej línii.

Samozrejme, sú aj výnimky, keď si vnúčatá obľúbili viac starkú po otcovej strane, no vo všeobecnosti podľa vedcov možno konštatovať, že mamina mama ovplyvňuje deti najviac. Dôvodom je to, že väčšinu genetických informácií deti dostanú práve od babky z maminej strany. Preskúmajte ich črty a určite v každom nájdete aspoň kúsok z nej, aj keď sa na prvý pohľad viac podobajú na iných príbuzných.


Starí rodičia majú v živote vnúčat svoje miesto


Odborníci prišli tiež s tvrdením, že prirodzene máme tendenciu viac pomáhať sesterniciam a bratrancom z maminej strany než príbuzným z otcovej vetvy rodiny.  Ako hovoria, evolúcia prirodzeným výberom spôsobila nedôveru voči otcovstvu a preto sa akosi podvedome správame lepšie a prívetivejšie voči deťom sestry našej mamy ako k deťom jej brata alebo k sesterniciam a bratrancom po otcovej línii.
 
Pri vyhodnocovaní ochoty pomôcť bratrancom či sesterniciam v život ohrozujúcej situácii, ktorú experti skúmali u takmer 200 ľudí, prišli k záveru, že celkom altruisticky sa správali voči deťom maminej sestry, nasledovali deti maminho brata, potomkovia otcovej sestry a až na poslednom mieste zostali deti otcovho brata. Nuž, evolučná logika ...
 

Prečítajte si tiež:

Fúúúha, toto všetko vyviedli deti rodičom

10 maličkostí, ktoré ovplyvnia budúcnosť dieťaťa

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: telegraph.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia