Ježiško už úraduje, pošlite pozdrav a čakajte na darček

Ježiško už úraduje, pošlite
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-14 14:01:23 |

Deti zo Slovenska i zahraničia môžu po roku opäť posielať Ježiškovi tajné želania, predstavy o vianočných darčekoch, kresbičky či pozdravy.

Cieľom Vianočnej pošty, ktorú tento rok otvorili už po 19-ty raz, je nielen šíriť dobré posolstvá, ale aj podporovať tradície vo forme klasickej listovej korešpondencie.

Počas fungovania projektu prišlo na adresu „999 99 Ježiško“ do Rajeckej Lesnej, kde má Ježiško oficiálnu poštovú schránku, takmer 1,7 milióna želaní a kresbičiek od detí z celého sveta. Vlani dostal najviac listov a pohľadníc zo Slovenska, no písali mu aj deti z Taiwanu, Číny, Česka, Rakúska, Nemecka, Maďarska, Poľska a z ďalších krajín. Výnimkou neboli ani pozdravy z Bahrajnu, Namíbie či Thajska.

Deti najčastejšie Ježiškovi posielajú zoznam darčekov, ktoré by si chceli nájsť pod vianočným stromčekom – u dievčat v minulom roku viedli hračky, kozmetika a oblečenie, chlapci si najviac želali hračky, školské potreby, hudobné nástroje či rozprávkové knihy, pričom časté želania sa týkali živého zvieratka. „Mám obrovskú radosť z toho, že medzi listami a pohľadnicami sú aj také, ktorých obsahom sú nemateriálne želania. Či už ide o úspech v škole a dobré známky, veľa snehu, alebo priania, aby rodina bola na Vianoce spolu – práve takáto korešpondencia zosobňuje pravé hodnoty Vianoc,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.   

Deti môžu svoje pozdravy Ježiškovi posielať na špeciálnych pohľadniciach z limitovanej edície, ktoré budú od 46. týždňa bezplatne dostupné na každej pošte, ale aj prostredníctvom klasických listov. Všetkým deťom, ktoré uvedú aj svoju spiatočnú adresu, Ježiško pošle odpoveď – nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme – a pribalí aj malý darček.

V tomto roku dostal Ježiško prvý list už 22. apríla z Taiwanu. Zo Slovenska začiatkom septembra písal Dominik z Košíc, ktorý si pod stromček želal lego, počítačové hry, mobilný telefón a peniaze. Celkovo doteraz na Ježiškovu adresu prišlo viac ako 200 listov, z toho viac ako 120 zo Slovenska a zvyšok zo zahraničia (Taiwan, Hong Kong, Česká republika, Bielorusko, Nemecko, Japonsko).

Súčasťou tohtoročnej Vianočnej pošty je špeciálna vianočná poštová známka, ktorej motívom je tradične detská kresba vybraná spomedzi detských obrázkov poslaných Ježiškovi minulý rok. Na známke je vyobrazený veselý snehuliak od Barbory Ďuríkovej, autorkou domčeka so snehuliakom na FDC je Sofia Tadanaiová a predlohu anjelika na FDC pečiatku nakreslila Viktória Csábiová. Všetky tri dievčatá sú zo Základnej školy na Rozmarínovej ulici v Komárne.

Aj v tomto roku môžu deti spoločne s listami Ježiškovi posielať kresby – najkrajšia, ktorú zvolí odborná porota, bude námetom budúcoročnej vianočnej známky. Dôležité je, aby deti svoje kresby posielali na samostatnom hárku papiera.

Posledným dňom na odoslanie listu či pohľadnice Ježiškovi je 23. december. Listy či pohľadnice s nalepenou poštovou známkou je možné odovzdať na každej pošte alebo vhodiť do ktorejkoľvek poštovej schránky. Okrem toho budú pripravené aj špeciálne vianočné poštové schránky v bratislavskom nákupnom centre Eurovea (od 18. novembra) alebo v Rodinnej pobočke Poštovej banky v Pezinku (od 16. novembra).

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia